Apples första ARM-baserade Mac-datorer pÄ vÀg att anlÀnda 2021 kommer att anvÀnda en av tre nya 5nm-chips baserade pÄ A14 SoC

Apples första ARM-baserade Mac-datorer pÄ vÀg att anlÀnda 2021 kommer att anvÀnda en av tre nya 5nm-chips baserade pÄ A14 SoC
Varför det betyder nÄgot: Apple kan ha flyttat en del av sina produktutgÄvor under andra halvÄret i Är, men det ser ut som att planen att leverera den första ARM-baserade Mac 2021 gÄr framÄt opÄverkad. Detta kommer att ge Apple ökad kontroll över sin hÄrdvara och Intel kommer gradvis att förlora en av sina största kunder.

ARM har kommit att dominera mobilmarknaden, och nu ser det ut att ta över en stor bit pÄ skrivbordet, en formfaktor i taget. Microsofts Surface Pro X var bara början, och Apple Àr inte lÄngt efter med sin egen ARM-baserade MacBook.

Enligt en Bloomberg-rapport kommer Apple att lansera minst en ARM-driven Mac 2021, med planer pĂ„ att gradvis avveckla Intel-processorer frĂ„n produktutbudet. Initiativet – kallat Kalamata – innebĂ€r utveckling av tre nya marker baserade pĂ„ en förstĂ€rkt version av A14 SoC som kommer att driva iPhone 12 och nĂ€sta Ă„rs iPad-utgĂ„vor.

Den första av dessa marker har en 12-kĂ€rnig CPU som innehĂ„ller fyra energieffektiva “Icestorm” -kĂ€rnor och Ă„tta högpresterande “Firestorm” -kĂ€rnor. Alla nya chips kommer att tillverkas av TSMC baserat pĂ„ en 5nm-processnod, med massproduktion som ska börja mot slutet av detta Ă„r.

Precis som Microsoft som kör fullfett Windows pÄ Surface Pro X, kommer Apple enligt uppgift att köra macOS pÄ de nya Mac-datorerna. Dessutom verkar industrins insiders vara överens om att företaget kommer att positionera den första ARM-baserade Mac som en nybörjarenhet, liknande den 12-tums MacBook som den avbröt i 2019.

Det finns nÄgra uppenbara fördelar med Apples strategi. Det viktigaste Àr att det nu kommer att kunna minska sitt beroende av Intel, vars oregelbundna slÀppschema för CPU bara har lett till blygsamma, ökande prestandaökningar. Sedan finns det faktum att ARM-processorer Àr mer energieffektiva, och de skulle tillÄta Apple att sÀnka kostnaderna med 40 till 60 procent.

En lÀgre materialrÀkning kan innebÀra att Apple kommer att kunna erbjuda en MacBook pÄ nybörjarnivÄ till en lÀgre prispunkt Àn den nuvarande MacBook Air, vilket kan öka Mac-försÀljningen med upp till 50 procent. DÀrifrÄn kommer företaget att förbÀttra SoC-designen tills den Àr tillrÀckligt kraftfull för att konkurrera med Intels erbjudanden som finns i MacBook Pros, iMac och Mac Pro.

NÀr det gÀller Intel förlorar den redan marken för AMD pÄ spel- och entusiastmarknaderna, sÄ Apple som gÄr all-in pÄ ARM skulle vara Ànnu ett slag mot sitt kiselimperium. Apple köpte ocksÄ Intels modemverksamhet billigt, vilket lÀmnar den senare i en position dÀr den stÄr för att förlora en av sina största kunder inom konsumentomrÄdet.

ÄndĂ„ kommer mjukvarusidan av Apples ARM-ambitioner att bli en betydande utmaning som kommer att ta Ă„r att övervinna, och förhoppningsvis ser vi företaget prata om det pĂ„ Ă„rets WWDC.