Apple-leveranser minskar, Huawei vÀxer nÀr den globala smarttelefonmarknaden sjunker med 4 procent under Q1 2019: Strategy Analytics

Apple-leveranser minskar, Huawei vÀxer nÀr den globala smarttelefonmarknaden sjunker med 4 procent under Q1 2019: Strategy Analytics

“Medan det totala antalet varierar nĂ„got för olika varumĂ€rken, Ă€r rankningen av OEM-företag nĂ€r det gĂ€ller deras marknadsposition samtidigt mellan de tvĂ„ rapporterna”

Tidigare idag beskriver en IDC-rapport om de globala smartphonetransporterna den övergripande avmattningen pĂ„ marknaden och förĂ€ndringen i marknadsandelar bland de bĂ€sta smarttelefonföretagen. Nu har en Strategy Analytics (SA) rapport detaljerat detsamma i sina egna mĂ€tvĂ€rden, med nĂ„gra av siffrorna som skiljer sig med en rĂ€ttvis marginal. Den frĂ€msta skillnaden i antal rĂ„kar vara i de globala siffrorna för telefonförsĂ€ndelser – IDC: s rapport uppgav att smarttelefonsĂ€ndningen för första kvartalet 2019 uppgick till 316,6 miljoner enheter, en minskning med 6,6 procent jĂ€mfört med samma period Ă„ret innan frĂ„n 338,9 miljoner enheter under samma period förra mĂ„naden. SA: s rapport har dock hĂ€vdat att totalt 330,4 miljoner smartphones skickades under första kvartalet 19, en minskning med 4 procent frĂ„n 345,4 miljoner enheter under första kvartalet.

Den andra stora skillnaden ligger i antalet smartphones som levereras av Apple. IDC-nummer hÀvdade att Apple skickade 36,4 miljoner iPhones under Q1 2019, en minskning med 30,2 procent frÄn 52,2 miljoner iPhones som den levererade under samma kvartal för ett Är sedan. SA har dock hÀvdat att Apples leveranser uppgick till 43,1 miljoner enheter under Ärets första kvartal, en minskning med 17,4 procent frÄn 52,2 miljoner som skickades under Äret innan. Skillnaden Àr ganska signifikant, eftersom en minskning pÄ 17 procent frÄn Är till Är Àr ganska signifikant, men den Àr betydligt mindre Àn den branta nedgÄngen pÄ 30 procent som IDC har sagt. Analytikernas förvÀntningar hade tidigare sÀnt iPhone-leveranser till uppskattade siffror pÄ 36-43 miljoner, och intressant Àr att IDC och SA: s nummer för iPhone-försÀndelserna ligger i vardera Ànden av det förvÀntade spektrumet.

Strategy Analytics 1Q19 leveranser

En skillnad pÄ 7 miljoner enheter som levereras per kvartal Àr en stor del för ett företag i alla proportioner och kan pÄverka företagets aktier med en rimlig marginal om de rÀknas fel. Intressant nog nÀmner SA-rapporten inte nÀrvaron av Vivo, som enligt IDC Àr det femte högsta leverantörsmÀrket för smarttelefoner globalt. Enligt SA har Samsung behÄllit ledningen med 71,8 miljoner telefoner skickade, medan Huawei steg till andra plats med 59,1 miljoner enheter. Utöver Apples tredje position sÄg Xiaomi en liten minskning av leveranssiffrorna för att registrera 27,5 miljoner enheter under 1Q19, och OPPO rankades femte, med 25,4 miljoner enheter levererade. IDC: s rapport sÀger dock att Xiaomi skickade 25 miljoner enheter under Q1 2019, medan den femte högsta sÀljaren av telefoner globalt var Vivo, med en total leverans pÄ 23,2 miljoner enheter. OPPO, enligt IDC: s data, rankade en nÀra sjÀtte, med 23,1 miljoner enheter skickade.

Medan bÄda siffrorna inte Àr en sammanstÀllning av företagsuppgifter (Apple till exempel avslöjar inte lÀngre antalet telefoner som det sÀljer) ligger den allmÀnna siffran för marknadsanalyssiffror för leveranser och försÀljning i allmÀnhet inom en liknande ballpark, och skillnaden mellan forskningsföretag Àr vanligtvis inte för stor. Med de kontrasterande siffrorna som publicerats av de tvÄ anmÀrkningsvÀrda forskningsföretagen blir det intressant att se hur OEM-aktieernas aktiekurser reagerar pÄ marknaden. För Apple har föregÄende kvartal varit en av de svagaste pÄ senare tid, och företaget hoppas kunna hoppa tillbaka med sina nya kommande iPhones senare i Är.