Apple pÄminner oss om hur App Store Àndrade allt inför sitt 10-Ärsjubileum

Apple bestÀmde sig för att lÄta appar börja skicka annonser med push-aviseringar

Utvecklare frÄn legendariska Nintendo-speldesigner Shigeru Miyamoto till tillverkare av spel som Candy Crush och Temple Run, tillsammans med representanter för HBO, Major League Baseball och en mÀngd andra stora företag och organisationer har stÄtt upp för att sjunga beröm av Apples App Store framÄt av sin tionde födelsedag tisdagen den 10 juli.

Tidigare i veckan dök vi in ​​i fĂ€rsk information om vad nĂ„gra av de mest populĂ€ra – och lukrativa – apparna genom tiderna har varit pĂ„ vad som har blivit en marknadsplats pĂ„ 42,5 miljarder dollar. Den siffran Ă€r hur mycket konsumenterna spenderade pĂ„ iOS-appar förra Ă„ret.

NĂ€r App Stores första decennium officiellt avslutas, ger Apple oss nu lite av den mer mĂ€nskliga sidan av ekvationen. Hur det har förĂ€ndrat liv och företag och övertrĂ€ffat allas vildaste förvĂ€ntningar. Och det Ă€r efter att ha börjat, det bör komma ihĂ„g, nĂ€stan av en slump – eller, mer specifikt, inte hĂ€rrör frĂ„n nĂ„gon uppmĂ€rksam framsynthet frĂ„n stoppet.

App Store-tioĂ„rsdagen, som Om Malik uttryckte det i morse, “Ă€r en pĂ„minnelse i rĂ€tt tid om att entusiaster – hĂ„naktigt mĂ€rkta fanboys – hjĂ€lper till att göra företag till kulturella rörelser.”

HĂ€r Ă€r en sammanfattning av nĂ„gra av de bidrag som ingĂ„r i ett retrospektiv om appbutiken – som fĂ„r 500 miljoner besökare per vecka – som Apple har slĂ€ppt före milstolpen den 10 juli:

HBO ordförande och VD Richard Pleplerbeskriver till exempel tillkĂ€nnagivandet av sin streamingtjĂ€nst med Apple och ankomsten av kabelkanalens HBO NOW-app till App Store som ”en av de viktigaste ögonblicken i HBO: s historia.

Shigeru Miyamoto, representantdirektör och kollega, Nintendo: ”Vi Ă€r mycket glada över att vi kan leverera Super Mario Run, en ny Super Mario-upplevelse som kan spelas med bara en hand pĂ„ iPhone, till hundratals miljoner konsumenter pĂ„ grund av App Store. App Store lĂ„ter oss dela glĂ€djen i Nintendo-spel med mĂ„nga nya mĂ„lgrupper, och vi kommer att fortsĂ€tta strĂ€va efter att erbjuda unika och nya spelupplevelser till App Store-kunder. ”

Riccardo Zacconi, VD för King, skapare av Candy Crush: ”Vi lanserade Candy Crush Saga i App Store för över fem Ă„r sedan och det har varit enormt fördelaktigt, sĂ„ att vi kan nĂ„ en helt ny global publik. VĂ„ra spel har spelats pĂ„ alla sju kontinenter, inklusive Antarktis! Det visar hur inflytelserik och lĂ„ngtgĂ„ende App Store har blivit. ”

Francoise A. Marvel, MD, Corrie Health Team, Johns Hopkins, Cardiology: ”Under de senaste tio Ă„ren har App Store bidragit till utvecklingen av innovation inom patientvĂ„rd genom att skapa en plattform för toppmoderna medicinska appar som Corrie at Johns Hopkins. VĂ„r mobila hĂ€lsoforskning Ă€r beroende av att App Store levererar livrĂ€ddande och livsförĂ€ndrande appar till vĂ„ra patienter. ”

Dan Gray, chef för studio, ustwo Games, skapare av Monument Valley:”Vi byggde hela vĂ„rt team runt App Store, och vi har kunnat fĂ„ miljoner mĂ€nniskor runt om i vĂ€rlden att spela vĂ„ra spel som aldrig skulle ha ansett sig vara spelare. App Store-uppdateringen har visat spelarna skaparna bakom de appar de tycker om varje dag. Att humanisera appar kan bara vara bra och att visa hur de Ă€r skapade kommer att inspirera nĂ€sta generation av skapare frĂ„n alla hörn av vĂ€rlden. ”

HÀr Àr de kommande tio Ären och dÀrefter.