Apple vill enligt uppgift flytta produktionen frĂ„n Kina – och Indien kan gynnas mest

Apple vill enligt uppgift flytta produktionen frÄn Kina - och Indien kan gynnas mest

“Indien och Vietnam Ă€r enligt uppgift bland favoriterna för iPhone-tillverkning eftersom Apple ser ut att ta tillverkning utanför Kina”

Enligt en ny rapport övervĂ€ger Apple att flytta upp till 30 procent av sin produktion till utanför Kina eftersom hotet om ökade tullar frĂ„n landet vĂ€cker som vedergĂ€llning av den amerikanska svartlistan över Huawei. Dessutom Ă€r Indien – tillsammans med Vietnam – bland favoriterna som plats att flytta tillverkningen av iPhone-kontrakt till, sĂ€ger rapporten med hĂ€nvisning till anonyma kĂ€llor. Även om detta kommer att vara ett attraktivt förslag för Indien och Vietnam, som redan hanterar en del av iPhone-produktionen, kommer Kina att förlora betydligt, det Ă€r tillverkningsplatsen för över 90 procent av Apples produktportfölj (inklusive iPhones, iPads, AirPods och MacBooks) . I synnerhet kommer Apple att fortsĂ€tta med sina diversifieringsplaner Ă€ven om handelsöverenskommelserna mellan Kina och USA löses.

Apple-iPhone-XS-och-XS-Max-feat

Enligt Nikkei Asian ReviewApple har övervÀgt att flytta 15-30 procent av all sin produktion och diskuterar med sina stora leverantörer om kostnader. Listan över leverantörer som nÀmns i rapporten inkluderar Foxconn, Wistron, Pegatron (för iPhones), Quanta (för MacBooks), Compal (för iPad), Inventec, Luxshare-ICT och Goertek (för AirPods). PÄ Apples sida sÀgs ett team pÄ 30 chefer vara i diskussioner med olika regeringar för att se de incitament de Àr villiga att erbjuda Apple-tillverkning till sina platser.

Tidigare denna mĂ„nad uppgav Apples leverantör Foxconn att cirka 25 procent av iPhonerna tillverkas utanför Kina, och det rĂ€cker för att möta den amerikanska efterfrĂ„gan. DĂ€rför, om handelskriget eskalerar, Ă€r Apple verkligen redo att flytta sin produktion av iPhones frĂ„n Kina. Emellertid kommer inte alla lĂ€nder att kunna uppfylla Apples krav, bĂ„de vad gĂ€ller teknik och kvalificerad arbetskraft, citerar rapporten analytiker som sĂ€ger. FrĂ„gor som strömavbrott har upptĂ€ckts pĂ„ platser som efterforskats av Apples leverantörer, vilket gör att planerna för att skapa en tillverkningsbas dĂ€r. Även efter att en plats har slutförts tar det sĂ„ mycket som 18 mĂ„nader innan produktionen pĂ„börjas med tanke pĂ„ hur strĂ€ng och komplicerad Apples tillverkningsprocess Ă€r.

Detta Àr den andra rapporten som nÀmner Apple Àr beredd för ett sÄdant drag. Om det hÀnder kommer priserna pÄ iPhones att gÄ högre, och det Àr inte bra i vissa regioner dÀr iPhone redan kostar mycket mer Àn i USA. Det fanns en ny rapport nyligen, dÀr det konstaterades att handelstvister ocksÄ kan orsaka lÀgre efterfrÄgan pÄ iPhone i Kina.

apple-store-logotyp

Den kinesiska regeringen hade tidigare sagt att den skulle lĂ€gga till en 25-procentig tull pĂ„ amerikanska varor som sĂ„lts i Kina. Detta beror pĂ„ att Trump Administrations planerar att höja avgifterna pĂ„ de kinesiska produkterna som exporteras till USA. Enligt analytiker kommer prisökningen av Kina att öka kostnaden för iPhones ytterligare med cirka 14 procent. Även om Apples vd Tim Cook hade sagt att detta förmodligen inte kommer att hĂ€nda, sĂ€ger den nya rapporten att företaget har andra planer.