Att vÀnda passion för att vandra till ett företag

TÀnk dig att du befinner dig mitt i Grand Teton National Park, njuter av en helg kopplad frÄn vÀrlden, och björnen frÄn The Revenant gÄr över till din campingplats. Du mÄste ringa hjÀlp, men tyvÀrr har du ingen cellmottagning. Osannolika scenarier Ät sidan, det finns oÀndliga skÀl till varför en ensamresenÀr kan behöva nÄ omvÀrlden nÀr man vandrar, men cellmottagning Àr inte alltid lÀtt tillgÀnglig.

Medan fÄ och lÄngt ifrÄn förbÀttrar vissa enheter rÀckvidden eller skapar nÀtverk, men för alla andra Àr de vanligtvis kvar och förlitar sig pÄ deras överlevnadsförmÄga. Röse, som delar ett namn med de slumpmÀssiga staplade stenhögarna du ser nÀr du vandrar, Àr en app som lÄter dig ta teknik du redan har och hjÀlper vandrare att hitta cellmottagning. Inte bara det, det lÄter ocksÄ nÀra och kÀra veta var nÄgon befinner sig pÄ vandring, det senast kÀnda omrÄdet de befann sig i, hÀlsostatistik och utvecklar en folkmassad karta över mottagning eller döda flÀckar i vildmarken.

I Tech.Cos pÄgÄende serie för att lyfta fram likheterna med entreprenörer och idrottare som drar grÀnser, pratade vi med grundaren av Cairn, Ali Alami, om hans motivation att skapa appen. Med en stamtavla för framgÄng och ett urval av upplevelser i nystartade företag vÀntade Alami sig mot det han var mest passionerad för.

”Om du vĂ€ljer en passion blir du mycket mer motiverad att arbeta hĂ„rt med den. Det finns upp-och nedgĂ„ngar för alla företag, nĂ€r du trĂ€ffar en av de lĂ„ga platserna, gör du Ă„tminstone nĂ„got som du Ă€lskar och tycker om. Det Ă€r mer troligt att du lyckas eftersom du valde nĂ„got du brinner för, sĂ€ger Alami.

FÄ rÀtt redskap

Alla bra affÀrer bygger pÄ en grund av mÄl, uppdrag, prioritering och kanske nÄgra organisatoriska vÀrden lÀngs vÀgen. Innan resan verkligen kan börja mÄste entreprenörer planera och vÀxla innan de hoppar direkt in. För vissa innebÀr det att ta en idé och gÄ igenom en inkubator eller gaspedal, andra som fungerar som ett sidoprojekt, men i de flesta fall finns det inga sanna framgÄngar över natten i startvÀrlden. NÀr startups gÄr Àr Cairn fortfarande en planta och fokuserar pÄ att bygga dessa rötter medan de vÀxer samtidigt, men innan fröet planterades skapades relationer och upplevelser skapades.

”Genom Expedia trĂ€ffade jag tvĂ„ riktigt bra vĂ€nner, Tove Martin och Brian Terry. Min fru och jag har gĂ„tt mĂ„nga vandringar med dem, och efter Expedia gick vi separata vĂ€gar till andra nystartade företag. Tove gick vidare till Trover, som förvĂ€rvades av Expedia, och Brian Ă„kte till Picnick, som förvĂ€rvades av Google, stĂ€ngdes av och sedan skapade anstĂ€llda det igen med ett annat varumĂ€rke [PicMonkey], Sade Alami.

Innan han startade upp var han ocksÄ Survival Evasion Resistance Escape Instruktör för US Air Force i nÀstan ett decennium. Gruppen försöker fortfarande komma ut och vandra, men nu med barn i mixen har de varit tvungna att tona ner det lite. Mer specifikt sÀger Alami kanske lite mindre farliga saker. Det var pÄ en av dessa backpackingresor för nÀstan tvÄ Är sedan att idén föddes. Alami planerade att lÀmna staden pÄ fredag, trafiken var tung och han planerade att Äka till en sjö. Han visste redan att det skulle finnas liten eller ingen celltÀckning dÀr, men han ville trÀffa gruppen.

