ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension: prestanda monster

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension: prestanda monster

“Med en 8: e generationens Core i7-processor och NVIDIA RTX 2080-grafik Ă€r ROG Zephyrus S GX701GX en spelare glĂ€dje”

Att ASUS Àr ett bÀrbar datormÀrke som tillgodoser spelarnas behov pÄ sprÄng borde inte vara en överraskning för nÄgon. Men det som Àr intressant Àr att det taiwanesiska företaget inte bara riktar sig till den vanliga publiken med sin ROG-serie, det har ocksÄ TUF-sortimentet för budgetorienterade spelare och Zephyrus-sortimentet för dem som lever och andas spel. Förra Ärets Zephyrus M GM501 (recension) var ett laddat erbjudande som kom med en intressant design och den hÀr gÄngen ger den nya Zephyrus S GX701GX nÄgra allvarliga uppgraderingar under huven med rubrikfunktionen som RTX2080 Max Q GPU. Jag har anvÀnt maskinen de senaste tio dagarna och mÄste sÀga att jag Àr helt bortblÄst av kraften som den packar. SÄ utan vidare, hÀr Àr vad som fÄr ASUS ROG Zephyrus S GX701GX att kryssa.

Specifikationer en överblick

MÄtt 39,9 x 27,2 x 1,87 cm VÀger 2,7 kg 17,3-tums skÀrm med en upplösning pÄ 1 920 x 1 080 pixlar Intel Core i7-8750H-processor NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q-grafik 24 GB RAM 1 TB NVMe SSD 2 x Type-C-port, 3 x Type-A USB 3.1-portar 1 x HDMI-port 76Wh batteri Windows 10

Design och display

Medan hÄrdvaran Àr dragfaktorn för Zephyrus S GX701GX, tar det inte bort frÄn riggens ganska unika design. I likhet med sin föregÄngare kommer den senaste enheten i serien med en unik placering för tangentbordet (mer om det senare).

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 16

Naturligtvis kan man inte förneka att ASUS ROG Zephyrus S GX701GX Àr en stor maskin. Med en 17,3-tums skÀrm har den stora dimensioner. Vad som Àr lovvÀrt Àr dock att företaget har rakat av ramarna runt skÀrmens tre sidor ganska markant, vilket gör det inte mycket större Àn en 15-tums bÀrbar dator. Att tippa skalan till 2,7 kg Àr den bÀrbara datorn mycket lÀttare Àn de flesta bÀrbara datorer i sin storlek, vilket gör det lÀttare att bÀra med sig. Du fÄr större Àn vanliga ramar lÀngst ner, och det som Àr Ànnu mer förvÄnande Àr att enheten missar en webbkamera. Ja, du lÀste rÀtt. Företaget buntar dock en extern webbkamera för att erbjuda den funktionen. En annan grouse jag har med enheten Àr med dess byggkvalitet. Medan det yttre locket och omrÄdet runt tangentbordet Àr konstruerat av magnesiumlegering, visar dessa omrÄden en mÀrkbar flex överallt dÀr tryck appliceras. Ditto för skÀrmen.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 17

Den 17,3-tums skÀrmen pÄ Zephyrus S anvÀnder IPS-teknik och har full HD + -upplösning. Med 100 procent sRGB- och Pantone-validerad utgÄng erbjuder skÀrmen en strÄlande fÀrgÄtergivning och det visuella Àr ocksÄ skarpt. Tack vare den icke-blÀndande panelen som kan bli vÀldigt ljus Àr det inte ett problem att anvÀnda den bÀrbara datorn i hÄrt solljus. Spelare skulle uppskatta 144Hz uppdateringsfrekvens, vilket sÀkerstÀller smidig spelupplevelse. För att inte tala om att svarstiden pÄ 3 ms Àr imponerande och ocksÄ en sken för spelare.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 13

Med stor storlek kommer ett sortiment av portar, och ROG Zephyrus S GX701GX Àr ganska laddad i denna avdelning. Du fÄr det proprietÀra laddningsuttaget till vÀnster tillsammans med en HDMI-port i full storlek, en USB Type-A-port, en Type-C-port och ett 3,5 mm ljudgrÀnssnitt. Till höger hittar du ett annat Type-C-uttag och tvÄ Type-A-portar. Det som dock iögonfallande saknas Àr en SD-kortlÀsare, vilket Àr konstigt med tanke pÄ att maskinen har gott om utrymme att erbjuda detsamma.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX designgalleri

Tangentbord och styrplatta

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 07

Precis som sin föregÄngare skulle tangentbordet och styrplattan pÄ GX701GX höja polariserande Äsikter. I stÀllet för den konventionella placeringen har ASUS flyttat tangentbordet lÀngre ner för att ha tillrÀckligt med utrymme för ventilationsgallret ovanpÄ. Styrplattan ligger till höger, dÀr numpad vanligtvis finns. Medan det finns pÄ papper verkar idén inte vara dÄlig och verkar snarare ett smart designbeslut, verkligheten Àr helt motsatt. HÀr Àr nÄgra av problemen jag hade med tangentbordets placering pÄ Zephyrus S:

1) Det finns inget utrymme för ett handledsstöd, sÄ du mÄste anvÀnda den bÀrbara datorn pÄ ett bord eftersom du inte kommer att kunna skriva bekvÀmt nÀr den hÄlls i knÀt (inte att du skulle kunna göra det under lÄnga timmar ÀndÄ , med tanke pÄ riggens storlek).

