Apple tar bort Do Not Track frÄn Safari och introducerar Intelligent Tracking Prevention

Apple kommer enligt uppgift att döda iTunes vid WWDC 2019, iOS 13 sa att den skulle fÄ en ny volymindikator

“Intelligent spĂ„rningsförebyggande kommer att anvĂ€nda nya behörighetskrav för att hantera spĂ„rningsdata frĂ„n tredje part”

Den senaste uppdateringen för Safari kommer att bli av med den Àldre spÄrningsfunktionen och inkludera det nya intelligenta spÄrningssystemet. Apple publicerade release-anteckningar för Safari 12.1, som innehÄller denna information. Uppdateringen kommer snart att finnas tillgÀnglig för Mac- och iOS-anvÀndare. SpÄra inte, nÀr den Àr aktiverad i de flesta webblÀsare, skickar den en spÄrningssignal till webbplatser. Detta har dock varit ett stort misslyckande och har inte fungerat bra nÀr det gÀller att skydda anvÀndarens webblÀsarhistorik eller data.

Apple introducerade Intelligent Tracking Prevention 2017 och Àr ett sÀtt att blockera webbplatser frÄn tredje part frÄn att spÄra surfdata frÄn anvÀndare. Funktionen Intelligent spÄrningsförebyggande Àr inte frivillig och tar bort stöd för partitionerade kakor för webbplatser som anvÀnder spÄrning över flera webbplatser. Det begrÀnsar ocksÄ lÄngsiktig spÄrning baserat pÄ första sidan cookies frÄn klienten och för att verifiera partitionerade cacheposter.

SkÀrmdump 07-02-2019 kl.17.37

Det har visat sig att de flesta webbplatser inte respekterade begÀran om spÄrning som inte skickades av en webblÀsare. NÀstan alla webblÀsare kommer med den hÀr funktionen, men chockerande, inte mÄnga anvÀndare vet om den. Det Àr dolt under InstÀllningar och Àr inte korrekt annonserat. DÀrför har webbplatser fortsatt att spÄra anvÀndardata för att generera annonser.

Do Not Track har anvÀnts sedan 2011, men det Àr bara en frivillig signal som webbplatser inte behöver följa. Firefox var den första att anta det, följt av nÀstan alla större webblÀsare dÀr ute. Du hittar hitta SpÄra inte-alternativet i din webblÀsares sekretessinstÀllningar.

Apple iPhone XS Max - presenterad

Som tidigare nÀmnts Àr spÄrningsfunktionen inte kÀnd för mÄnga anvÀndare. Enligt en undersökning utförd av DuckDuckGo hade endast 23 procent av de tillfrÄgade aktiverat funktionen medvetet och cirka 44 procent av anvÀndarna kÀnde inte till dess funktion. De som aktiverade funktionen visste inte att det bara var en frivillig signal och att webbplatserna inte behövde följa den. Det betyder att Àven om du hade aktiverat funktionen i din webblÀsare skulle webbplatserna troligen fortsÀtta att spÄra dina data.

Safari Àr förmodligen den första webblÀsaren som tar bort funktionen SpÄr inte, men det Àr mycket troligt att andra kommer att följa sÄ smÄningom. Om du anvÀnder den senaste versionen av iOS 12 och Mac OS beta kommer du att mÀrka att den hÀr funktionen redan har tagits bort.