”NĂ€r det började bli mörkt var Tove och deras barn bakom oss och hade svĂ„rt att trĂ€ffa oss. Det var verkligen svĂ„rt att mötas, sĂ€ger Alami. ”Som överlevande instruktör berĂ€ttar vi alltid för folk vart vi ska och nĂ€r vi ska Ă„ka tillbaka. Vi sa “ok, det hĂ€r Ă€r ett problem som nĂ„gon behöver ta itu med,” och som startpersoner identifierade vi en nisch. Tove sa att vi ska starta ett annat företag och vi gick igenom en mĂ€ngd olika idĂ©er som hade potential att bli stora. ”

Efter lite fram och tillbaka beslutade duon sÄ smÄningom att göra det som snart skulle bli Cairn till ett passionprojekt snarare Àn en högvÀxtstart. Alami och Martin bestÀmde sig för att bygga en livsstilsorganisation som Àr fokuserad pÄ nÄgot de brinner för, som ocksÄ möter ett specifikt behov pÄ marknaden. Marknaden för utomhus- och vandringsrelaterade behov Àr ocksÄ förvÄnansvÀrt stor. Enligt Outdoor Industry Association stÄr friluftsmarknaden för cirka 6,1 miljoner jobb och 646 miljarder dollar i konsumtionsutgifter.

Även om passionen var i fokus, visste Alami och Martin att det som entreprenörer ocksĂ„ skulle vara en utmaning att fortfarande fokusera pĂ„ trĂ€ningssidan av det de Ă€lskar.

”Vi visste att vi behövde vara hĂ€lsosamma och vi vet hur hektiskt entreprenörskap Ă€r. Vi började göra anvĂ€ndbarhetsstudier medan vi backade med anvĂ€ndare som testade appen eller bara körde i mitt grannskap. Genom att göra det maximerar vi vĂ„r tid. Min son blev precis 7 Ă„r och han började precis pĂ„ mountainbike. Det var mĂ„nga gĂ„nger pĂ„ backpackingresor, barnen somnade bara och vi satt runt elden och pratade affĂ€rsstrategi. Vi har tagit sĂ„ mĂ„nga beslut hittills, men de vi tar utomhus Ă€r vanligtvis de som Ă€r rĂ€tt beslut. ”

Styrelsemöten? Mer som vandringsmöten

Cairn team Vandring

Passion for outdoor Ă€r mer Ă€n bara en ledstjĂ€rna för Cairn-teamet, det Ă€r inbyggt i hur de arbetar som företag. Som entreprenörer kan sömn ofta kĂ€nnas som en lyx, men i en vĂ€rld dĂ€r hĂ€lsa och kondition prioriteras Ă€r det verkligen viktigt att komma in i dina Ă„tta timmar. Även om Alami vet att det inte alltid Ă€r möjligt att sova, integrerar teamet en balans mellan arbete och liv.

”Vi vaknar tidigt för en vandring eller klĂ€ttring, och gĂ„ och lĂ€gg oss tidigt den natten. Min fru Ă€r nutritionist och var i kulinariska först, sĂ„ vi Ă€ter ganska hĂ€lsosamt. Ingen snabbmat, sade Alami.

Men organisationen handlar om mer Àn bara att upprÀtthÄlla sin livsstil och sina kul. De gör ocksÄ nÄgot bra med sina anstrÀngningar.

”Vi Ă€r fortfarande unga nog dĂ€r vi har tid för en ny start, eller sĂ„ kan vi alltid gĂ„ tillbaka till företagsvĂ€rlden om vi behöver det. SĂ„ nu Ă€r det dags att prova nĂ„got roligt, men vi kan fĂ„ det att gĂ„ stort. Det driver mĂ„nga beslut och fokus pĂ„ kvalitet, men den andra delen gör nĂ„got som Ă„tervĂ€nder till samhĂ€llet: att ha en hĂ€lsosam livsstil och att fĂ„ andra ut dĂ€r medan de Ă€r trygga. Det stĂ€rker mĂ€nniskor. Vi har en hel del kvinnliga vandrare i appen, och nu Ă€r de inte lika oroliga för att gĂ„ vilse eller ge sig ut utanför deras personliga grĂ€nser. ”

Vanligtvis nÀr du tÀnker passion, skulle de flesta anta att det finns ett prioritetsskifte frÄn arbete till spel, eller i detta fall vandring först, affÀr andra. NÀr teamet bestÀmde sig för att fokusera pÄ en integrering mellan arbetsliv och liv driver passionen bÄda komponenterna, vilket Àr anledningen till att Alami inte Àr orolig om appen och verksamheten verkligen tar fart.

