Canon EOS R-recension: konkurrerar med Sonys dominans i det spegelfria kamerasegmentet i stil

Canon EOS R-recension: konkurrerar med Sonys dominans i det spegelfria kamerasegmentet i stil

Canons sortiment av DSLR Ă€r inte sĂ„ gammalt. Det var precis 2000 nĂ€r den japanska jĂ€tten tog omslaget av EOS D30, varumĂ€rkets första digitala reflexkamera. Sedan dess har företaget dock kommit lĂ„ngt. Det Ă€r en de facto ledare inom det professionella kamerasegmentet. Men nu utmanas dess dominans av ett annat varumĂ€rke frĂ„n sitt hemland – Sony. Sony tog en satsning genom att introducera spegelfria kameror 2013 och har nu blivit alternativet för alla som vill köpa spegelfria utbytbara objektiv. År 2018 slĂ€ppte dock Canon sin allra första spegelfria kamera i fullformat för att ta emot Sony. Dopat EOS R, kommer skytten med ett helt nytt RF-fĂ€ste. Men med en prislapp pĂ„ nĂ€stan Rs 1,5 lakh, som ocksĂ„ bara för kroppen, kan enheten sticker ut frĂ„n Sony och andra utmanare? Det Ă€r vad jag har försökt ta reda pĂ„ efter att ha anvĂ€nt enheten i nĂ€stan en mĂ„nad. SĂ„ hĂ€r sammanfattar jag min erfarenhet.

Specifikationer en överblick

MĂ„tt 135,8 x 98,3 x 84,4 mm VĂ€ger 660 g (inklusive batteri) 30,2 MP-sensor Digic 8-processor 5,655-punkts autofokus 3,15-tums skĂ€rm med 2,1 miljoner punkter OLED EVF med 3,69 miljoner punkter Sparar upp till 4k-videor @ 30fps Stöder ISO 100 – 40000 Wi-Fi 802.11 b / g / n

Design och byggkvalitet

Canon EOS R verkar vara ganska lik företagets 5D Mark IV-kamera, om Àn lÀttare eftersom den tidigare inte har nÄgon spegelmekanism. Det Àr först nÀr du tittar noga som du kommer att mÀrka ett antal skillnader mellan de tvÄ.

Canon EOS R recension - 91mobiler 02

För det första slĂ€pper EOS R den konventionella lĂ€gesratten som lĂ„ter en vĂ€xla mellan P-, A-, S- och M-lĂ€gen och anvĂ€nder istĂ€llet en enda lĂ€gesknapp. Det finns ocksĂ„ en topplatta LCD bredvid, vilket Ă€r ganska anvĂ€ndbart eftersom det visar instĂ€llningarna och erbjuder svart eller vit bakgrund beroende pĂ„ miljön. De andra knapparna pĂ„ toppen av Canons erbjudande hĂ„ller sig till det vanliga … det finns en avtryckare framĂ„t till höger, en anpassningsbar M-Fn-knapp, en anpassningsbar uppringare för att Ă€ndra ISO, en videoinspelningsknapp, LĂ„s-knapp, en knapp för att belysa LCD-panelen och en annan anpassningsbar uppringare som omger lĂ€gesknappen. Företaget har ocksĂ„ valt en okonventionell placering av av / pĂ„-vĂ€xeln som sin nuvarande till vĂ€nster, med hetskonfĂ€stet bredvid den i en upphöjd position.

Canon EOS R-recension - 91mobiler 09 Canon EOS R-recension - 91 mobiler 11

PÄ baksidan hittar du kontrollknapparna för exponering och mÀtning, vÀxling av autofokus, med informationsknappen och D-pad pÄ undersidan till skillnad frÄn dess vanliga lÀge mot mitten. Nedan hittar du förhandsgranskningsknappen och raderingsknappen. Ett intressant tillÀgg Àr en skjutpanel, som kameratillverkaren kallar multifunktionsfÀltet. Som namnet antyder kan du konfigurera den för att justera allt frÄn ISO-nivÄer till slutartid eller blÀndare genom att svepa pÄ den eller knacka pÄ vÀnster eller höger sida. PÄ papper verkar det som en bra idé, men i verkliga livet tyckte jag att det inte var sÀrskilt anvÀndbart eftersom instÀllningarna ibland kan Àndras oavsiktligt, eftersom det placeras exakt dÀr en tumme kommer att vila. EVF Àr ganska skarp och du fÄr ocksÄ en diopterratt för att kalibrera utsikten. Till vÀnster hittar du menyknappen. EVF har en upplösning pÄ 3,96 miljoner punkter, vilket sÀkerstÀller att du inte behöver kÀnslan för att anvÀnda LCD-skÀrmen.

