Apple, Qualcomm löser skillnader utanför domstol, slÄr nytt flerÄrigt patentlicensavtal

Apple Àr enligt uppgift skyldig Samsung miljoner dollar eftersom det inte kunde sÀlja tillrÀckligt med iPhones

“Avtalet kommer som en överraskning och pĂ„verkar Intel, som nu har annullerat sina planer för att göra 5G-mobilmodem”

Apple och Qualcomm, i ett överraskande drag, har avslutat sina mycket omtalade juridiska strider om ett brett spektrum av frÄgor, vilket slutar en lÄngvarig juridisk kamp som ledde till bÄda företagen. Truce förklarades vid en överraskande tidpunkt, den första dagen för den juridiska utfrÄgningen. Förlikningen gjordes utanför domstol, med ord om att den nÄdde precis som inledningsargumenten gjordes av bÄda parter.

Som en del av förlikningen kommer Apple att betala Qualcomm en obeskriven summa pengar, samtidigt som den förmodligen ocksÄ har löst sitt huvudkrav om orÀttvis prissÀttning av viktiga patent frÄn Qualcomms slut. Under tiden kommer det senare att tvingas med ett sexÄrigt patentlicensavtal med Apple, som skulle inkludera nÄgra av Qualcomms mest populÀra tekniker pÄ mobila enheter. Detta betyder i stort sett att Qualcomm Äter kommer att leverera sina mobilchips till Apple, som hittills har nöjt sig med Intels mobila bearbetningsarsenal.

Apple-logotyp - presenterad

En samtidig utveckling av detta har ocksÄ visat att Intel, som var pÄ vÀg att göra XMM 8160 5G-modemet för framtida iPhones, har skrotat linjen och istÀllet kommer att fokusera pÄ att skapa 4G- och 5G-baserade anslutningslösningar för PC-enheter. Intel-chipsen var redan försenade i produktionen, vilket i huvudsak innebar att Apple skulle ha missat produktcykeln 2019 för 5G-enheter, medan rivaler som Samsung redan har infört sina första 5G-enheter.

Med Qualcomm tillbaka i Apples leverantörslista kan en 5G iPhone för 2019 inte uteslutas. Rapporter pÄ internet hade till och med föreslagit att Apple kanske hade haft samtal med Huawei för att fÄ 5G-chips till sina iPhones. Men sÄdana rapporter upphÀvdes igÄr sjÀlv, med Huawei som uppgav att de inte har pratat med Apple om att förse det med 5G-chips.

Qualcomm-logotyp - Featured-2

De senaste avtalen antyder ocksÄ nÄgot till en 5G-klar iPhone som kommer i Är, Àven om Apple tros redan ha klarat de tekniska valideringstesterna. Det ÄterstÄr att se hur de första bitarna av det förnyade partnerskapet kommer, varav den första kommer att omfatta upphÀvandet av Apples förelÀgganden över vissa regioner.