“I en idealisk vĂ€rld skulle vi fortsĂ€tta göra samma sak, Ă€ven om laget blev större”, sĂ€ger Alami. ”Graham Zimmerman Ă€r en och Ă€r i Alaska, Stacia Glenn Ă€r en annan och var i Nepal. BĂ„de superbra idrottare och klĂ€ttrare. Helst kunde vi fortsĂ€tta att ha möten, jag kan se oss hyra hus, Ă„ka till ett hotell för en konferens och folk kan gĂ„ pĂ„ vandring för att fortfarande kunna uppleva det. Jag tror inte att du mĂ„ste kompromissa med varandra. ”

Förutom passionen har laget en mentalitet om mindre Àr mer. Genom att hÄlla fokus och prioritera projekt behöver du inte gÄ överbord pÄ öppettider. Med fÀrre val att göra blir tiden mer flexibel och det Àr lÀttare att fatta rÀtt beslut medan du vÀxer.

”Varje dag finns det hundratals saker vi kan arbeta med. Vi tĂ€nkte “just nu tjĂ€nar vi inga pengar, det hĂ€r var för 6 mĂ„nader sedan, och vi bestĂ€mde oss för att vi verkligen behöver engagera anvĂ€ndare just nu istĂ€llet.” Först var det ‘hur samarbetar vi med dem pĂ„ spĂ„ret innan vi tjĂ€nar pengar?’ Vi kunde ha gjort tre eller fyra olika saker, men fokuserat pĂ„ ett konsumentengagemang. Det gjorde det möjligt för oss att upprĂ€tthĂ„lla den livsstilen, sĂ€ger Alami.

NĂ€sta pĂ„ Cairn’s Journey: Growth

TillvÀxt för nystartade företag bestÄr vanligtvis av anvÀndare, engagemang och nedladdningar, men det Àr inte nödvÀndigtvis detsamma för en kvalitetsfokuserad organisation. Hittills var Cairns utveckling inriktad pÄ uppdraget att ha en fantastisk app, vilket i sin tur skulle resultera i fler anvÀndare. Som ett resultat har ord-till-mun hjÀlpt teamet att vÀxa till mer Àn 12 000 nedladdningar de senaste mÄnaderna och har hittills spÄrat mer Àn tvÄ miljoner poÀng för celltÀckning.

”Vi loggar inte bara för tĂ€ckning utan kartlĂ€gger ocksĂ„ vildmarken, som vi sedan samlar ihop till alla andra. I Colorado, av de 14 000 topparna, har vi tĂ€ckning och data pĂ„ över tvĂ„ tredjedelar av dem. Det Ă€r nĂ€stan alla större berg pĂ„ vĂ€stkusten. De flesta nationalparker i USA har ocksĂ„ ganska bra tĂ€ckning, sĂ€ger Alami.

SÄ smÄningom bestÀmde de sig för att det var dags att förbereda sig för och gÄ ut pÄ mer utmanande vÀgar. För att göra detta började de med att titta pÄ svaga omrÄden som anvÀndarengagemang och började bygga ut nya funktioner som skulle uppmuntra mÀnniskor att interagera med appen mer.

“Det var dĂ€r vi började lĂ€gga till mer statistik om vandringsavstĂ„nd efter mĂ„nad och Ă„r, stigar osv. AnvĂ€ndare kan ocksĂ„ segmentera aktiviteter efter olika typer (cykling, vandring osv.). TĂ€nk pĂ„ detta som en Waze för vildmarken,” sa Alami. ”Du skickar ut en sĂ€kerhetsanmĂ€rkning till en familjemedlem och gĂ„r bara. Den spĂ„rar sedan din plats varje minut. Du kan ocksĂ„ justera instĂ€llningarna sĂ„ att du inte anvĂ€nder sĂ„ mycket batteri. Eftersom varje telefon anvĂ€nder GPS-information Ă€ven utan tĂ€ckning spĂ„rar den fortfarande informationen ocksĂ„. Det visar ocksĂ„ alla bĂ€rare i data. Du kanske inte kan dela ett instagramfoto, men den andra operatören stöder 911-utrop. ”

Förbereder framtida företagare inför vÀgen framÄt

PÄ frÄgan hur andra företagare stÄr inför ett dilemma mellan att driva ett företag med hög tillvÀxt eller driva det med tonvikt pÄ passion, sÀger Alami att det handlar om teamet och fokuspunkter.

”Du bör hitta en partner eller ett team, nĂ„gon som delar din passion. Till exempel gĂ„r jag pĂ„ körningar med mina grundare och vi kan diskutera saker pĂ„ körningar. SĂ€g att du Ă€r en löpare, du kan hitta en annan person som komplimangerar dig riktigt bra, du arbetar bra som team och bĂ„da kan ha möten medan du kör. Att hitta rĂ€tt partner eller medgrundare Ă€r viktigt. Fokusera sedan snĂ€vt pĂ„ ett problem i din bransch och lös det. ”

LÀs mer om friska företagare hÀr pÄ Tech.Co