Apple vill vara brandvÀggen som skyddar din privata data frÄn nyfikna ögon

Apple vill vara brandvÀggen som skyddar din privata data frÄn nyfikna ögon

”Apples fokus pĂ„ anvĂ€ndarnas integritet har kommit fram Ă€nnu en gĂ„ng”

Sedan urminnes tider (lÀs: sedan mobilplattformskrigen började) har iOS varit kÀnt för att vara sÀkrare Àn sin frÀmsta konkurrent Android. Med detta sagt har Google kunnat tÀcka mycket mark under de senaste Ären och lagt till en massa nya sÀkerhetsfunktioner i sitt mobila operativsystem med varje ny uppdatering. PÄ WWDC 2019 kom Apples fokus pÄ integritet fram igen, eftersom det anvÀnde scenen vid sin Ärliga utvecklarkonferens för att tillkÀnnage en massa funktioner som helt och hÄllet syftade till att skydda anvÀndare frÄn den stora dÄliga vÀrlden dÀr ute.

Bland tillkÀnnagivandena relaterade till uppdateringar till alla dess programvaruplattformar (iOS, macOS, WatchOS och tvOS) ströts helt nya iPadOS, en ny bildskÀrm som kommer i form av Pro Display XDR och den laddade Mac Pro, nÄgra mycket intressanta sekretessfokuserade höjdpunkter. Och den som drog de högsta skriken frÄn publiken var Apples nya inloggningsfunktion.

Relaterad lÀsning: HÀr Àr allt Apple meddelade pÄ WWDC 2019

Apple-WWDC-2019-01

Kallas “Logga in med Apple”, den hĂ€r funktionen innebĂ€r att du autentiserar dig sjĂ€lv pĂ„ appar och webben med ditt Apple-ID och minimerar de personuppgifter som du delar med tredje part. BĂ„de Facebook och Google har erbjudit liknande funktioner sedan ett tag nu, med det enda syftet att förenkla inloggningsprocessen. Dessa rivaler har dock inte haft det bĂ€sta resultatet med sekretessrelaterade frĂ„gor, och Apple anvĂ€nde faktiskt möjligheten att lyfta fram detta nĂ€r det tillkĂ€nnagav pĂ„ WWDC. “Logga in med Apple” skulle hjĂ€lpa anvĂ€ndningen att kontrollera vilka personuppgifter de delar med tredje part genom att skapa slumpmĂ€ssiga e-ID som skyddar anvĂ€ndarnas riktiga e-post-ID frĂ„n omvĂ€rlden. De slumpmĂ€ssiga e-post-ID: n som genereras kommer att omdirigera till anvĂ€ndarens ID men ge utvecklarna ett sĂ€tt att interagera med anvĂ€ndarna. Och nĂ€r anvĂ€ndaren vill logga ut frĂ„n appen eller tjĂ€nsten i frĂ„ga kan omdirigeringen helt enkelt brytas för att sĂ€kerstĂ€lla integritet.

Bortsett frÄn detta meddelade Apple ocksÄ nÄgra andra funktioner som skyddar anvÀndarnas integritet. Med iOS 13 kommer anvÀndarna att kunna tillÄta att appar bara fÄr Ätkomst till platsdata en gÄng. För nÀrvarande kan appar fÄ Ätkomst till platsen permanent (Ätminstone till dess att tillstÄndet Äterkallas), eller medan appen Àr öppen. Med de nya kontrollerna kan anvÀndarna se till att inga appar kan spÄra deras plats utan deras vetskap, men ÀndÄ kunna tillhandahÄlla den informationen bara vid den tidpunkt dÄ det verkligen krÀvs. Inte bara det, appar ska ocksÄ ge uppdateringar till anvÀndarna om anvÀndningen av platsdata, sÄ det skulle vara svÄrt för busiga kodbitar att missbruka denna information. Apple begrÀnsar till och med Ätkomsten till anvÀndarplats som skannas via Wi-Fi och Bluetooth.

Apple-WWDC-2019-02
Bland de viktigaste nya funktionerna som Apple tillkĂ€nnagav över sina programvaruplattformar Ă€r fokus pĂ„ anvĂ€ndarsĂ€kerhet uppenbart. WatchOS har nu fler hĂ€lsofunktioner i form av kvinnlig cykelspĂ„rning och en ny Buller-app som varnar anvĂ€ndare om höga omgivande ljudnivĂ„er, och enligt Apple lagras / samplas alla dessa data lokalt eller krypteras i iCloud (som fallet kan vara), utan att dela nĂ„gon personlig information. Den nya “Hitta min” -funktionen som nu magiskt kan spĂ„ra en stulen MacBook Ă€ven nĂ€r enheten Ă€r offline, anvĂ€nder sĂ€kra Bluetooth-signaler för att kommunicera med andra Apple-enheter i nĂ€rheten för att rapportera plats, och Ă€ven detta har utformats för att sĂ€kerstĂ€lla integritet tack vare anvĂ€ndning av end-to-end-kryptering.

Det Àr inte det. Det fanns fler sekretessrelaterade meddelanden, till exempel brandvÀgg av smarta hemtillbehör via HomeKit-aktiverade routrar, och en funktion som heter HomeKit Secure Video som analyserar inspelning av inspelningar av hemkamera hemma innan de krypteras och skickas till iCloud.

Meddelandet hĂ€r Ă€r tydligt. Apple vill vara brandvĂ€ggen som skyddar anvĂ€ndarnas personliga information och hĂ„ller den borta frĂ„n nyfikna ögon hos alla som vill missbruka den informationen. För detta Ă€ndamĂ„l sĂ€kerstĂ€ller det att appskapare följer och lĂ€gger till funktioner i sitt ekosystem som ger anvĂ€ndaren mer kontroll. I takt med att Apples push till tjĂ€nster vĂ€xer kommer dess fokus pĂ„ integritet och sĂ€kerhet att gĂ„ lĂ„ngt för att skapa mer förtroende bland konsumenterna. En vĂ€xande, lojal anvĂ€ndarbas kan vara det slutgiltiga mĂ„let, en som slutligen gĂ„r igenom till det vĂ€xande utbudet av tjĂ€nster som Apple har avsatt sig … men en omfattande uppsĂ€ttning Ă„tgĂ€rder för att skydda anvĂ€ndarnas integritet skulle vara ett bra sĂ€tt att komma dit.

UtlÀmnande: denna författare deltog i WWDC 2019 pÄ Apple Indias inbjudan