Canon EOS R-recension - 91 bilar 12

NÀr det gÀller portar hittar du fjÀrrkontrollterminalen, mikrofonen och ett 3,5 mm headsetuttag, HDMI och Type-C-porten till vÀnster. Alla dessa portar Àr sÀkrade med gummerade flikar. Till höger hittar du SD-kortfacket, och det Àr vÀrt att notera till skillnad frÄn de flesta professionella kameror, Canon EOS R accepterar bara ett enda SD-kort. I basen hittar du batterifacket och ett stativfÀste.

Canon EOS R-recension - 91mobiler 08 Canon EOS R-recension - 91 bilar 15

Canon EOS R har en pekskÀrm med variabel vinkel pÄ 3,15 tum. Med 2,1 miljoner punkter Àr skÀrmen ganska skarp. Men dess ljusstyrka Àr inte den bÀsta och du kan kÀmpa i hÄrt solljus. Det Àr ocksÄ vÀrt att notera att du kan rotera skÀrmen 180 grader, vilket gör EOS R till ett bra alternativ för vloggers.

Canon EOS R-recension - 91mobiler 05

Utan linsen monterad kÀnns EOS R ganska lÀtt i handen och tippar skalan vid 660 g. Men det betyder ocksÄ att om en stor lins fÀsts kÀnns kroppen ganska obalanserad. Fram har skytten ett handgrepp som sÀkerstÀller att det kan hÄllas bra med höger hand. Medan den yttre kroppen Àr gjord av plast, vilket Àr lite konstigt med tanke pÄ att EOS R Àr ett avancerat erbjudande, har den anvÀnt magnesiumlegering inuti för att erbjuda en robust byggnad. Enheten Àr ogenomtrÀnglig för damm och stÀnk.

Tekniska specifikationer och linsekosystem

I likhet med 5D Mark IV har Canon EOS R en 30,3 megapixel CMOS-sensor. Medan pixelantalet Ă€r detsamma hĂ€vdar varumĂ€rket att sensorerna Ă€r olika. Dessutom anvĂ€nder den spegelfria skjutaren den senaste Digic 8-processorn. Enheten fĂ„r ocksĂ„ den berömda autofokusen med dubbla pixlar och har 5655 autofokuspunkter. Dessutom tĂ€cker den ett brett fokusomrĂ„de pĂ„ 100 procent vertikalt och upp till 88 procent horisontellt. NĂ€r det gĂ€ller kontinuerlig fotografering kan kameran fotografera i 8fps (mot 7fps i 5D Mark IV). Om du vill anvĂ€nda kontinuerlig autofokus sjunker hastigheten till 5 bilder per sekund, och om du skjuter personer med ansiktsspĂ„rning pĂ„ kan kameran fĂ„nga med 3 bilder per sekund. Även om dessa hastigheter inte Ă€r dĂ„liga Ă€r de verkligen inte bĂ€st i klassen. ISO-stödet strĂ€cker sig frĂ„n 100 till 40000. Tillsammans med de vanliga lĂ€gena finns det ocksĂ„ ett nytt flexibelt prioritetslĂ€ge, som kombinerar funktionaliteten hos de andra lĂ€gena, sĂ„som slutarprioritet och blĂ€ndarprioritet för att göra det lĂ€ttare att vĂ€lja önskad slutartid, blĂ€ndare, ISO-hastigheter eller exponering.

Canon EOS R-recension - 91mobiler 19

EOS R kan ta stillbilder i JPEG- och C-RAW-lÀgen. För videor kan kameran spela in med en upplösning pÄ 4 k vid 30 fps, medan full HD-videor kan tas med 60 fps. TyvÀrr, om du vill ta 120fps, sjunker upplösningen ytterligare till 720p.

En sak som Àr vÀrt att notera Àr att EOS R inte stöder bildstabilisering i kroppen och anvÀnder sig av linsstabilisering sjÀlv. Det betyder att det Àr viktigt att vÀlja linser som har stabiliseringsstöd.

Canon EOS R recension - 91 mobiler 20

PÄ tal om linser har Canon introducerat ett nytt linssystem med EOS R. Dubbed RF-fÀste, företaget har blandat upp saker med det hÀr genom att ha en stor 54 mm diameter och ett kort flÀnsavstÄnd pÄ 20 mm. FÀstet anvÀnder ocksÄ 12 kontaktstift för att erbjuda snabbare dataöverföring mellan kroppen och linsen. Tillsammans med zoomringen och fokusringen kommer de nya linserna ocksÄ med en kontrollring, sÄ att du kan Àndra ISO eller slutartid, vilket Àr ganska anvÀndbart och ocksÄ Àr snabbare Àn att fiska med knappar. Kameratillverkaren har lanserat en massa linser för sitt spegelfria ekosystem tillsammans med en adapter för att lÄta konsumenterna anvÀnda sina EF-linser, som anvÀnds med varumÀrkets DSLR. Det intressanta Àr att du ocksÄ kan köpa monteringsadaptrar med Control Ring eller den med Circular Polarizing eller Variable Neutral Density filter. Den jag fick Àr objektivet 24-105 mm med f / 4-blÀndare.

