Apple söker 23 miljoner dollar i skadestÄnd frÄn avtalad Ätervinnare för ÄterförsÀljning av förÄldrade enheter

Apple söker 23 miljoner dollar i skadestÄnd frÄn avtalad Ätervinnare för ÄterförsÀljning av förÄldrade enheter
I ett nötskal: Apple lĂ€mnade enligt uppgift en rĂ€ttegĂ„ng mot ett kanadensiskt Ă„tervinningsföretag i januari för att ha stjĂ€lt och Ă„terförsĂ€ljt mer Ă€n 100 000 förĂ„ldrade enheter. Återvinnaren skulle förstöra produkterna och hĂ€mta resurser som kobolt för Ă„teranvĂ€ndning, men sĂ„lde istĂ€llet dem till “nedströms” Ă„terförsĂ€ljare för renovering.

Logiken konstaterar att Ontario-baserade Ă„tervinningsapparat GEEP hade kontrakt med Apple för att samla in gamla iPhones, iPads och Apple Watches och kassera dem pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt. ÅteranvĂ€ndbara material skulle Ă„terlĂ€mnas till Apples leverantörer. Företaget har varit under kontrakt sedan 2014.

Nyligen blev Apple misstÀnksam under en lagerrevision nÀr de fann att GEEP höll nÄgra av sina enheter i ett omrÄde som inte tÀcktes av kameror. SÄ Cupertino kollade serienumren pÄ produkterna som GEEP hade fÄtt mellan 2015 och 2017. De fann att 18 procent av 531 966 iPhones, 25 673 iPads och 19 277 Apple Watches var aktiva i mobilnÀt.

“Minst 11 766 pund Apple-enheter lĂ€mnade GEEP: s lokaler utan att förstöras – ett faktum som GEEP sjĂ€lv bekrĂ€ftade”, sade domstolen. “Dessa felanvĂ€ndda enheter sĂ„ldes dĂ€refter till ett betydligt högre pris Ă€n andra Ă„tervunna material till nedströmsleverantörer som renoverade och sĂ„lde enheterna till konsumenterna.”

Minst 103 845 enheter befanns ha sÄlts pÄ nytt. Apple sÀger att de faktiska totalerna förmodligen Àr högre eftersom det bara kan identifiera de som Àr anslutna till en operatörs nÀtverk. SÄ, till exempel, det finns ingen berÀttelse om hur mÄnga GPS-bara Apple-klockor som Ätervinnaren stal.

GEEP hĂ€vdar att det inte har gjort nĂ„got fel och var inte medveten om stölden. Apple pĂ„pekar dock att företaget vĂ€ckte en separat rĂ€ttegĂ„ng mot tre “skurkiga” anstĂ€llda pĂ„ stölden som alla var ledande befattningshavare. Även om tjuvarna hade förfalskat dokument i ett försök att tĂ€cka sina spĂ„r, köper inte Apples juridiska team pĂ„stĂ„endet att företaget inte kĂ€nde till de olagliga handlingarna.

”Systemet var omfattande och omfattade medlemmar i GEEPs ledande befattningshavare”, sĂ€ger rĂ€ttegĂ„ngen. “GEEP: s tjĂ€nstemĂ€n och direktörer visste eller borde ha kĂ€nt till systemet.”

Apple sÀger att stöld och ÄterförsÀljning av sina produkter skadar sin verksamhet genom att minska efterfrÄgan och eventuellt Àventyra sina kunder med produkter som var avsedda att förstöras. Den söker skadestÄnd pÄ 31 miljoner CAD (23 miljoner dollar) och hela intÀkterna frÄn försÀljningen av felaktiga anordningar.

Bildkredit: Parilov