Apple och Google samarbetar för att utveckla Covid-19-kontaktspÄrningssystemet

Apple och Google samarbetar för att utveckla Covid-19-kontaktspÄrningssystemet
Slutsats: Apple och Google tillkĂ€nnagav pĂ„ fredag ​​ett gemensamt försök att hjĂ€lpa regeringar och hĂ€lsovĂ„rdsmyndigheter att spĂ„ra Covid-19-fall genom kontaktspĂ„rning. De tekniska jĂ€ttarna sa att bĂ„de integritet och sĂ€kerhet kommer att vara centrala för deras design, liksom öppenhet och samtycke (ja, dessa kommer att vara opt-in-program). ÄndĂ„ gör dessa löften lite för att dĂ€mpa oro frĂ„n integritetsföresprĂ„kare och till och med konspirationsteoretiker.

I maj kommer bĂ„da företagen att slĂ€ppa API: er som möjliggör “interoperabilitet mellan Android- och iOS-enheter” i appar frĂ„n folkhĂ€lsovĂ„rden. Under de kommande mĂ„naderna kommer de tvĂ„ att arbeta för att bygga en bredare Bluetooth-baserad kontaktspĂ„rningsplattform som bakar funktionalitet direkt i deras respektive mobila operativsystem, vilket gör det potentiellt Ă€nnu enklare för intresserade att delta.

Det Àr lÀtt att argumentera för att anvÀndningen av smartphondata för att spÄra Coronavirus-infektioner har allvarliga konsekvenser för integriteten. Men dÄ Àr det inte nytt att anvÀnda smartphones för att spÄra mÀnniskor som Snowden avslöjade för mÄnga Är sedan.

Man kan ocksÄ argumentera för effektiviteten i ett sÄdant system. Vi har fÄtt höra att vÄra bÀsta försvar mot viruset just nu inkluderar att vara hemma, bli testad och karantÀnera dig sjÀlv om du testar positivt. Hur mycket mer anvÀndbart skulle ett spÄrningssystem vara? Det Àr ett reaktivt system som bara varnar dig om du har korsat vÀgar med nÄgon som kan ha utsatts för en smittad person.

Vid den tiden kanske du redan har det. Jag antar att det kan hjÀlpa dig att fatta ett vÀlgrundat beslut om huruvida du ska sjÀlvkarantÀn eller inte, vilket potentiellt hindrar dig frÄn att sprida det till andra innan symtom Àr uppenbara.

OmvÀnt kommer vissa att hÀvda att om ett system som detta kan rÀdda ens ett liv, skulle det vara vÀrt det.

Apple och Google har publicerat flera vitböcker om saken för dem som Àr intresserade av att dyka djupare in i de tekniska aspekterna av det föreslagna systemet.

Bildkredit: Andrew Angelov