Att lÀgga din energi i att bemÀstra Big Data lönar sig mycket

NÀr Michael Ulin ansökte till GalvanizeU Master of Science in Data Science-programmet, en allians mellan Galvanize och University of New Haven, sÄg han det som en smart satsning pÄ sin framtid, men han insÄg inte det pÄ nÄgra mÄnader det skulle sÀtta honom i spetsen för revolutionen för förnybar energi.

Michael Ulin - Galvaniser student

Backstory

Efter examen frÄn Emory University med ekonomi och statsvetenskap arbetade Ulin som forskningsanalytiker vid McKinsey. Hans tid dÀr definierades av lÄnga timmar, massor av resor, bra möjligheter. Men kanske mest framgÄngsrikt satt han bredvid McKinseys datavetenskapsgrupp, dÀr han bevittnade en enorm tillvÀxt jÀmfört med andra delar av företaget.

“Det blev klart för mig att datavetenskap Ă€r dit vĂ€rlden Ă€r pĂ„ vĂ€g och att jag borde engagera mig med den”, sa Ulin.

Entreprenören Marc Andressens berömda pĂ„stĂ„ende att ”Programvaran Ă€ter vĂ€rlden” gav upphov till Ulin nĂ€r han ansĂ„g det vĂ€xande beviset pĂ„ ett globalt skifte mot datadriven programvara och tjĂ€nster.

“Jag ser en följd: Datavetenskap Ă€ter vĂ€rlden”, sa Ulin. ”Det finns tecken pĂ„ det överallt. Titta pĂ„ Wall Street. Det brukade vara en massa aktiemĂ€klare pĂ„ telefoner. Nu Ă€r det algoritmer. Grupp nummer 1 pĂ„ Goldman Sachs Ă€r teknikgruppen. ”

Ulin visslar inte Dixie: nÀstan alla branscher i universum skrapar nu data och anvÀnder analyser för att förbÀttra sin verksamhet.

Ändringen

Vid sin nÀsta spelning i marknadsintelligens med RPX i San Francisco arbetade Ulin med Python och SQL, och han försökte förstÀrka sina datavetenskapliga fÀrdigheter pÄ sin fritid, men han insÄg att han behövde Àgna mer tid.

”Jag kunde inte lĂ€ra mig det pĂ„ sidan. Det Ă€r nĂ„got du behöver för att hoppa in pĂ„ heltid för att verkligen förstĂ„, sĂ€ger Ulin.

Han tog sprĂ„nget och ansökte till GalvanizeUs intensiva, helt ackrediterade, ettĂ„riga magisterexamen i datavetenskapsprogram. Detta partnerskap mellan University of New Haven och Galvanize samlar ledande program inom högre utbildning och erfarna branschutövare och Ă€r baserat pĂ„ Galvanize’s campus i San Francisco.

Programmet Àr det enda i sitt slag. Det sÀtter eleverna sida vid sida med branschexperter, innovativa företag och lovande startups, dÀr möjligheter finns för den praktiska tillÀmpningen av vad Ulin skulle lÀra sig i klassrummet.

”LĂ€rlingsmodellen tilltalade mig verkligen, chansen att arbeta med att lösa verkliga problem”, sa han. ”San Francisco Ă€r epicentret för datavetenskap just nu. Att vara mitt i det tjocka av det gav mig tillgĂ„ng till en hel del stora resurser i Galvanize-samhĂ€llet – instruktörer, medlemmar, gĂ€sttalare och evenemang – med Silicon Valley precis runt hörnet. ”

Dessa fördelar sammanföll i en synkronicitet som den resultatorienterade Ulin hade bankat pÄ. Under sin kursutveckling ringde grundarna till en nystartad förnybar energi-start PowerScout letade efter att flytta sin fyrmansdrÀkt frÄn ett golfklubbhus i East Bay till ett medarbetarutrymme i staden, dÀr det skulle vara lÀttare att locka talang Àn att locka utvecklare till lÀnkarna.

“Det som stod ut för oss med Galvanize var styrkan i deras datavetenskapssamhĂ€lle och deras övergripande ekosystem,” sade PowerScouts grundare och Senior Vice President Kumar Dhuvur. “Vi blev vĂ€ldigt imponerade över att höra att de har en hel vĂ„ning tillĂ€gnad datavetenskap – medlemsföretag, klassrum och studenter Ă€r alla i mixen tillsammans.”

