Baspriset pÄ 5G-spektrum vid första auktionen Àr för högt, sÀger COAI

Baspriset pÄ 5G-spektrum vid första auktionen Àr för högt, sÀger COAI

“Enligt Rajan Mathews frĂ„n COAI kommer det föreslagna auktionspriset 5G att utgöra allvarliga hinder för operatörerna att anta den nya tekniken”

Indien nÀrmar sig den första prövningen av 5G-spektrum, varefter den första auktionen av block med 5G-spektrum kommer att hÄllas. Enligt Rajan Mathews, generaldirektör för Cellular Operators Association of India (COAI), Àr dock det regeringsföreslagna baspriset för nÀsta generations teknologispektrum oöverkomligt högt och kan skapa en svÄr situation för bÄde regeringen och teleoperatörerna. .

Enligt Mathews har de flesta telekomoperatörer i landet menat att baspriset för varje enhet i 5G-spektrum Àr instÀlld pÄ en mycket hög punkt, vilket gör det kommersiellt opraktiskt just nu. A Reuters Rapporten anger att regleringsorganet Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) har föreslagit ett baspris pÄ Rs 492 crore per enhet av 5G-spektrumet, licensierat för anvÀndning i 22 regioner i Indien. Telekomoperatörer fÄr bjuda pÄ spektrumet i block, var och en omfattar 20 enheter. Varje block skulle som ett resultat kosta en operatör minst 9 840 cr.

5g_imc

Detta pris anses vara för dyrt för operatörerna att ha rÄd med. Med tanke pÄ den mycket konkurrenskraftiga industrin och de lÄga kostnaderna för datapaket i Indien, skulle de flesta operatörer försöka hÄlla priserna sÄ lÄga som möjligt för 5G-dataplaner. Detta kommer sedan att kombineras med tillhörande infrastruktur-, företags- och underhÄllskostnader, tillsammans med de extra kostnader som operatörerna kan bÀra nÀr budet fortskrider. Med tanke pÄ att Indiens nÀtverksleverantörer redan arbetar med ojÀmna marginaler skapar detta lite av en svÄr situation för dem.

De flesta operatörer kommer sannolikt fortfarande att bjuda pÄ 5G-spektrum, eftersom det Àr absolut nödvÀndigt för ledande telekommunikationer att stödja 5G-anslutning. Emellertid Àr 5G inte rent livskraftigt kommersiellt för nÀrvarande, eftersom det redan finns alltför fÄ 5G-aktiverade telefoner tillgÀngliga i vÀrlden (och inga hittills i Indien), kommer det första antagandet sannolikt att förbli mycket lÄgt. PÄ samma sÀtt Àr avancerade anvÀndningsfall som AI, autonoma bilar, smarta stÀder och realtidsströmmande spel antingen för nischade eller obefintliga i landet. Detta skulle dÄ göra det opraktiskt för företag som arbetar med sÄ tunna marginaler att ha sÄ höga kostnader, att det ocksÄ för teknik som möjligen inte kommer att skörda kommersiella vinster just nu.

5G ny

Medan Airtel och Vodafone-Idea har betonat att det Àr viktigt att prissÀttningen Àr strategisk för att maximera antagandet av 5G-anslutning, Ekonomiska tider rapporten har föreslagit att Reliance Jio sannolikt inte kommer att motsÀtta sig grundpriset för 5G-spektrum pÄ auktionen. Jio kan krediteras för att pÄ egen hand förÀndra det indiska telekomlandskapet, fÄ in prisvÀrda samtals- och datapriser och skicka andra operatörer till en frenesi att sÀnka priserna för att vara konkurrenskraftiga.

Den första auktionen av 5G-spektrum i Indien kommer att Àga rum senare i Är, och den nya anslutningsstandarden förvÀntas fÄ en offentlig lansering till 2020, det Àr dÄ vi ocksÄ ska se den första generationen av 5G-aktiverade smartphones och andra enheter trÀffade marknaden. Med tanke pÄ den nuvarande situationen kommer det att bli intressant att se vilken operatör som tjÀnar mÀrket som den första adopteraren av 5G-nÀtverket i Indien.