Bharti Airtel förvÀntar sig att förlora fler abonnenter de nÀrmaste mÄnaderna

Airtel blir Indiens första telco som börjar fasa ut 3G-nÀtet

“Airtel förlorade mer Ă€n 50 miljoner abonnenter i december mĂ„nad förra Ă„ret, men förvĂ€ntar sig att förlora mer”

I december förra Äret gjorde Airtel det nödvÀndigt för förbetalda abonnenter att ha ett minimisaldo pÄ sitt konto för att vara berÀttigade till inkommande samtal. Transportören var redo att förlora kunder och det gjorde det. Enligt sin kvartalsrapport förlorade Bharti Airtel cirka 5,7 crore-kunder i december mÄnad 2018. Företaget förvÀntar sig dock att förlora fler abonnenter.

Airtel-logotyp

Airtel sÀger att detta Àr en bra sak, eftersom endast den lÄga kundbasen lÀmnar nÀtverket. Denna kundbas gav inte riktigt mycket intÀkter för företaget. Det fokuserar nu pÄ intÀktsgenererande kunder som prenumererar pÄ olika tjÀnster. Gopal Vittal, VD och VD (Indien / Sydasien) i Bharti Airtel sa följande under intÀktssamtalet:

”Det hĂ€r kvartalet förlorade vi 49 miljoner kunder som Ă€r marginella kunder och som till stor del bara gav intĂ€kter frĂ„n oss. Definition av kund Ă€r nu intĂ€kter som tjĂ€nar kunder frĂ„n tjĂ€nsteintĂ€kter snarare Ă€n inkommande intĂ€kter. Vi upprĂ€tthĂ„ller, vi Ă€r inte intresserade av att subventionera i nedre delen av marknaden. Vi skulle hellre se att uppgraderingar kommer direkt frĂ„n funktionstelefoner till smartphones. En stor pool av kunder ser smartphones som en ambition, och det Ă€r dĂ€r vĂ„rt fokus Ă€r ”.

airtel_cashback_offer

NÀtverket rapporterade att ha en total abonnentbas pÄ cirka 28,4 crorer i december. Trots att kundbasen förlorade sÄg fortfarande en omsÀttningstillvÀxt jÀmfört med samma kvartal förra Äret. Det sÄg ocksÄ en ökning av den genomsnittliga intÀkten per anvÀndare (ARPU), som steg frÄn Rs 104 till Rs 118 i december mÄnad. DÀrför var kundförlusten bara en trivial frÄga för Airtel.

Enligt företaget beror tillvÀxten huvudsakligen pÄ faktorer som att sÀnka sina mÄnatliga obegrÀnsade planer, Airtel Thanks, och prisökningen pÄ minimiplanen. ARPU fortsÀtter att vÀxa och förvÀntas öka mycket mer under de kommande mÄnaderna. En annan orsak till tillvÀxten i ARPU skulle vara pÄ grund av att kunderna skiftade frÄn 2G till 4G.