Chrome meddelar dig nu om ditt lösenord har stulits

Windows 10 maj 2020-uppdateringen innehÄller en otÀck bugg för Google Chrome

En ny funktion som Google bakar direkt i sin Chrome-webblÀsare hjÀlper uppenbarligen oss alla att hÄlla oss mycket sÀkrare nÀr vi surfar pÄ nÀtet. Som förklarats i ett nytt blogginlÀgg i företaget idag skrivet av Googles produktchef AbdelKarim Mardini lÀgger sökjÀtten till en funktion i Chrome som liknar den den har arbetat med ett tag som visade sig vara en förlÀngning tidigare i Är. KÀrnan Àr att nÀr du loggar in pÄ en webbplats nÀr du kör Chrome kan Chrome sparka in och varna dig om det anvÀndarnamnet och lösenordet har stulits som en del av kavalkaden för dataintrÄng som vi alla har lÀst om.

“Chrome har inbyggda sĂ€kerhetsskydd, och nu utökar vi dessa skydd ytterligare”, skriver AbdelKarim. ”NĂ€r du skriver in dina uppgifter pĂ„ en webbplats, varnar Chrome dig nu om ditt anvĂ€ndarnamn och lösenord har Ă€ventyrats i ett dataintrĂ„ng pĂ„ nĂ„gon webbplats eller app. Det kommer att föreslĂ„ att du byter dem överallt dĂ€r de anvĂ€ndes. ”

InlĂ€gget fortsĂ€tter och noterar att denna funktionalitet kan kontrolleras i Chrome-instĂ€llningarna under Sync och Google Services. Det rullas ut, till att börja med, för alla som Ă€r inloggade pĂ„ Chrome som en del av “Safe Browsing” -skydd. Den senare hĂ€nvisar till Googles stĂ€ndigt vĂ€xande lista över webbplatser som de anser vara osĂ€kra – en lista som Google sĂ€ger uppdateras var 30: e minut och skyddar 4 miljarder enheter varje dag mot sĂ€kerhetshot inklusive nĂ€tfiske.

BildkÀlla: Google

Ytterligare skydd som kommer till Google Chrome inkluderar under tiden ”prediktivt phishing-skydd” som varnar anvĂ€ndare nĂ€r de anvĂ€nder sitt Google-kontolösenord pĂ„ en webbplats som Google misstĂ€nker att de bedriver nĂ€tfiske. Dessutom fungerar den hĂ€r funktionen nu för alla lösenord som lagras i Chrome: s lösenordshanterare.

Dessa och andra nya sekretessskydd lĂ€ggs till i Google Chrome under de nĂ€rmaste veckorna. ”MĂ„nga av dessa tekniker utvecklades vid Google Safety Engineering Center, ett nav för integritets- och sĂ€kerhetsproduktexperter och ingenjörer med sĂ€te i MĂŒnchen, som öppnade i maj förra Ă„ret”, sĂ€ger dagens Google-inlĂ€gg. ”GSEC Ă€r hem för ingenjörsteam som bygger in mĂ„nga av sĂ€kerhetsfunktionerna i Chrome-webblĂ€saren.

“Vi kommer att fortsĂ€tta investera i vĂ„ra team över hela vĂ€rlden för att leverera den sĂ€kraste personliga webblĂ€sarupplevelsen till alla, och vi ser fram emot att ta med fler nya funktioner för att stĂ€rka integriteten och sĂ€kerheten i Chrome 2020.”