Blir Google trött pÄ Android?

Google-lÀcka avslöjar Pixel 5-kamerafunktioner

Google slÀppte precis den slutliga versionen av Android 11, som kan installeras pÄ Pixel-telefoner och nÄgra utvalda Android-telefoner frÄn flera kinesiska smarttelefontillverkare.
Googles Android-uppdatering för 2020 verkar vara mindre spÀnnande Àn nÄgonsin, Àven om operativsystemet fÄr nÄgra spÀnnande funktioner i Är.
Det hjÀlper inte att den bÀsta Google-telefonen som kan köra Android 11 i Är kommer att vara en mellanklass-enhet med hÄrdvara som inte kan matcha andra Android-telefoner eller den kommande iPhone 12-generationen.


Tisdagen den 8 september levererade tre viktiga utvecklingar i teknikuniversumet, men bara tvÄ av dem var riktigt spÀnnande. Först och frÀmst lÀckte $ 299 Xbox Series S, och Microsoft bekrÀftade det i all sin glans. Den billiga nÀsta generations konsolen erbjuder enormt vÀrde för pengarna och kan vara precis vad vissa spelare behöver framöver. Det lÀgger verkligen extra tryck pÄ Sonys PS5-versioner, som inte kan vara lika lÄga. För det andra meddelade Apple vad som verkar vara dess första presshÀndelse under hösten, efter en förmiddag med spekulationer som sa att Apple Watch 6 och iPad Air 4 bÄda skulle meddelas pÄ tisdag.

Efter allt detta Xbox och Apple spÀnning, kom Android 11 release nyheter. Efter mÄnader av betaversioner Àr den slutliga versionen av Googles primÀra operativsystem ute just nu. Men som alltid kan du inte fÄ det om du inte Àger en Google-telefon som Àr Pixel 2 eller nyare. Ett gÀng andra telefoner frÄn Kina kommer ocksÄ att fÄ Android 11 just nu eller mycket snart. Men det verkar inte finnas ett uns av spÀnning kring denna Android-uppdatering. NÀr du tar hÀnsyn till den kommande Pixel 5-besvikelsen ser det ut som att Google kan bli trött pÄ Android.

Vi vet aldrig om saker och ting skulle ha varit annorlunda för Android och Pixel utan den nya koronaviruspandemin som förstörde vardagen.

Det som Àr klart Àr att Google hittills i Är inte gjorde en stor sak av Android. Det lanserade tyst Android-utvecklaren beta 11 under Ärets första mÄnader och avbröt sedan helt evenemanget dÀr Android skulle vara det huvudsakliga samtalsÀmnet. Det fanns inget digitalt I / O-evenemang i Är för Android 11. JÀmför det med Apples enda online-WWDC-presskonferens som kÀndes som en vanlig nÀsta generations iOS-lansering. Eftersom iOS Àr stjÀrnan i Apples Ärliga juni-show.

Google slÀppte hela tiden Android 11-betaversioner under sommaren, men det Àr iOS 14 som vann det samtalet under sommaren, precis som iPhone 12-rykten intensifierades.

Snabbspolning fram till tisdag, och Googles lansering av Android 11 verkar tyst och trĂ„kigt. Återigen Ă€r det förmodligen coronavirus som dominerar nyhetscykeln, men Android 11 hoppade helt över min tekniska radar. Mitt i de vanliga betaversionerna av iOS 14 glömde jag att Android 11 mĂ„ste komma ut förr eller senare. Det Ă€r inte sĂ„ att Google borde ha hĂ„llit nĂ„gon större presshĂ€ndelse för slĂ€ppet, men det kĂ€nns bara som att Google inte Ă€r sĂ„ pumpad om Android just nu.

Pixel 5 kan vara det bÀsta exemplet pÄ det. Detta kommer att bli Googles första Pixel-telefon nÄgonsin för att inte leverera flaggskeppsprestanda. Man mÄste undra hur Google utvecklade endast Pixel-funktioner för en telefon som aldrig kommer att matcha hastigheten hos andra Android-rivaler. Hur bygger du nÀsta generations mjukvaruinnovationer för en telefon som kommer att kÀnnas som senaste generationen snarare Àn nÀsta generation? Hur fÄr du folk att bli glada över Android 11, nÀr de vet att den bÀsta Google-telefonen för att köra operativsystemet Àr en enhet som kommer att bli marginellt snabbare Àn Pixel 4. Om det ens Àr möjligt. Hur utvecklar du Android 12 nÀr ditt bÀsta utvecklingskort Àr Pixel 5?

