Congress vs Big Tech Antitrust Hearing – anklagelserna och svaren

Congress vs Big Tech Antitrust Hearing - anklagelserna och svaren

VDar för vÀrldens största teknikföretag befann sig i kongressen igÄr, praktiskt taget, som en del av en antitrustförhandling. Kongressen undersöker mÀngden makt som Google, Facebook, Amazon och Apple har, och om de anvÀnder det rÀttvist eller inte.

Mark Zuckerberg, Tim Cook, Sundar Pichai och Jeff Bezos var alla nÀrvarande och fick inte en lÀtt Äktur frÄn representanter pÄ vardera sidan av huset. Varje VD stÀllde frÄgor om anvÀndardata, mobbning av konkurrenter, vÀnsterförspÀnning och mer.

Förhandlingens första dag löste inte nödvÀndigtvis nÄgra av frÄgorna frÄn utskottet. Men det erbjöd verkligen mycket insikt i hur dessa företag fungerar och deras egna uppfattningar om makt.

Vad Àr syftet med utfrÄgningen?

Kongressen har kallat jÀttarna inom teknikindustrin för att svara pÄ frÄgor om huruvida de viktigaste aktörerna i branschen har blivit för stora för sina stövlar. RÀdslan för konkurrenshÀmmande metoder, monopolisering och deras hot mot mindre företag diskuterades.

Det Ă€r en utredning som har gĂ„tt ett Ă„r, med kongressledamoten David Cicilline, ordförande för antitrustkommittĂ©n, som ordförande för utfrĂ„gningen. Han startade utfrĂ„gningen genom att notera den dominans som de fyra företagen vid utfrĂ„gningen – Facebook, Google, Amazon och Apple – har för de allra flesta konsumenters liv och deras oundvikliga rĂ€ckvidd:

”Idag Ă€r det faktiskt omöjligt att anvĂ€nda Internet utan att pĂ„ nĂ„got eller annat sĂ€tt anvĂ€nda dessa fyra företags tjĂ€nster. Jag har lĂ€nge trott, med Thomas Jefferson och Louis Brandeis, att maktkoncentration i alla former – sĂ€rskilt koncentration av ekonomisk eller politisk makt – Ă€r farlig för ett demokratiskt samhĂ€lle. ” – Kongressledamot David Cicilline

Cicilline hÀnvisade ocksÄ till den pÄgÄende globala pandemin genom att notera att dessa företag har blomstrat under avstÀngningen, eftersom anvÀndarna Àr beroende av sina tjÀnster för vÀsentliga saker som kommunikation, utbildning, onlinehandel och underhÄllning.

För att göra sin poĂ€ng hĂ€nvisade Cicilline till en liknande situation som verkade en vĂ€rld förutom big tech – 1800-talets jĂ€rnvĂ€gar. Han hĂ€vdade att dessa skar upp Amerikas geografi genom att diskriminera bönder och hĂ„lla monopol som förhindrade sant val.

Anklagelse: Big Tech Àr antikonservativ

UtfrÄgningen var för det mesta opartisk. Ibland drogs dock politiska linjer i sanden. Det Àr rÀttvist att sÀga att det finns nÄgra i det republikanska partiet med ett chip pÄ axeln om teknik, och de senaste hÀndelserna, som att Donald Trump Jr tillfÀlligt förbjuds frÄn Twitter, och president Donald Trumps sociala mediemeddelanden med felaktigheter flaggade, gav bara brÀnsle till elden.

”Vi tycker alla att den fria marknaden Ă€r fantastisk. Vi tycker att konkurrensen Ă€r stor. Vi Ă€lskar att det hĂ€r Ă€r amerikanska företag. Men det som inte Ă€r bra Ă€r att censurera mĂ€nniskor, censurera konservativa och försöka pĂ„verka valet. Om det inte slutar mĂ„ste det fĂ„ konsekvenser. ” – Rep. Jim Jordan, Ohio

Det Ă€r inte första gĂ„ngen dessa farhĂ„gor flaggas. År 2018 befann sig Googles VD Sundar Pichai framför kongressen och förklarade varför nĂ€r en anvĂ€ndare googlade ordet ‘idiot’ var det bĂ€sta resultatet Donald Trump. Hans svar vid den tiden, som inte gjorde nĂ„got för att blidka republikanerna, Ă€r att Google helt enkelt serverar de mest relevanta sökresultaten.

