Apple presenterar ny iPad med uppgraderade interner, redesignad iPad Air med A14 SoC

Apple presenterar ny iPad med uppgraderade interner, redesignad iPad Air med A14 SoC
Den stora bilden: Under “Time Flies” Apple-evenemanget sa företaget att det sĂ„lde över 500 miljoner iPads sedan sin debut för ett decennium sedan. Cupertino-företaget uppdaterar sina redan kapabla surfplattor med en mer kraftfull SoC pĂ„ nybörjarnivĂ„n och en Pro-liknande redesign för iPad Air, som nu Ă€r snabbare Ă€n alla nuvarande iPhone-modeller som drivs av A14-chipsetet.

Som förvÀntat uppdaterar Apple resten av sina surfplattor i full storlek för att komplettera den nya iPad Pro som lanserades i mars. Företaget har avslöjat en nydesignad iPad Air (599 $) och mycket förbÀttrade interna enheter för standard iPad (329 $), som riktar sig till mÀnniskor som studerar och arbetar hemifrÄn och har en stramare budget.

Den Ättonde generationens iPad Àr fortfarande ett 10,2-tums alternativ pÄ grundnivÄ, men drivs nu av den snabbare A12 Bionic SoC som finns i 2019-versionerna av iPad mini och iPad Air. Den största fördelen med A12-chipet Àr den neurala motorn och en tvÄfaldig ökning av grafikprestanda, vilket Àr en första för denna iPad-klass.

Apple sÀger att A12 SoC gör den hÀr nya iPad upp till 6 gÄnger snabbare Àn den bÀstsÀljande Chromebook, upp till tre gÄnger snabbare Àn den bÀstsÀljande Android-surfplattan och upp till tvÄ gÄnger snabbare Àn den bÀstsÀljande Windows-bÀrbara datorn. Men Ànnu viktigare, iPad OS 14 gör Apple Pencil till ett mer anvÀndbart tillskott genom att lÄta dig klottra i vilket textfÀlt som helst.

Om du kan komma över den Äldrande designen eller om du föredrar Touch ID framför de mer avancerade, men nÄgot mindre tillförlitliga Face ID som finns pÄ dyrare modeller, Àr den nya iPad definitivt vÀrt att övervÀga.

Precis som den sjunde generationen börjar den pÄ $ 329 ($ 299 för utbildning) och kommer att vara tillgÀnglig för bestÀllning denna fredag. För mÀnniskor i USA kan du ocksÄ anvÀnda Apple Card för att betala genom en rÀntefri avbetalningsplan.

Den nya iPad Air Ă€r inte lĂ€ngre bara en söt plats nĂ€r det gĂ€ller pris och prestanda. 2020-versionen av Air ser nu vĂ€ldigt mycket ut som en iPad Pro, med ett liknande plattkantigt chassi och en större, 10,9-tums “Liquid Retina” -skĂ€rm med tunna ramar och en antireflekterande belĂ€ggning. Ingen 120 Hz ProMotion-teknik hĂ€r, men dĂ„ Ă€r det hĂ€r inte en iPad Pro.

Den har ocksÄ en uppdaterad kamera med en 12-megapixelsensor och Touch ID-sensorn Àr nu integrerad i den övre knappen. Men Ànnu viktigare, den nya iPad Air har vÀlsignats med en mycket mer anvÀndbar USB-C-port istÀllet för en blixtkontakt. Det betyder att du nu kan fÄ 20W laddning och dataöverföring med upp till 5Gbps.

Precis som iPad Pro stöder den andra generationens Apple Pencil och laddar den med magnetfĂ€ste. TĂ€nk pĂ„ att detta ocksĂ„ betyder att du inte kan anvĂ€nda en första generationens Apple Pencil med den nya iPad Air. Å andra sidan stöder nya Air Apples Magic Keyboard-tillbehör förutom Smart Keyboard Folio och Smart Folio-omslag.

Om du undrar vad som driver den nya iPad Air visar det sig att Apple har valt att integrera sin nya A14 Bionic SoC i den, vilket gör den till den mest kraftfulla iOS-enheten i skrivande stund. A14-chipsetet Àr ett sexkÀrnigt odjur (tvÄ kÀrnor med hög effekt, fyra lÀgre krafter) tillverkade pÄ en 5nm-processnod, med inte mindre Àn 11,8 miljarder transistorer.

Apple sÀger att A14 Bionic levererar upp till 40 procent högre CPU-prestanda och upp till 30 procent högre grafikprestanda jÀmfört med A13. Den har ocksÄ en kraftigare neuralmotor för maskininlÀrningsuppgifter, med dubbelt sÄ mÄnga kÀrnor som den i A13-chipsetet och förmÄgan att utföra 11 biljoner operationer per sekund.

Den nya Air saknar nÄgra funktioner frÄn iPad Pro. Den har bara tvÄ högtalare istÀllet för fyra och integrerar inte en fem-mikrofonuppsÀttning. SkÀrmupplösningen Àr nÄgot lÀgre vid 2360 x 1640, och det finns ingen ultrabred och Lidar som du fÄr pÄ Pro. Men det Äterspeglas i startpriset pÄ $ 599, vilket Àr $ 100 mer Àn den gamla iPad Air men mindre Àn $ 749 begÀrt pris pÄ en iPad Pro.