Kameraprestanda

Nog med specifikationer, hur fungerar Canon EOS R nÀr det gÀller bildkvaliteten? Tja, det Àr en kapabel skytt som kan fÄnga scenarier ganska bra. Jag har alltid gillat fÀrgvetenskapen i Canons erbjudanden, och EOS R Àr inte annorlunda. Tack vare autofokusteknik med dubbla pixlar Àr autofokuseringen ocksÄ ganska snabb. Det finns ocksÄ Eye Tracking AF-stöd, vilket lÄter skytten fokusera pÄ motivets elev, vilket Àr praktiskt för portrÀtt. TÀnk pÄ att det inte fungerar i servolÀge.

HÀr Àr en titt pÄ kameraproverna som tagits av Canon EOS R (se bilder i full storlek hÀr).

LĂ„ngskotten har en hög detaljnivĂ„ och Ă€ven vid originalupplösningen hĂ„lls ljudnivĂ„n pĂ„ ett minimum. NĂ€rbilderna Ă€r ocksĂ„ imponerande med faux bokeh-effekt som ökar charmen. Även i svaga instĂ€llningar lyckas EOS R erbjuda bra skĂ€rpa, Ă€ven om mĂ€rkbara ljudnivĂ„er börjar frĂ„n ISO 6400 och högre.

TyvÀrr har 4k-videorna en beskÀrningsfaktor pÄ 1,7x applicerad, vilket innebÀr att du fÄr ett 40,8 mm-ekvivalent skott med 24 mm-linsen, vilket resulterar i en inzoomad vy. Med detta sagt Àr filmen skarp förutsatt att du har en lins som kommer med inbyggd stabilisering med tanke pÄ att Canons skytt missar det. Full HD-klipp Àr nÄgot bÀttre eftersom det inte finns nÄgon skördfaktor och filmerna Àr jÀmnare.

Canon EOS R stöder mÀrkets LP-E6 batteripaket som lovar att erbjuda upp till 400 stillbilder pÄ en enda laddning. TyvÀrr kunde jag inte testa dess förmÄga eftersom jag anvÀnde ett tredjepartsbatteri.

Canon EOS R-recension - 91 mobiler 23

I likhet med tidigare erbjudanden frÄn Canon kan EOS R anslutas till smartphones via Camera Connect app.

Dom

Det Ă€r vĂ€rt att notera att Canon EOS R Ă€r ett första generationens erbjudande med tanke pĂ„ att det Ă€r det japanska mĂ€rkets allra första spegelfria kamera. ÄndĂ„ har företaget sĂ€kerstĂ€llt att skytten kryssar för de rĂ€tta rutorna, vare sig det Ă€r en bra sensor, robust design med anpassningsbara kontroller och naturligtvis ett bra linsekosystem att starta. LĂ€gg till den konkurrenskraftiga prislappen pĂ„ ~ Rs 1,5 lakh för sin kropp, och runt Rs 2,30,000 med kitlinsen, och EOS R blir ett attraktivt erbjudande för en blivande köpare. Faktum Ă€r att EOS R ocksĂ„ betyder varumĂ€rkets avsikt att göra ett mĂ€rke i spegelfria segmentet med full bild, med tanke pĂ„ att varumĂ€rket introducerade sitt prisvĂ€rda syskon i form av EOS RP nyligen (hĂ„ll dig uppdaterad för sin recension och se hur den skiljer sig frĂ„n EOS R).

Med detta sagt Àr EOS R inte perfekt pÄ nÄgot sÀtt. Bristen pÄ kroppsstabilisering kommer att avskrÀcka mÄnga anvÀndare, medan beskÀrningsfaktorn som anvÀnds pÄ videor gör det mindre övertygande för dem som vill anvÀnda den för inspelning av videor. Och det Àr dÀr Sonys A7R III har ett fÀste. Sedan finns det ocksÄ Nikons Z6 och Z7 (första intryck) i striden. Panasonics nyligen lanserade Lumix S1 (första intryck) Àr ocksÄ ganska intressant, Àven om det prissÀtts nÄgot pÄ den högre sidan. Naturligtvis, om du inte vill byta till en spegelfri kamera, har du möjlighet att gÄ till Canons egen 5D Mark IV.

Canon EOS R-recension - 91 mobiler 18

Kort sagt, Canon EOS R Àr en solid helskÀrmslös spegelfri kamera som erbjuder fantastiska bilder och spelar in imponerande full HD-videor med den utfÀllbara LCD-skÀrmen, vilket gör det till ett bra val för bÄde fotografer och vloggers. Det blir ocksÄ ett övertygande förslag för dem som redan investerat i Canons ekosystem.

Redaktörens betyg: 4/5

Fördelar

Bekant design med den robusta byggkvaliteten Anpassningsbara, lÀtt att komma ihÄg kontroller Imponerande pekskÀrm Stor bildkvalitet

Nackdelar

Ingen bildstabilisering i kroppen Tar beskurna videor Har bara en enda SD-kortplats

Produktfoton frÄn Raj Rout