Är Microsoft pĂ„ vĂ€g att förvĂ€rva TikTok?

Är Microsoft pĂ„ vĂ€g att förvĂ€rva TikTok?

Socialmissbrukare i USA befinner sig för nÀrvarande i ett förtvivlat tillstÄnd, efter att president Trump meddelat att han övervÀger att förbjuda TikTok pÄ grund av nationella sÀkerhetsproblem.

Medan vissa kritiker tvivlar pÄ hans resonemang och kallar förflyttningen hÀmndlysten snarare Àn skyddande, skulle USA inte vara de första som vidtar ÄtgÀrder. Indien förbjöd det kinesiskaÀgda TikTok förra mÄnaden av samma anledning.

Det kan dock hÀnda att allt inte gÄr förlorat, eftersom Microsoft har uttryckt intresse för att köpa den amerikanska delen av företaget och dÀrmed lÀgga sin datahantering under amerikansk lag.

Vad Àr Trumps problem med TikTok?

Man kunde knappt kalla Trump en krympande violett, och nÀr det gÀller appar för sociala medier har han mycket att sÀga. Det gÀller sÀrskilt kinesiskt Àgda.

I juni framförde presidenten idĂ©n om att förbjuda TikTok frĂ„n USA med hĂ€nvisning till nationella sĂ€kerhetsproblem. Flytten skulle inte vara utan motstycke – vi har sett regeringen straffa kinesiskt Ă€gda företag för just detta de senaste Ă„ren, det mest framtrĂ€dande exemplet Ă€r förbudet mot Huawei telekommunikationsteknik.

Det har dock inte undgÄtt vÀrldens media att Trumps förakt för TikTok (vars moderbolag Àr ByteDance) först blev tydlig efter hans katastrofala Tulsa-rally den 20 juni. Evenemanget hypades av regeringens talesmÀn att vara enormt överprenumererade, med över 1 miljon ansökningar om biljetter.

PÄ dagen var dock siffrorna inte lika höga. Registrerad nÀrvaro beror pÄ dig vem du frÄgar. Tulsa BrandkÄr har det pÄ 6 200, medan Trumps egna folk fördubblade det till 12 000. Oavsett berÀttade de tomma platserna pÄ arenan sin egen historia. En del av skulden ligger i en grasrotkampanj frÄn TikTok-anvÀndare för att översvÀmma ansökningsprocessen med falska förfrÄgningar, för att förhindra Àkta Trump-supportrar frÄn att delta.

Vi vet aldrig om det hÀr verkligen var katalysatorn för Trumps attacker pÄ appen för sociala medier, och om han ens var medveten om plattformen före Tulsa-rallyet. För övrigt nÀmner Trumps hela Twitter-historia före detta datum inte TikTok en gÄng.

Är TikTok en hot mot nationell sĂ€kerhet?

Med Trumps officiella skÀl för att förbjuda TikTok Àr att det utgör ett hot mot nationell sÀkerhet, Àr det rÀtta? NÀr allt kommer omkring har andra lÀnder redan vidtagit ÄtgÀrder och förbjudit appen, med Indien avstÀngning av tjÀnsten (liksom andra 50 andra kinesiska appar) förra mÄnaden.

TikTok, som Àr ett kinesiskt Àgt företag, följer kinesiska lagar, och det finns en oro för att det kan spela det snabbt och löst med anvÀndarnas privata data. Med cirka 80 miljoner amerikanska medborgare som anvÀnder appen representerar den en guldgruva med skördbar information.

TikTok har fastnat med handen i cookieburken för anvĂ€ndardata tidigare, sĂ„ misstankar om företaget Ă€r inte ogrundade. Tidigare pĂ„ Ă„ret avslöjades att företaget hade hjĂ€lpt sig till innehĂ„llet pĂ„ anvĂ€ndarnas urklipp utan tillstĂ„nd och skickat tillbaka uppgifterna till Kina. Detta Ă€r ett problem, för den hĂ€r informationen kan vara bokstavligen vad som helst – lösenord, bankuppgifter, kĂ€nslig personlig information – verkligen inte den typ av sak du villigt skulle ge upp.

Om vi ​​inte kan lita pĂ„ Kina med detaljerna om amerikanska medborgare, vem kan vi dĂ„ lita pĂ„? Microsoft tror att det har svaret.

Kommer Microsoft att köpa TikTok?

Ja. Nej. Kanske? Sedan Trumps löfte om att förbjuda TikTok pĂ„ fredag ​​har saker gĂ„tt snabbare Ă€n kommentarsektionen pĂ„ en Trump-tweet. Det verkar som om TikTok-anvĂ€ndare inte behöver förtvivla – det finns ett sĂ€tt att vi kan behĂ„lla roliga lĂ€ppsynkroniseringsvideor och medborgerliga friheter. Flytten kan innebĂ€ra att ett amerikanskt företag köper TikToks amerikanska arm – och dĂ€rmed kommer att omfattas av amerikansk lag.

TikTok Àr ett enormt företag med en anvÀndarbas globalt pÄ 800 miljoner, sÄ denna buyout kommer inte att bli billig. Ett teknikföretag med tillrÀckligt djupa fickor Àr dock Microsoft, som har slösat bort lite tid pÄ att visa intresse:

”Microsoft kommer att gĂ„ snabbt för att fortsĂ€tta diskussioner med TikToks moderbolag, ByteDance, inom nĂ„gra veckor och under alla omstĂ€ndigheter slutföra dessa diskussioner senast 15 september 2020. Under denna process ser Microsoft fram emot att fortsĂ€tta dialogen med USA: s regering , inklusive med presidenten. ” – Satya Nadella, Microsofts vd

Microsoft verkar göra sitt spel snabbt, men noggrant. Det tar ont för att se till att president Trump konsulteras och ingÄr i förhandlingar, samt lovar att hantera anvÀndardata inom lagens bokstav:

“Microsoft skulle se till att all privat information om TikToks amerikanska anvĂ€ndare överförs till och förblir i USA i den utstrĂ€ckning att sĂ„dan information för nĂ€rvarande lagras eller sĂ€kerhetskopieras utanför USA, skulle Microsoft se till att dessa data raderas frĂ„n servrar utanför landet efter att det har överförts. ” – Satya Nadella, Microsofts vd

Oavsett om Microsoft köper TikToks amerikanska arm eller inte, har till och med samtalet om förvÀrvet stoppat förbudet för tillfÀllet. Trump har ursprungligen planerat att förbjuda appen sÄ snart som första helgen i augusti, och ÀndÄ har dessa samtal tydligt förlÀngt sin exekveringsstopp för tillfÀllet.

Det Ă€r vĂ€rt att komma ihĂ„g att Microsoft inte har nĂ€san ren nĂ€r det gĂ€ller privata data. Kritiker attackerade Windows 10 vid lanseringen för att skicka personliga anvĂ€ndardata till Microsoft och tredje part, som inte kunde stĂ€ngas av. Det var ocksĂ„ inblandat i lĂ€ckta dokument att ha trĂ€ffat en överenskommelse med regeringen om att dela anvĂ€ndardata med National Security Agency 2013 – en anklagelse som den förnekade.