Apple s√§ger att Epic Games inte √§r n√•got “f√∂retags Robin Hood” som bryter mot kontraktsr√§kningen

Apple säger att Epic Games inte är något
I ett n√∂tskal: S√• ful som vi visste att det skulle bli, √∂kade spottet mellan Apple och Epic den h√§r veckan. Cupertino l√§mnade in en r√§knare som h√§vdade att Unreal Engine-utvecklaren brutit mot ett kontrakt genom att implementera ett alternativt betalningssystem i Fortnite. Det h√§vdar ocks√• att Epic f√∂rs√∂ker skildra sig sj√§lv som en “f√∂retags Robin Hood”, medan i sj√§lva verket dess girighet √§r det som verkligen fungerar.

I Apples fortsatta juridiska kamp med Epic Games tar Cupertino offensiven genom att lämna in ett motkrav mot utvecklaren för avtalsbrott. På tisdag frågade Apple en domstol i Kalifornien om ersättning för skador orsakade av att Epic implementerade ett alternativt betalningssystem i sin app, kringgått dess förmåga att samla in provision på försäljning i appen.

Enligt Apples arkivering måste apputvecklare som vill distribuera via App Store godkänna villkoren. Ett av dessa villkor är att 30 procent av appförsäljningen och försäljningen inom appen går till Apple. Teknikjätten på två biljoner dollar säger att Epic brutalt brutit mot villkoren för att samla in betalningar och därmed skadat Apples verksamhet för egen fördel.

“√Ąven om Epic skildrar sig sj√§lv som ett modernt f√∂retags Robin Hood, √§r det i sj√§lva verket ett f√∂retag med flera miljarder dollar som helt enkelt vill betala ingenting f√∂r det enorma v√§rde det f√•r fr√•n App Store”, st√•r det i arkivet.

Apple Counterclaims Against … av MacRumors

Enligt Apples juridiska team ligger det “termendous value” p√• cirka 600 miljoner dollar som tj√§nats in just fr√•n App Store innan Fortnite togs bort.

Det är oklart hur mycket Apple begär i skadestånd. Dokumentationen anger vagt att den söker återbetalning för alla pengar som samlas in via den externa betalningsmetoden. Uppenbarligen är detta ett nummer som Epic kommer att behöva hosta upp. Emellertid minimerades den monetära skada som orsakats av Epics alternativ när Apple förbjöd Fortnite bara några timmar efter att systemet implementerades.

Ironiskt nog ber den amerikanska domstolar om ett föreläggande för att förhindra sådana system samtidigt som de försvarar sig utomlands från tillsynsmyndigheter och företag som säger att dess App Store-skatt är orättvis eftersom marknaden är isolerad från konkurrens. Ett sådant föreläggande skulle förbjuda alla appar, inte bara Fortnite, att implementera externa betalningsmetoder. Det skulle i huvudsak ge Apple ett rättsligt skydd mot framtida överträdelser av denna art.

Epic har inte kommenterat konturen men har länge hävdat att Apples muromgärdade trädgård är en orättvis spelplan som undertrycker konkurrensen på den fria marknaden. Det pekar på Fortnite-förbudet som bara ett exempel på detta förtryck. Apple förbjuder också utvecklaren att använda systemet Logga in med Apple från och med fredagen.

Bildkredit: Ascannio