Att ladda en MacBook pÄ fel sida kan leda till bullriga fans och lÀgre prestanda

Att ladda en MacBook pÄ fel sida kan leda till bullriga fans och lÀgre prestanda
I korthet: Med utseendet pÄ det kan Apple ha en ny Chargegate pÄ sina hÀnder. Flera anvÀndare har funnit att deras MacBook Pro har en vana att maximera CPU: n och överhettas nÀr de laddas med portarna till vÀnster.

PÄ den officiella supportsidan sÀger Apple att du kan ladda din MacBook Pro med nÄgon av USB-C-portarna. Det visar sig dock att det finns ett rÀtt sÀtt och ett fel sÀtt att ladda din dyra enhet, speciellt om du inte vill se nÄgon prestandapÄverkan.

Problemet hittades för flera mĂ„nader sedan av en StackExchange-anvĂ€ndare som rapporterade att de sĂ„g ovanlig aktivitet i Activity Monitor. Specifikt mĂ€rkte han ovanligt hög CPU-anvĂ€ndning för en process som kallades kernel_task, vilket orsakade höga temperaturer och minskad systemprestanda – för att inte tala om det faktum att det hĂ„ller de smĂ„ flĂ€ktarna snurra pĂ„ vad som annars skulle vara en relativt tyst maskin.

Om det inte rÀckte, löser problemet inte om du startar om MacBook i frÄga, eftersom kernel_task-processen dyker upp igen sÄ snart macOS startar upp. Enligt Apple Àr en av funktionerna i kernel_task att hantera din MacBooks CPU-temperatur genom att medvetet göra mindre av den tillgÀnglig för appar som anvÀnder den för intensivt.

I det hÀr fallet avslöjade en noggrann undersökning att det att ha en kringutrustning ansluten till en av de vÀnstra portarna samtidigt som en laddare ansluts till den andra ökar temperaturen pÄ MacBook-fodralet. Sensorer som övervakar Thunderbolt-portarna verkade bekrÀfta att detta var fallet Àven om CPU-temperaturen inte motiverar strypningen.

Lyckligtvis finns det en enkel lösning pÄ det, och det Àr att ladda din MacBook med endast de högra sidoportarna medan du anvÀnder de vÀnstra sidorna för kringutrustning. En annan Stackexchange-anvÀndare rapporterade att denna strategi kan strÀcka sig till att ansluta bildskÀrmar pÄ en annan sida som laddningskabel för att hÄlla saker svala pÄ bÄda sidor av chassit.

Vid denna tidpunkt verkar tvÄ modeller pÄverkas: 15-tums MacBook Pro 2017 och 16-tums MacBook Pro 2019. Apple har Ànnu inte kommenterat frÄgan, men Ätminstone vet vi att företaget arbetar för att förlÀnga livslÀngden för MacBook-batterier genom nÀsta macOS Catalina-uppdatering. Förhoppningsvis kommer det ocksÄ att innehÄlla en korrigering för vÀrmeproblemen relaterade till laddning med portarna till vÀnster.

Bildkredit: VVVprodukt