I rÀttvisans namn har Android utvecklats avsevÀrt under de senaste Ären, och de flesta Android-telefoner kommer att leverera en anstÀndig upplevelse, Àven mellanklassiga. Speciellt om de kör Android 10 eller 11 ur lÄdan. Kanske har vi nÄtt en punkt dÀr Google nöjer sig med sin Android-marknadsandel, vilket ger det en enorm fördel nÀr det gÀller reklamverksamheten. Det spelar ingen roll vilken Android-version som körs pÄ dessa telefoner, eller om de nÄgonsin kommer att uppdateras till nÄgot nyare.

Men som jag förklarade tidigare kommer de stora sĂ€kerhets- och sekretessuppdateringarna som följer med Android 10 och Android 11 inte att finnas tillgĂ€ngliga pĂ„ gamla enheter. Och Google berĂ€ttar inte ens lĂ€ngre hur mĂ„nga av de Androider som anvĂ€nds just nu Ă€r pĂ„ den senaste Android-utgĂ„van – det skulle vara förra Ă„rets Android 10.

Google sa att Android 11 rullar ut pĂ„ “utvalda Pixel-, OnePlus-, Xiaomi-, Oppo- och Realme-telefoner.” Det Ă€r sannolikt avancerade enheter som lanserades i Ă„r, sĂ„ det Ă€r utmĂ€rkta nyheter för dessa företags kunder. Men hur mĂ„nga av dessa telefoner Ă€r allmĂ€nt tillgĂ€ngliga i USA?

Jag kommer ocksÄ att notera att fragmenteringsproblemet har blivit betydligt bÀttre de senaste Ären. Flera företag utfÀrdar Android-uppdateringar snabbare Àn nÄgonsin, och Samsung har Ätagit sig att stödja tre Ärs Android-utgÄvor pÄ en bÄtmÀngd av telefoner, till och med de billigare. Dessa telefoner kommer att köra Android 11 nÄgon gÄng under de kommande mÄnaderna, vilket fortfarande Àr bÀttre Àn ingenting.

Å andra sidan, lĂ„t oss heller inte glömma att Google Ă€nnu inte levererar en meningsfull Android-uppdatering för surfplattor. Android behöver ett eget iPadOS-alternativ. Inte bara för surfplattorna som konkurrerar med iPad och iPad Pro utan ocksĂ„ för det ökande antalet Androider som kan förvandlas till surfplattor. Galaxy Folds och Surface Duos i denna vĂ€rld kommer att behöva gott om Google-support för att fĂ„ upplevelser av vikbara skĂ€rmar.

Med allt detta i Ă„tanke kĂ€nns det som om Google har tröttnat pĂ„ Android. Den hĂ€rdade spĂ€nningen kring Android 11, de nedslĂ„ende rykten om Pixel 5, den fortsatta frĂ„nvaron av betydande Android-utvecklingar för större skĂ€rmar verkar vara tecken pĂ„ att Google tyst gĂ„r mot mobilens framtid. Och Android kanske inte kommer med pĂ„ resan. HĂ€lsokrisen COVID-19 kan snedvrida min syn pĂ„ saker. Men Apple hĂ„ller pĂ„ att leverera en spĂ€nnande iOS 14-uppdatering i tid. Även om det Ă€r försenat, sker Apples viktigaste iPhone-uppgradering pĂ„ flera Ă„r fortfarande i Ă„r. Och iPhone 12 kommer att utplĂ„na Pixel 5 och nĂ„gon anledning att vara upphetsad över Android just nu.

Det finns saker att se fram emot frÄn Google, inklusive Googles Fuchsia OS som förmodligen kommer att ersÀtta Android pÄ vÀgen och Googles anpassade chip för Pixel som kan göra Pixel 5 glömd. Men det finns ingen berÀttelse nÀr Fuchsia kommer att ersÀtta Android, eller om Pixel 6 kommer att levereras med ett avancerat chip som kan konkurrera med Apples A-serie-processorer.