2) Du mÄste vÀnja dig vid placeringen av tangenterna, Àven efter att jag anvÀnt enheten sÄ lÀnge blev jag aldrig bekvÀm med placeringen av piltangenterna, bland annat. I sjÀlva verket, pÄ grund av placeringen av vÀnster och höger musknapp, fanns det tillfÀllen nÀr jag tryckte pÄ dem istÀllet för höger eller nedÄtpilen.

3) PÄ tal om styrplattan Àr ytan vÀldigt liten och det Àr vÀldigt svÄrt att manövrera pekaren pÄ skÀrmen.

4) Den bĂ€rbara datorn har skarpa kanter som biter i handflatan om du hĂ„ller dem dĂ€r medan du skriver, sĂ„ du mĂ„ste skriva med dina handflator i luften … vilket inte kan göras under lĂ„nga perioder.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 12

Med detta sagt erbjuder tangenterna pÄ ASUS Zephyrus S GX701GX bra resor (1,4 mm) och det finns gott om avstÄnd mellan dem ocksÄ. Du kommer ocksÄ att Àlska det faktum att tangentbordet har en per-tangent RGB-belysning, sÄ att du kan justera dem efter eget tycke. Samma sak gÀller för styrplattan, eftersom den stöder alla gester och fungerar korrekt. De fysiska vÀnster- och högerklickstangenterna Àr ocksÄ en fin touch. Ett annat snyggt festtrick Àr att styrplattan fungerar som en numpad med ett knapptryck, ala ASUS ZenBook UX333 (recension). Detta gör att du kan skriva snabbt, men till skillnad frÄn UX333 kommer du inte att kunna anvÀnda styrplattans funktionalitet nÀr nummerknappen Àr aktiv.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobile 08

Precis ovanför tangentbordet hittar du volymknappen som kan verka gimmicky i början, men som Àr sÄ anvÀndbar för att öka eller minska volymen (hÀnder i steg pÄ fyra nivÄer) snabbt.

HĂ„rdvara och mjukvara

Jag Àr sÀker pÄ att detta Àr en aspekt som du gÀrna vill veta om. Om du vill ha en TL; DR-version kan jag berÀtta att ASUS ROG Zephyrus S GX701GX inte kommer att göra dig besviken och kan hantera Àven de mest grafikintensiva titlarna utan att slÄ ett ögonlock. Innan vi utarbetar det, lÄt oss fÄ specifikationerna ur vÀgen. Bearbetningsuppgifterna hanteras av Intel Core i7-8750U hexa-core chipset, som Àr klockat vid 2,2 GHz och kan gÄ upp till 4 GHz i Turbo-lÀge. Det Àr ihopkopplat med en kraftig 24 GB DDR4 RAM. För grafik Àr den bÀrbara datorn utrustad med NVIDIA GeForce RTX 2080 i sin Max-Q-avatar som har 8 GB GDDR6 VRAM. Den oslagbara kombinationen som den hÀr hÄrdvaran erbjuder Äterspeglar ocksÄ riktmÀrkena. Enheten fÄr 5 379 pÄ PCMark 10, medan det blir imponerande 2581cb pÄ Cinebench R20. Konvertera en 5-minuters 4K-video med Handbroms tog 5 minuter och 33 sekunder.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX riktmÀrken

Hur översĂ€tts allt detta till verklig anvĂ€ndning? Tja, lĂ„t oss bara sĂ€ga att du inte kommer att öppna uppgiftshanteraren (eller nĂ„got annat verktyg) för att kontrollera om systemresurser anvĂ€nds, oavsett om du gör regelbundet arbete som nummerkrossning Excel, eller att köra tunga uppgifter som videoredigering eller spela spel … riggen sĂ€kerstĂ€ller en smörjaktig prestanda i alla scenarier.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 14

Prata specifikt, jag körde en massa spel pÄ ROG Zephyrus S GX701GX. Metro Exodus sprang otroligt smidigt med en genomsnittlig bildhastighet pÄ 110 fps, och sÄg en maximal bildhastighet pÄ sÄ hög som 125 fps. Witcher 3 Ä andra sidan bevittnade en bildfrekvens pÄ 90-100 fps. Jag försökte ocksÄ hÀnderna pÄ en massa andra spel inklusive Shadow of the Tomb Raideroch den bÀrbara datorn kunde köra dem utan att svettas. Naturligtvis, som förklarats i recensionen av den RTX2060-drivna ROG Strix SCAR II GL504GV, skulle du ocksÄ kunna mÀrka skillnaden som skapats av Ray Tracing och DLSS i kompatibla spel.

