Apple sÀger att förÀldrakontrollappar har tagits bort pÄ grund av integritetsrisk, inte för att rensa ut konkurrens

Globala appintÀkter uppgÄr till 39,2 miljarder dollar, Apple fick 25,5 miljarder dollar trots fÀrre nedladdningar: Sensor Tower

”Som svar pĂ„ en NYT-rapport sa Apple att förĂ€ldrakontrollapparna inte togs bort eftersom de tĂ€vlar med Screen Time”

Apple var nyligen inblandad i en kontrovers nÀr en New York Times-rapport hÀvdade att företaget tog ner flera förÀldrakontrollappar frÄn App Store pÄ grund av konkurrensen. Enligt rapporten tog den Cupertino-baserade teknikjÀtten bort ett antal skÀrmtidsövervaknings- och förÀldrakontrollappar det senaste Äret utan att ens meddela utvecklarna. Nu har företaget utfÀrdat ett offentligt uttalande pÄ sin officiella blogg dÀr det anges att fakta har gjorts felaktigt.

Apple-logotyp - presenterad

Apple motsatte sig konsekvenserna frÄn utvecklare och uppgav att dessa appar togs bort eftersom de riskerar anvÀndarnas integritet och sÀkerhet. Det lÄnga inlÀgget som kom frÄn varumÀrket upprepade mestadels poÀng frÄn marknadschefen Phil Schiller till en berörd kund. Viktigast av allt hÀvdade Apple att de bara tog bort de apparna, som förlitade sig pÄ Mobile Device Management (MDM) -tekniken, som Àr mycket invasiv.

Enligt varumÀrket ger MDM-integrationen utvecklare djup tillgÄng till en smartphone och dess lagrade data. Företaget nÀmner att det började undersöka anvÀndningen av MDM i icke-företagsappar redan 2017. Detta ledde till en uppdatering av Apples riktlinjer för utvecklare senare 2017. Apple meddelade ett 30 dagars meddelande om att utvecklarna bryter mot riktlinjerna för att fixa övertrÀdelsen och skicka in en appuppdatering. De som inte gjorde det fick sina appar att tas bort frÄn App Store.

Screen-Time.png

Företaget konstaterar att MDM till stor del anvÀnds i storskaliga företagsenheter för att skydda hÄrdvara sÄvÀl som kÀnslig data som egen programvara. Apple nÀmnde att MDM pÄ grund av de inneboende invasiva funktionerna inte Àr lÀmplig för anvÀndning i appar frÄn tredje part.

I bloggen sĂ€ger Apple: ”FörĂ€ldrar ska inte behöva byta sin rĂ€dsla för barnens enhetsanvĂ€ndning för risker för integritet och sĂ€kerhet, och App Store borde inte vara en plattform för att tvinga detta val. Ingen, utom du, borde ha obegrĂ€nsad Ă„tkomst för att hantera ditt barns enhet. ”

Apple har vidare förnekat att borttagningen av dessa appar hade nÄgot att göra med sin egen Screen Time-funktion. Trots förtydligandet frÄn varumÀrket tar utvecklarna inte vÀnlig hÀnsyn till denna begrÀnsning och fortsÀtter att vidta ÄtgÀrder pÄ grund av konkurrensbegrÀnsande beteende. Spotify, Kidslox och Qustodio Àr nÄgra av de appar som har lÀmnat in ett klagomÄl.