Apple-övergÄngen ger enorma boost för Arm

Apple-övergÄngen ger enorma boost för Arm
Vad hĂ€nde nyss? Du mĂ„ste förestĂ€lla dig att igĂ„r var ganska bra för folket pĂ„ Arm – det lilla förstĂ„dda men mycket inflytelserika chipdesignföretaget. Inte bara kunde de rapportera att deras design driver vĂ€rldens snabbaste superdator, det finns ocksĂ„ sĂ„ liten detalj om att Apple vĂ€ljer att byta frĂ„n Intel-baserade processorer till Apple-designade anpassade kisel byggda pĂ„ Arms kĂ€rnarkitektur för framtida generationer av Mac-datorer.

Ett ord om superdatornyheterna först. Varje Är vid öppningen av ISC: s högpresterande datorkonferens slÀpper den organisation som driver den de 500 bÀsta superdatorerna. Som med de flesta Är dominerades Ärets lista helt av Intel-baserade maskiner, men det var en överraskning pÄ toppen.

För första gĂ„ngen nĂ„gonsin Ă€r armbaserade marker (i detta fall byggda av Fujitsu) de CPU-hjĂ€rnor som anvĂ€nds i maskinens nummer 1-maskin – Fugaku superdator, som drivs av RIKEN Center for Computational Science i Japan. Förutom prestige Ă€r det en enorm psykologisk vinst för Arm, som har arbetat för att pĂ„verka företagets datorvĂ€rld med sin Neoverse CPU-arkitektur under de senaste Ă„ren.

“Arm slog en lika imponerande seger med den officiella avtĂ€ckningen av de lĂ€nge ryktade armdrivna chipsen för nĂ€sta generations Mac-datorer. Apple har inte den största marknadsandelen pĂ„ PC-marknaden – det Ă€r cirka 7% eller sĂ„ totalt sett – men dess inverkan naturligtvis övertrĂ€ffar de siffrorna kraftigt. “

I den personliga datavĂ€rlden slog Arm en lika imponerande seger med den officiella avslöjandet av de lĂ€nge ryktade Arm-drivna chipsen för nĂ€sta generations Mac-datorer. Apple har inte den största marknadsandelen pĂ„ PC-marknaden – det Ă€r cirka 7% eller sĂ„ totalt sett – men dess inverkan övergĂ„r naturligtvis kraftigt dessa siffror. Som ett resultat, genom att göra det officiella tillkĂ€nnagivandet av anpassad Apple Silicon för Mac, som utformades med utnyttjande av Apples arkitektoniska licens för Arms chip-IP-design (Ă€ven om Arm aldrig nĂ€mns i grundtalen eller nĂ„gon av pressmeddelandena för evenemanget), Arm fick en enorm vinst i trovĂ€rdighet och medvetenhet.

Naturligtvis översÀtts medvetenhet inte till framgÄng, och sÄ spÀnnande som utvecklingen kan vara finns det mÄnga frÄgor, liksom tidigare historia, som tyder pÄ att utmaningar vÀntar. Först, medan Apple pratade om att byta till den hÀr nya designen för att bÄde förbÀttra prestanda och minska energiförbrukningen, har det Ànnu inte visat nÄgra jÀmförande riktmÀrken med befintliga Intel-baserade Mac-datorer för nÄgon av dessa mÀtvÀrden. Naturligtvis Àr det troligt för att kisel inte Àr klar. Heck, Apple tillkÀnnagav inte ens namnet pÄ de nya chipsen (A12Z Bionic-chipet i utvecklingssystemet, och för nÀrvarande i iPad Pro, Àr bara en mellanliggande lösning). Min gissning Àr att vi inte fÄr nÄgon av dessa detaljer förrÀn i slutet av Äret, dÄ första generationens Mac-datorer med dessa nya marker presenteras.

Apples frÀmsta anförda skÀl för att flytta bort frÄn Intel till anpassat kisel var att förbÀttra upplevelsen, sÄ dessa jÀmförande detaljer kommer att bli kritiskt viktiga. Detta gÀller sÀrskilt pÄ grund av den generellt nedslÄende prestandan hos Arm-baserade Qualcomm- och Microsoft-chips i Windows pÄ Arm-datorer som Surface Pro X. NyckelfrÄgan kommer att vara om Apple kan övervinna nÄgra av begrÀnsningarna och verkligen slÄ Intel-nivÄn samtidigt som det ger betydligt bÀttre batteritid. Det Àr en extremt utmanande uppgift men en som Apple tydligt lade fram som sitt mÄl.

Det finns ocksÄ mÄnga obesvarade frÄgor om möjligheten att para ihop dessa nya chips med externa GPU: er, till exempel AMD Radeon-delarna som Apple för nÀrvarande erbjuder i vissa Mac-datorer, eller andra kompletterande chips, till exempel 5G-modem. Medan Apple för nÀrvarande anvÀnder Qualcomm-modem för iPhone och vissa iPads, Àr det kÀnt att företaget arbetar med sina egna modem, och det Àr inte klart om de kommer att finnas tillgÀngliga i tid för lanseringen av en 5G-utrustad Macbook (om de vÀljer att göra det).