TyvĂ€rr misslyckas ASUS ROG Zephyrus S GX701GX med att hĂ„lla vĂ€rmen i kontrollen för all sin spelförmĂ„ga och AAS (Active Aerodynamic System). Under spelet fungerar de dubbla flĂ€ktarna i full fart (och blir bullriga), men trots det blir delen ovanför tangentbordet ganska hett – vilket möjligen beror pĂ„ att det Ă€r gjort av metall. Vad som Ă€r mer besvĂ€rande Ă€r dock att du mĂ€rker vĂ€rmen ibland Ă€ven nĂ€r du anvĂ€nder den bĂ€rbara datorn Ă€ven nĂ€r du utför vardagliga uppgifter.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 10

GX701GX levereras med en 1TB SSD, som Àr otroligt snabb. Det Àr ocksÄ intressant att se ASUS bara erbjuda ett SSD-alternativ, som har mer Àn tillrÀckligt med kapacitet för att möta dina krav. I CrystalDiskMarkuppnÄdde den bÀrbara datorn lÀs- och skrivhastigheter pÄ 3 387,7 MB / s och 2 284,3 MB / s.

Att vara en bĂ€rbar datorspel Ă€r det ytterst viktigt för ASUS ROG Zephyrus S GX701GX att erbjuda bra ljudutgĂ„ng. Tack och lov lyckas enheten leverera det tack vare sin stereoinstallation av 2,5 W högtalare. Även vid full volym dĂ€mpas inte ljudet och Ă€r ganska skarpt.

Den bÀrbara datorn kör Windows 10 och du hittar en vanlig svit med appar frÄn ASUS, inklusive Armory Crate som lÄter dig se systeminstÀllningarna med en överblick och lÄta dig styra RGB-belysningen pÄ logotyperna och tangentbordet.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX - Armory Crate

ASUS Zephyrus S GX701GX levereras med ett 76WH batteri. Som med alla bÀrbara bÀrbara datorer kan du inte förvÀnta dig att ta med dig den bÀrbara datorn utan dess skrymmande adapter hela dagen. Vid normal anvÀndning kan enheten ta upp till tre timmar, vilket Àr ungefÀr genomsnittligt. I BatteryEaterPro testet kunde enheten pÄgÄ i mindre Àn 150 minuter, vilket bekrÀftar vÄr verkliga anvÀndning.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX - BatteryEaterPro

Maskinen kan gÄ frÄn 10 procent till 100 pÄ ungefÀr en timme och 20 minuter med den medföljande 230W-adaptern. Det som Àr intressant Àr att du ocksÄ kan anvÀnda en 65W Type-C-laddare för att juicera upp enheten ocksÄ.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 18

Dom

Med ett startpris pĂ„ R4999090 rĂ„der det ingen tvekan om att ASUS ROG Zephyrus S GX701GX inte Ă€r för tillfĂ€lliga köpare. I sjĂ€lva verket skulle Ă€ven hardcore-spelare behöva tĂ€nka tvĂ„ gĂ„nger innan de planerade sina besparingar för denna maskin. ÄndĂ„, som den hĂ€r recensionen skulle sĂ€ga dig, Ă€r GX701GX ett odjur och det Ă€r svĂ„rt att hitta för mĂ„nga brister med den hĂ€r förutom dess storlek (vilket Ă€r en vĂ€lsignelse för spelare) och kanske den termiska effektiviteten.

NÀr det gÀller tÀvlingen har ROG Zephyrus S GX701GX inte för mÄnga rivaler. Det finns Dell Alienware Area 51m (första intryck), som tillsammans med att erbjuda liknande hÄrdvara, Àr ett framtidsskyddat alternativ eftersom det kommer med möjligheten att uppgradera CPU eller GPU. Men den större frÄgan för ROG-enheten Àr inte nödvÀndigtvis konkurrensen utan det faktum att tekniken förbÀttras i snabb takt. Nyligen meddelade Intel nionde generationens chipsets med MSI som redan har lanserat sin senaste sortiment pÄ den indiska marknaden. MSI GT75 Titan Àr ett vÀrdigt alternativ för den som letar efter liknande funktioner. ASUS har ocksÄ uppgraderat sina bÀrbara datorer i ROG-sortimentet med nionde generationens processorer, och vi kan förvÀnta oss att de kommer att lanseras i landet förr Àn senare.

ASUS ROG Zephyrus S GX701GX recension - 91mobiler 04

SÄ ska du gÄ till Zephyrus S GX701? Tja, om du Àr en fullfjÀdrad spelare som letar efter den mest kraftfulla riggen dÀr ute och inte kan vÀnta pÄ att nyare enheter ska startas, Àr ASUS ROG Zephyrus S GX701GX definitivt vÀrt att övervÀga.

Redaktörens betyg: 4/5

Fördelar

En av de mest kraftfulla bÀrbara datorerna runt Attraktiv skÀrm RTX2080 Max-Q Àr det bÀsta grafikkortet som spelare kan fÄ just nu

Nackdelar

Ganska skrymmande och ganska tunn byggnad Tangentbordet och styrplattans placering Àr inte perfekt Blir otroligt het, Àven vid regelbunden anvÀndning

Foton av Raj Rout