Apples kund beskriver hur han tog Apple till domstol tvĂ„ gĂ„nger – och vann bĂ„da gĂ„ngerna

AirPods Pro-efterfrÄgan Àr sÄ hög att Apple kommer att lÀgga till ytterligare en leverantör 2020

En av de bĂ€sta sakerna med att köpa en Mac – eller nĂ„gon Apple-produkt för den delen – Ă€r att problem enkelt kan diagnostiseras och Ă„tgĂ€rdas helt enkelt genom att ta den till en nĂ€rliggande Apple-butik. I sjĂ€lva verket kommer alla Apple-produkter med en begrĂ€nsad 1-Ă„rsgaranti som vanligtvis tĂ€cker de flesta fall av skador eller felfunktioner.

Ibland fungerar dock Apples reparationsprocess inte precis som planerat. Och Àven om det verkligen inte finns nÄgon brist pÄ berÀttelser som involverar Apple-reparationsspecialister som tillhandahÄller gratis reparationer för enheter utanför 1-Ärsgarantin, finns det ocksÄ berÀttelser som involverar överdrivna reparationsspecialister som ger konsumenterna en onödigt hÄrd tid.

Till den sistnÀmnda punkten beskriver ett nyligen inlÀgg pÄ Apple subreddit en MacBook Pro-Àgares frustrationer nÀr han försökte fÄ in sin enhet för vad han trodde skulle vara en enkel skÀrmreparation.

Specifikt mÀrkte MacBook Pro-Àgaren att skÀrmen pÄ sin maskin avskalades, ett problem som Apple tidigare erkÀnde pÄ vissa 2017 MacBook Pro-modeller.

Med en mÄnad kvar pÄ garantin bokade Àgaren ett möte med Genius Bar. En gÄng dÀr kom en Apple-tekniker igenom problemet och sa att Apple skulle lösa problemet gratis. Bara nÄgra timmar senare fick MacBook Pro-Àgaren ett e-postmeddelande om att maskinen hade vattenskador och att han skulle behöva betala för en helt ny logikkort.

Vridningen Àr dock att Àgaren fasthÄller att vattnet aldrig hade kommit i kontakt med hans maskin.

Jag tar hand om mina saker och min MacBook har alltid varit i ett skyddande hölje, i en vÀska, sÄ var kommer vattnet ifrÄn? TyvÀrr kunde han inte berÀtta vad som Àr skadat (eftersom Macbook fortfarande fungerade bra) eller var det kunde ha kommit ifrÄn, medvetande om att jag aldrig har fÄtt den i kontakt med vatten.

MacBook Pro-Àgaren vÀgrade att betala för ett byte av logikkort som han inte behövde och fick maskinen utvÀrderad av en tredje part och lÀrde sig följande:

Jag har upptÀckt att det som Apple kallar sensor i sjÀlva verket Àr ett papper (officiellt kallat Liquid Contact Indicators) som Àndrar fÀrg frÄn vitt till rött i nÀrvaro av fukt. Jag lÀgger tonvikten pÄ det: i nÀrvaro av fukt.

Det finns inget behov av flytande kontakt eller vattenskador för att utlösa “sensorn” utan bara fukt, orsakad till exempel genom att ta den bĂ€rbara datorn frĂ„n ett vĂ€l uppvĂ€rmt rum ute pĂ„ vintern.

I slutÀndan tog MacBook Pro-Àgaren Apple till domstol, förmodligen i ett försök att fÄ skÀrmen fixad gratis och avvecklade. LÀngs vÀgen redogjorde han för hur Apple drog nÄgra skuggiga lagliga manövrer.

Det finns verkligen mer saftiga detaljer i berĂ€ttelsen – inklusive en andra (!) RĂ€ttegĂ„ng – och det Ă€r vĂ€l vĂ€rt att kolla in dess helhet hĂ€r.