Apples App Store-regler förhindrar spelströmningstjänster från att fungera på iOS

Apples App Store-regler förhindrar spelströmningstjänster från att fungera på iOS
Varför det betyder något: Apple har inrättat sin App Store på ett sätt som gör det väldigt enkelt för sina appar och tjänster att lyckas och samtidigt sätta höga hinder för tävlingen. iPhone- och iPad-användare som vill använda en speltjänst som Google Stadia eller GeForce Now kommer inte att kunna om Apple inte ändrar reglerna för sin appmarknad.

Det finns över 1 miljard användare som äger en iPhone eller en iPad, och Apple har arbetat för att tjäna pengar på dem på nya sätt för att kompensera för en avmattning i hårdvaruförsäljningen.

Cupertino-jätten har till exempel skapat Apple Arcade, en prenumerationstjänst som ger användarna tillgång till en skattkista av samlade mobilspel för $ 5 per månad eller $ 50 per år. Med det har företaget i huvudsak tagit bort alla BS från mobilspel, vilket är bra oavsett hur du känner för spelvalet.

Problemet är dock att Apples lojala kunder inte har så mycket val just nu, främst för att företaget inte tillåter tjänster som PS Now, Google Stadia, Microsofts xCloud eller Nvidias GeForce Now. Du kan ha dessa på Android, men inte på iOS.

Det beror p√• att App Store-riktlinjer f√∂rbjuder tj√§nster som √§r beroende av streaming fr√•n molnet. Specifikt till√•ter inte reglerna appar som fungerar som ett f√∂rvar f√∂r inneh√•ll fr√•n andra utgivare. Och eftersom leverant√∂rer av streaming av onlinespel fungerar genom att vara v√§rd f√∂r spel i molnet och skicka en kodad video av √•tergivningen till en anv√§ndare, st√§mmer de inte √∂verens med Apples riktlinjer, som s√§ger att “spel som erbjuds i ett spelabonnemang m√•ste √§gas eller exklusivt licensieras av utvecklaren (t.ex. inte en del av en spelpubliceringsplattform). “

Apple Arcade är däremot en spelabonnemangstjänst där spel ägs eller licensieras av Apple och laddas ner direkt från App Store. När de väl har laddats ner körs de lokalt, eftersom Arcade inte är en streamingtjänst för spel. Detta ger Microsoft möjlighet att erbjuda spel som Halo genom sin xCloud-app på iOS, jämfört med ett stort bibliotek på Android-versionen.

David Bernard, som √§r en l√•ngvarig oberoende utvecklare och advokat p√• RevenueCat, ber√§ttade f√∂r Bloomberg att “det finns en fylld relation mellan utvecklare och Apple just p√• grund av s√•dana regler.” Men medan han √§r tacksam mot f√∂retagets marknad f√∂r att vara en stor inkomstk√§lla, s√§tter den tunga handen till utvecklare i en nackdel.

Enligt SensorTower tar Apple lejonandelen -65 procent- av de globala appintäkterna. Företaget tar en nedskärning på 30 procent av alla intäkter i appen, vilket inte är så lockande för utvecklare. Det finns bara ett spelabonnemang som heter GameClub som har gjort det till App Store efter att ha avvisats 127 gånger, men det krävde en ansträngande ansträngning att skicka in varje spel separat under samma utvecklarkonto.

Tjänster som Valves Steam Link och Sonys PS4 Remote Play har på liknande sätt tvingats anpassa sig för att göra det till App Store, det vill säga det finns inget alternativ i dessa appar att köpa spel.

Apple berättade för Bloomberg att dess appar fungerar i kategorier där det finns mycket konkurrens, men har inte sagt om det arbetar med spelströmningstjänster för att hitta ett sätt att få dem att fungera i App Store.

Cupertino-jätten är för närvarande föremål för antitrustutredningar i EU och USA. Lagstiftare är intresserade av att ta reda på om Apple missbrukar sitt ägande av en plattform för att driva sina egna tjänster på bekostnad av andra leverantörer. Det kommer att ta lite tid att svara på den här frågan, men de senaste kontroverserna som hur App Store-sökalgoritmen har drivit Apples egna appar och iOS 13 som ser ut som adware hjälper inte.