Apple tillkännager äntligen helt nya iPad Pro, och det finns ingen hemknapp att hitta

new ipad pro

Dagens Apple-evenemang i New York City har producerat ett antal fantastiska meddelanden men showens riktiga stjärna är naturligtvis den helt nya iPad Pro. Tim Cook tog scenen för att skryta långt över att iPad inte bara var den mest populära surfplattan utan också den mest populära datorn på planeten. Han använde det för att göra väskan till en helt ny iPad, och pojken är det snyggt.

Den mest uppenbara f√∂r√§ndringen av iPad Pro den h√§r g√•ngen √§r fr√•nvaron av hemknappen. Det √§r n√•got som l√§ckage hade antytt kraftigt f√∂re det officiella tillk√§nnagivandet, och det har panorerats ut precis som alla v√§ntat. Den nya sk√§rmen fr√•n kant till kant b√§r Apples m√§rke “Liquid Retina”.

Den nya iPad Pro har en 11-tums skärm, men den sitter inom samma fotavtryck som den befintliga iPad Pro. Det finns också en 12,9-tumsversion som har samma skärmstorlek som föregående 12.9, men själva enheten är mycket mindre på grund av de krympta ramarna. Det är totalt 25% mindre.

Som förväntat kommer den nya iPad Pro med Face ID, och den fungerar i stort sett densamma som på iPhone. Den nya surfplattan har Apples TrueDepth-kamera inbyggd, vilket underlättar alla snygga funktioner som iPhone-användare har haft i drygt ett år nu. Med avsaknad av hemknappen fungerar gestkontroller precis som på iPhone. Att svepa ner från skärmens kanter avslöjar olika menykontroller som iPhone-användare kommer att känna till.

Begravd inuti är Apples A12X Bionic-chip. En 8-kärnig CPU och 7-kärnig GPU samarbetar för övergripande snabbare prestanda än någon iPad tidigare, med upp till 90% hastighetsökningar beroende på uppgiften. Grafikprestanda fördubblas. Apple jämförde surfplattans grafikprestanda med Xbox One X, vilket är ganska galet.

En annan stor förändring som ryktes före evenemanget var bytet från Apples Lightning-kontakt till USB-C. Apple gjorde bra på dessa läckor och meddelade att de skulle anta standardporten för de nya surfplattorna och också möjliggöra laddning, vilket gör att du kan använda din iPad Pro som ett reservbatteri för att ladda din telefon.

Det finns också en ny Apple Pencil som erbjuds. Den nya pennan laddas trådlöst, vilket uppenbarligen är mycket bekvämare än att fästa den i surfplattans laddningsport, och den kläms magnetiskt på sidan av surfplattan. Pennan har nya pekreglage som låter dig växla snabbt mellan uppgifter på surfplattan, vilket bör vara välkommet nyheter för alla som spenderar mycket tid på att göra konst.

Apple tog en stund att visa upp n√•gra av appuppgraderingarna som kommer att vara m√∂jliga med den nya iPad Pro. Arkitektur- och teknikappar kommer nu att kunna tillhandah√•lla prestanda p√• skrivbordet f√∂r anv√§ndare, s√§ger Apple. Apple tog till och med en snabb gr√§vning i spelkonsoler genom att notera att den nya Assassin’s Creed mobilspel k√∂rs med 120 bilder per sekund, vilket “inte √§r m√∂jligt p√• n√•gon spelkonsol.”

Greg Thomas från 2K Games tog också scenen för att visa upp en ny version av NBA 2K körs på iPad Pro. Spelet ser mycket ut som de moderna konsolversionerna av spelet, men det faktum att spelet körs på en surfplatta med stabila 60 bilder per sekund är visserligen ganska snyggt.

Adobe upptr√§dde ocks√• vid evenemanget och visade upp “den verkliga Photoshop” som k√∂rs p√• iPad Pro. Photoshop har funnits tillg√§ngligt f√∂r iPad och iPad Pro redan ett tag, och det blir b√§ttre varje √•r med nya funktioner som antas och ing√•r i mobilversionen, och detsamma verkar vara sant ocks√• i √•r.

På prissidan börjar den nya iPad Pro 11-tumsmodellen på $ 799 med 64 GB, medan den 12,5-tums modellen börjar på $ 999 för samma 64 GB lagringsutrymme. Beställningen börjar idag och de är tillgängliga den 7 november.