Apples kritiker Spotify, Epic och andra bildar koalition för att kÀmpa för App Store-förÀndringar

Apples kritiker Spotify, Epic och andra bildar koalition för att kÀmpa för App Store-förÀndringar
En varm potatis: Apple har kolliderat med mĂ„nga företag tidigare, och nu har en grupp av dem, inklusive Epic Games och Spotify, bildat en ideell grupp för att utmana Cupertinos App Store-praxis. Koalitionen för App Fairness sĂ€ger att den har grundats för att “föresprĂ„ka valfrihet och rĂ€ttvis konkurrens över appens ekosystem.”

Praktiskt taget alla 13 grundare av app-utvecklare har stött huvud med Apple. Epic stÀmmer naturligtvis för nÀrvarande Apple mot antitrustkrav efter att Fortnite togs bort frÄn App Store efter introduktionen av Epics egen betalningsplattform i appen.

Spotify inledde ett klagomĂ„l mot Apple förra Ă„ret och kallade den 30 procents nedskĂ€rning som det tar frĂ„n utvecklare orĂ€ttvist. MusikströmningsjĂ€tten sa att Apple fungerar som “stadionĂ€garen, domaren och spelaren och lutar spelplanen till förmĂ„n för sina egna tjĂ€nster.”

Gruppen har angett 10 ”App Store-principer” i sina krav. Dessa inkluderar ingen utvecklare som fĂ„r uteslutande anvĂ€nda en appbutik, inte blockeras frĂ„n en plattform baserat pĂ„ ett företags affĂ€rsmetoder och inte behöva betala orĂ€ttvisa, orimliga eller diskriminerande avgifter.

“Som verkstĂ€llare, tillsynsmyndigheter och lagstiftare runt om i vĂ€rlden undersöker Apple för dess konkurrenshĂ€mmande beteende kommer The Coalition for App Fairness att vara rösten för app- och spelutvecklare i strĂ€van att skydda konsumenternas val och skapa lika villkor för alla, “sade Horacio Gutierrez, chef för globala angelĂ€genheter pĂ„ Spotify.

Webbplatsen noterar skillnaden mellan avgiften pÄ 30 procent som Apple tar och de högsta 5 procenten avgifterna för övre grÀns som debiteras av andra betalningsleverantörer för inköp. Apple, vars marknadsvÀrde nyligen passerade miljoner miljon dollar, gjorde över 50 miljarder dollar i skatteintÀkter i butik förra Äret.