Apple kommer att lansera flera ARM-baserade Mac-datorer 2021, inklusive stationÀra datorer

Apple kommer att lansera flera ARM-baserade Mac-datorer 2021, inklusive stationÀra datorer
NÄgot att se fram emot: Medan övergÄngen frÄn Intel till ARM har spekulerats sedan A4-serien iPhone 4 2010 ser det ut som att Apple Àr nÀra att lansera bÀrbara datorer och stationÀra datorer som körs pÄ den idén. Genom att göra detta kommer företaget att minska sitt beroende av Intels processorer och bana vÀg för mer unika funktioner jÀmfört med Windows-datorer.

Apple saktar lÄngsamt det ökÀnda fjÀrilstangentbordet som finns i sina MacBooks, först med 16-tums MacBook Pro, nyligen med Retina MacBook Air, och snart med en 14-tums MacBook Pro som kommer att ersÀtta den nuvarande 13-tumsmodellen.

Företagets nÀsta steg för att stÀrka sina Mac-datorer Àr att flytta frÄn en Intel-baserad plattform till en ARM-baserad. Fram till nu sÄg det ut som om vi skulle behöva vÀnta nÄgra Är innan Apple kunde rÀkna ut hur man skulle göra det enkelt för utvecklare att överföra sina appar frÄn att arbeta med en CISC-arkitektur till att fungera bra pÄ en RISC-en.

Enligt den kĂ€nda analytikern Ming-Chi Kuo kan Apple snabbt spĂ„ra denna övergĂ„ng med en “aggressiv processorbytestrategi.” De första Mac-datorerna med ARM-processorer kommer förmodligen att anlĂ€nda sĂ„ snart Q4 i Ă„r, med Ă€nnu fler Mac-datorer som övergĂ„r till ARM 2021, inklusive stationĂ€ra datorer.

Tanken hÀr Àr att Apple kommer att testa vattnet med en low-end MacBook, varefter den gradvis kommer att ersÀtta Intel-processorer frÄn alla sina maskiner. Detta skulle sÀtta Apple i en position dÀr det kan spara mellan 40 och 60 procent pÄ komponentkostnader, Àven om Kuo noterar att företaget ocksÄ kommer att flytta till ASMedias USB4-styrenheter 2022, vilket kommer att lÀgga tillbaka till kostnaderna.

Förmodligen skulle flytten ocksÄ göra Apple mindre beroende av Intels processorutgivningsschema och lÄta det uppdatera sina produkter oftare. Men Ànnu viktigare, om företaget verkligen kommer att kunna nÄ en lÀgre prispunkt för de nya ARM-baserade Mac-datorerna, kan det ocksÄ se en ökning av leveranser med sÄ mycket som 50 procent till 30 miljoner per Är.

Detta skulle ocksÄ ge Apple möjlighet att skilja sina Mac-datorer frÄn Windows-datorer, men kompatibilitet med Windows kan ocksÄ drabbas av detta. Med det sagt har Microsoft en ARM-baserad Surface Pro X för att bevisa att det Àr Ätminstone möjligt att göra det.

Apples A-serie SoC: er som driver de senaste iPad Pro-modellerna har visat sig vara ganska kompetenta mot Intel-processorerna som finns i MacBook Air, men prestanda och energieffektivitet Ät sidan, processen att kompilera alla appar för att arbeta pÄ ARM-processorer kommer att bli en svÄr och dyr uppgift för de flesta utvecklare.

Naturligtvis kommer Apple förmodligen att gÄ med gott exempel hÀr och hamna Final Cut Pro och Logic Pro X till den nya arkitekturen, och det enda online-WWDC i Är kommer sannolikt att expandera pÄ Project Catalyst. I vilket fall som helst blir det intressant att se hur Apple kommer att marknadsföra de nya ARM-baserade Mac-datorerna till konsumenter.