NÀr det gÀller grafik anvÀnder Apple bara sina egna GPU-mönster för sina andra anpassade delar för iPhones och iPads, men vissa datorprogram krÀver mer grafikhÀstkrafter Àn de enheterna gör, sÄ det blir intressant att se om Apple erbjuder möjligheten att para ihop sin nya Mac-specifika SOC med externa GPU: er.

Slutligen Àr det naturligtvis frÄgan om programvara. För att fÄ bÀsta möjliga prestanda pÄ vilken plattform som helst mÄste du lÄta programvaruutvecklare skriva program som Àr inbyggda i de instruktionsuppsÀttningar som anvÀnds. Eftersom det kan ta ett tag mÄste du ocksÄ ha ett sÀtt att köra befintlig programvara (det vill sÀga designad för Intel-baserade Mac-datorer) pÄ de nya chipsen via emulering.

Ironiskt nog har Apple valt att anvÀnda exakt samma spelbok för att övergÄ frÄn Intel-processorer som de anvÀnde för att övergÄ till Intel-processorer. Faktum Àr att det till och med anvÀnder samma namn (med tillÀgg av en version 2) för kÀrnteknologierna: Universal Binaries 2 Àr kombinerade applikationer som körs pÄ bÄde Intel-processorer och de nya Apple-anpassade kiselchipsen och Rosetta 2 Àr den programvara som anvÀnds för emulera Intels instruktioner. Den hÀr gÄngen lade Apple ocksÄ till nÄgra virtualiseringsfunktioner och gjorde en förmÄga att köra Linux i en virtualiserad behÄllare. Men intressant, det fanns ingen diskussion om Windows som körs pÄ den nya Mac. Förmodligen bör allt arbete som Microsoft och dess partners har gjort för att föra Windows till armbaserade processorer ocksÄ enkelt överföras till Apple-design, men detaljerna om detta Àr Ànnu inte klara.

Till företagets kredit gjorde Apple ett imponerande jobb nÀr det skapade den hÀr spelboken för att flytta frÄn PowerPC-baserade chips till Intel, sÄ hÀr hoppas vi att samma strategi fungerar tvÀrtom. Medan Apple fick det att se ut som om det var en ganska trivial uppgift att byta frÄn x86-baserade instruktioner till Arm, om du anvÀnder dess Xcode-utvecklingsmiljö, antyder historien starkt att övergÄngen kan vara lite skrÀmmande för vissa utvecklare. Apple visade fungerande demos av kritiska Microsoft Office, Adobe Creative Cloud och Apples professionella appar som körs naturligt i den nya miljön. En frÄga som Apple inte alls tog upp var hÄrdvarudrivrutiner. Det var en viktig utmaning för tidig armning pÄ Windows-enheter, sÄ det blir intressant att se hur Apple gör med detta.

En trevlig fördel som Apple och dess utvecklare fĂ„r genom att flytta över till samma armbaserade arkitekturer som de anvĂ€nder för iPhone och iPad Ă€r att iOS- och iPadOS-applikationer enkelt ska köras pĂ„ dessa nya Mac-datorer – en punkt som Apple var angelĂ€gna om att göra. SĂ„ spĂ€nnande som det först lĂ„ter finns det dock den detalj av brist pĂ„ en pekskĂ€rm pĂ„ nĂ„gon befintlig Mac. TĂ€nk dig att du försöker anvĂ€nda en mus med din iPhone och du kan se hur den första entusiasmen för denna funktion kan dĂ€mpas, sĂ„vida inte Apple vĂ€ljer att Ă€ntligen tillĂ„ta pekskĂ€rmar pĂ„ Mac. Vi fĂ„r se.

“Apple valde slutligen att flytta till Arm för att fĂ„ fullstĂ€ndig kontroll över Mac-upplevelsen”

Den sista punkten att göra med all denna utveckling Àr att Apple i slutÀndan valde att flytta till Arm för att fÄ fullstÀndig kontroll över Mac-upplevelsen. SÄ bra som Intels processorer har varit, har Apple med sina andra enheter visat att de gillar att Àga hela den vertikala teknikstacken, och det enda sÀttet att göra det var ocksÄ att designa CPU. Det Àr den sista kritiska pusselbiten för Apples strategi att kontrollera sitt eget öde.

Oavsett detta resonemang Àr det dock uppenbart att bÄde Apples beslut och den superdatorvinst som nÀmnts tidigare ger en stor tro pÄ Arms anstrÀngningar. Samtidigt sÀtter det utan tvekan Ànnu mer tryck pÄ Arm för att fortsÀtta sin innovationshastighet. För ett företag som sÄ fÄ mÀnniskor verkligen uppskattar och förstÄr Àr det fantastiskt att se hur lÄngt och hur brett Arm har skjutit grÀnserna för datorer. LÄt oss nu se hur de fortsÀtter att utvecklas.

Bob O’Donnell Ă€r grundare och chefsanalytiker för TECHnalysis Research, LLC, ett teknikrĂ„dgivnings- och marknadsundersökningsföretag. Du kan följa honom pĂ„ Twitter @bobodtech. Denna artikel publicerades ursprungligen pĂ„ Tech.pinions.