Apples ryktade VR-headset lÄter sÄ mycket bÀttre Àn nÄgonting annat

Apples chef svarar pÄ klagomÄl om böjda iPad Pro-enheter

Rykten har virvlat i nÀstan fem Är om att Apple arbetar med nÄgon form av förstÀrkt verklighet eller virtuell verklighet bÀrbar enhet. Vi har hört talas om det sedan Google först debuterade det misslyckade Google Glass, men det har alltid gÄtt minst tvÄ eller tre Är borta.

Det har inte förĂ€ndrats – vi kommer fortfarande inte att se nĂ„got lanseras i Ă„r – men enligt CNET, Apple Ă€r pĂ„ vĂ€g för en lansering 2020, och produkten som den kommer att debutera kommer verkligen att vara olik vad som finns pĂ„ marknaden idag.

“Företaget arbetar med ett headset som kan driva bĂ„de AR- och VR-teknik, enligt en person som Ă€r bekant med Apples planer”, sĂ€ger rapporten. “Planer hittills krĂ€ver en 8K-skĂ€rm för varje öga – högre upplösning Ă€n dagens bĂ€sta TV-apparater – som skulle lösgöras frĂ„n en dator eller smartphone, sa personen.”

VR-system anvÀnder idag vanligtvis en skÀrm med en upplösning pÄ cirka 1200 x 1200, lÄngt mindre Àn 8K. De krÀver ocksÄ bindning till en stor och dyr stationÀr dator eller bÀr en löjligt utseende ryggsÀck. Om Apples system kan lösa dessa problem kommer det att gÄ mycket nÀrmare att göra VR eller AR till en vanlig teknik.

Enligt rapporten planerar Apple att anvĂ€nda en ny trĂ„dlös teknik för kort rĂ€ckvidd för att ansluta headsetet till en dedikerad “box”, som kommer att drivas av ett anpassat Apple-chip. Den kommer att tillverkas pĂ„ en 5 nm-process, mindre och effektivare Ă€n de 7 nm-chips som kommer att driva Ă„rets iPhones och iPads. Alla nödvĂ€ndiga plats- och spĂ„rningssensorer kommer enligt uppgift vara inbyggda i headsetet, vilket innebĂ€r att du inte behöver strĂ€nga ledningar och styrenheter runt rummet.

Tim Cook har sagt tidigare att medan Apple Ă€r intresserad av VR och AR kommer det inte att slĂ€ppa en produkt förrĂ€n tekniken Ă€r pĂ„ plats för att fĂ„ den att fungera bra. ”Men idag kan jag sĂ€ga att tekniken i sig inte finns att göra [smart glasses] pĂ„ ett kvalitetssĂ€tt, sa Cook i slutet av förra Ă„ret. ”Displaytekniken krĂ€vs, liksom att lĂ€gga tillrĂ€ckligt med saker runt ansiktet – det finns stora utmaningar med det. SynfĂ€ltet, kvaliteten pĂ„ sjĂ€lva skĂ€rmen, den Ă€r inte dĂ€r Ă€nnu. ”