Att vara i sÄ nÀra nÀrhet till potentiella arbetsgivare effektiviserade pitchprocessen för Ulin nÀr han fortsatte sitt stenstenprojekt och praktik, praktiken som tjÀnar som kulminationen pÄ varje elevs resa genom GalvanizeU.

“Jag ville göra min stensten och praktik hos ett företag som jag kunde se mig sjĂ€lv gĂ„ med pĂ„ heltid”, sa Ulin. “Miljön pĂ„ Galvanize gjorde det enkelt att ansluta till PowerScout-teamet och se om det skulle fungera bra att arbeta tillsammans.”

PowerScout letade efter en datavetenskaplig student för att ta itu med ett komplext bildigenkÀnningsprojekt: utnyttja satellitbilder för att identifiera hem med solpaneler installerade pÄ hustaken.

“Solenergi sĂ€ljs för nĂ€rvarande dörr till dörr, som dammsugare pĂ„ 1950-talet,” förklarade Dhuvur. ”Inte bara Ă€r metoden arkaisk, men den ökar kostnaderna för konsumenterna. PowerScout anvĂ€nder datavetenskap för att göra personliga rekommendationer till konsumenter, bestĂ€mma de bĂ€sta energisystemen för dem och göra det kostnadseffektivt och problemfritt att implementera. ”

I sin strĂ€van att vara “en Amazon för förnybara energiprodukter och lösningar” anvĂ€nder PowerScout-teamet ocksĂ„ maskininlĂ€rning för att förutsĂ€ga potentiella kunder.

“Det finns ungefĂ€r en miljon bostĂ€der som anvĂ€nder sol just nu”, förklarade Ulin. ”Den hĂ€r gruppen Ă€r mestadels tidiga personer, mĂ€nniskor som Ă€r benĂ€gna att anvĂ€nda ren energi. Att övertyga en mer vanlig grupp att följa efter betyder att du mĂ„ste nĂ€rma dig dem annorlunda Ă€n de första miljoner. ”

Med tanke pÄ utmaningarna i deras föreslagna bildprojekt hade PowerScouts grundare blygsamma förvÀntningar pÄ vad en student skulle kunna Ästadkomma i sitt stenstenarbete med dem, men Ulin hade mycket tydliga idéer om vad han lÀrde sig i magisterprogrammet och hur det kunde tillÀmpas pÄ deras mÄl. Han blÄste bort PowerScout-teamet med sina resultat, sa Dhuvur.

“Du anvĂ€nder bara cirka 25 procent av det du lĂ€r dig i grundutbildningen”, konstaterar Ulin. ”Det mesta gĂ€ller inte för verkliga problem som du möter efter skolan. Vad masterprogrammet lĂ€rde mig var oerhört relevant. Det Ă€r ett ettĂ„rigt program och hela tiden spenderas effektivt. Jag kan tillĂ€mpa 100 procent av det jag lĂ€rde mig i programmet pĂ„ vad vi försöker uppnĂ„ pĂ„ PowerScout. ”

LÄngt innan Ulins sommarpraktik vid start avslutades tog Dhuvur och grundare och VD Attila Toth honom ombord pÄ heltid. Ulin leder nu datavetenskapsverksamheten för företaget, som har skalats till 18 anstÀllda och samlat in en sÄddrunda pÄ 5,2 miljoner dollar för att utöka sitt fokus till att omfatta batterilagring, energieffektiva apparater och infrastruktur för laddning av elfordon. Denna vÄg av framgÄng drev ocksÄ en flytt till ett nytt huvudkontor i Oakland, men PowerScout Àr fortfarande aktivt i Galvanize-samhÀllet och har utökat praktikplatser till ytterligare tvÄ Galvanize-University of New Haven data science-studenter.

”Du behöver inte ha alla fĂ€rdigheter som kommer in i magisterprogrammet”, sĂ€ger Ulin, “men om du verkligen Ă€r sjĂ€lvmotiverad och har en förmĂ„ga att lĂ€ra dig, kan Galvanize Ă€ndra din bana och pĂ„skynda din tillvĂ€xt. Det har varit fantastiskt att satsa för ett Ă„r sedan och se att det lönar sig. Det bekrĂ€ftar min hypotes om vart vĂ€rlden gĂ„r. ”