Apples Mac-sortiment blir otroligt gammal

En av iOS: s bästa funktioner kommer till MacBooks

Jag bör börja med en ansvarsfriskrivning: vi som konsumenter har blivit otroligt bortskämda under de senaste 10 åren. Tack till stor del till iPhones årliga uppdateringscykel har vi oavsiktligt programmerats för att se någon hårdvara som är mer än ett år gammal som gamla nyheter, även gamla. Vi vill alla ha snabbare maskiner, förbättrad displayteknik och batteritid än vad som kan pågå i flera dagar. Och medan vi brukade tålmodigt vänta på spännande nya hårdvarunovationer och produkter, kräver teknikvärlden det idag nu.

MÅSTE SE: Läckta bilder visar en riktig iPhone 7 påslagen för första gången någonsin

Vilket tar oss till Apples Mac-sortiment. Som vi betonade tidigare denna månad räknar forskningsföretaget IDC med att Mac-försäljningen under juni-kvartalet kommer att minska med 8,3% jämfört med året innan. Desto mer överraskande är att de flesta datortillverkare kommer att njuta av en försäljningsökning från år till år. Denna dynamik är mycket ovanlig med tanke på att Apples Mac-maskinvara i allmänhet överträffar sina PC-motsvarigheter när det gäller marknadsandelstillväxt.

Så vad är problemet, exakt? Verkligheten är att Apples Mac-sortiment kan bli lite långt i tanden. Visst, Apple kanske har uppdaterat sin snygga MacBook, men när vi tittar på hela Apples Mac-linje finns det alldeles för många modeller som har gått märkligt länge utan en uppdatering.

Nick Heer av PixelEnvy skriver:

Av den nuvarande sortimentet är helt hälften av alla Mac-datorer РMac Pro, Retina MacBook Pro och MacBook Air Рde mest inaktuella som dessa produkter någonsin har varit. Jag räknar inte med den icke-Retina MacBook Pro som en del av Mac-sortimentet eftersom Apple verkar avveckla sin marknadsföring av produkten. För ordens skull skulle det dock vara den mest inaktuella produkten i Apples sortiment: den har inte uppdaterats på 1492 dagar eller drygt fyra år.

Under tiden har Apples Mac Pro – produkten som Phil Schiller stolt introducerade med sin snarky ‘Can’t innovate my ass!’ soundbite – har inte uppdaterats p√• mer √§n 945 dagar. Som kontrast har Apples Mac Pro historiskt uppdaterats var 449 dagar.

När försäljningen av Mac minskar verkar problemet påtagligt uppenbart: vem vill verkligen uppgradera till en maskin som är minst ett år gammal?

Ser vi framåt kan vi bara anta att Apple har några stora hårdvarumeddelanden som väntar i pipeline kommer i september. Faktum är att rykten om nästa generations MacBook Pro med en OLED-pekskärm ovanför tangentbordet har gjort stadigt rundor under de senaste veckorna.

För att vara rättvis tog Apple forr sin tid mellan att släppa olika iMac-modeller i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Men Apple idag är ett annat djur än Apple för nästan två decennier sedan. Idag har företaget mer pengar och resurser än vad de vet vad de ska göra med och en mer passionerad och omfattande användarbas än någonsin tidigare.