Bill Gates energifond pÄ $ 1 miljarder rÀddar bÀttre vÀrlden

Bill Gates energifond pÄ $ 1 miljarder rÀddar bÀttre vÀrlden

Det meddelades igÄr att Bill Gates lanserar en energifond pÄ 1 miljard dollar i hopp om att investera i ny teknik för att lösa klimatförÀndringsproblemet. Den passande namnet Breakthrough Energy Fund kommer att försöka stödja startups och företag som experimenterar med nya former av ren, förnybar energi. AnmÀrkningsvÀrda riskkapitalister ansluter sig till Gates i fonden, inklusive John Doerr, Vinod Khosla och tidigare hedge manager John Arnold.

Medan Gates har visat stort intresse för marknaden för ren energi, har hans mÄnga investeringar hittills inte gett livskraftig teknik (eller en meningsfull avkastning pÄ investeringen). Men vikten av denna strÀvan gÄr lÄngt utöver att tjÀna pengar till vÀrldens rikaste man. Att hitta en ren energikÀlla Àr av yttersta vikt för mÀnsklighetens framtid. Och som Gates pÄpekade i ett nyligen inlÀgg har det varit fel pÄ sÀttet att mÀnniskor har investerat i idéer.

“Vi behöver prisvĂ€rd och pĂ„litlig energi som inte slĂ€pper ut vĂ€xthusgaser för att driva framtiden – och för att fĂ„ den behöver vi en annan modell för att investera i bra idĂ©er och flytta dem frĂ„n laboratoriet till marknaden”, sĂ€ger Gates.

Denna energifond kommer förhoppningsvis att göra just det. Med mer Àn tillrÀckligt med kapital för att vÀnta pÄ det och ett erfaret team av investerare som vet en bra idé nÀr de ser det, kommer Breakthrough Energy Fund helst att fÄ den tid det behöver för att lÄta dessa energistarter starta. Det handlar inte om pengar för dessa killar. Det handlar om att rÀdda vÀrlden.

Men medan dessa investerare drunknar i kapital och tid, blir klimatförÀndringsdiskussionen mer och mer pressande med tiden. Med potentialen för en mindre Àn gynnsam förÀndring av USA: s politik nÀr det gÀller klimatförÀndringar pÄ vÀg det nya Äret kan en kapitalistisk strategi vara det enda som stÄr i vÀgen för en problematisk framtid. Och som Gates har visat mÄste han vara vÀrldens bÀsta chans för ett renare och mer förnybart system.

SÄ för planetens skull hoppas jag att den hÀr imponerande resurstunga energifonden gör tricket. Jag hoppas att Gates och hans kollegor kan hitta den senaste kÀllan till ren, prisvÀrd energi och kan sÀtta vÀrlden pÄ rÀtt vÀg för att eliminera vÀxthusgaser och fÄ den globala temperaturen lite lÀgre. Jag hoppas att de kan göra det, för nu Àr jag orolig för att ingen annan kan.

Foto: Flickr / Statsministerens kontor