Rep. Jim Sensenbrenner slog ocksĂ„ in och sade att “konservativa Ă€r ocksĂ„ konsumenter” och behövde skydd. Jordanien kĂ€nde tydligt att han fortfarande hade en poĂ€ng att göra och avbröt upprepade gĂ„nger ordförande Cicillines försök att introducera Amazons vd Jeff Bezos innan han blev strikt uppmanad att sĂ€tta pĂ„ sig masken och avstĂ„ frĂ„n att avbryta ytterligare.

Anklagelse: Facebook krossar sin konkurrens

Facebooks Mark Zuckerberg Àr inte frÀmmande för att sitta framför kongressen, Àven om den hÀr gÄngen bara var en videolÀnk frÄn hans trÀdgÄrd. Han befann sig i eldlinjen nÀr kommittéordföranden Jerry Nadler tog upp sitt köp av Instagram 2012, en direkt konkurrent.

Det har för lĂ€nge sedan noterats att Facebook har antagit en “om du inte kan slĂ„ dem, köp dem” -strategin till sina konkurrenter, och Nadler uttryckte oro över inköpet av Instagram pĂ„ 1 miljard dollar.

”Facebook sĂ„g Instagram som ett hot som potentiellt kunde sippra affĂ€rer bort frĂ„n Facebook. Och i stĂ€llet för att konkurrera med det köpte Facebook det. ” – Rep. Jerry Nadler

Nadlers utstĂ€llning A var ett dokument erhĂ„llet av kommittĂ©n, skrivet av Zuckerberg, som rekommenderade att följa Instagram för att “neutralisera en konkurrent.”

Zuckerbergs försvar var att Federal Trade Committee hade godkĂ€nt köpet vid den tiden. Men Cicilline var snabb med att lĂ€gga in och konstatera att FTC: s “misslyckande” inte nödvĂ€ndigtvis innebar att fusionen inte hindrade antitrustlagar.

Anklagelse: Apples Pandemic Profiteering

Apples VD, Tim Cook, hade ganska stressfria timmar under de tidiga delarna av utfrÄgningen, men nÀr dagen gick fördes hans företags dominans i rampljuset.

Först och frÀmst ifrÄgasatte Cook varför förÀldrakontrollappar togs bort frÄn plattformen, strax efter att Apple introducerade sin egen inbyggda version. Oro uppstod att detta beteende var konkurrensbegrÀnsande. Cook svarade att dessa appar togs bort pÄ grund av integritetsproblem. Rep. Lucy Kay McBath visade kommittén ett e-postmeddelande frÄn en berörd förÀlder till en Apple-chef och ifrÄgasatte borttagningen av dessa appar, bara för att fÄ veta att de istÀllet kunde anvÀnda Apples egen version. NÀr han blev ombedd att kommentera uppgav Cook att han inte kunde se e-postmeddelandet.

Nadler tog upp den senaste utgĂ„van av Apples provision för betalning frĂ„n Airbnb och ClassPass, efter att företagen började erbjuda virtuella klasser under pandemin. Detta, konstaterade Nadler, var “pandemisk vinst.”

Cook försvarade Apples handlingar och uppgav att egna regler krÀver att företag som sÀljer digitalt betalar provision till Apple. Dessa regler togs upp gÄng pÄ gÄng med oro för att de inte följdes rÀttvist.

Tim Cook förklarade att Apples App Store-regler “tillĂ€mpas lika pĂ„ alla utvecklare”, men poĂ€ngen togs upp att Amazons videotjĂ€nst undviker provision pĂ„ 30% i utbyte mot samarbetsfördelar.

Anklagelse: Amazon Ă€r “mobbning” mindre sĂ€ljare

Det var första gÄngen Bezos hade befunnit sig sitta framför kongressen, om Àn via videolÀnk. I sitt inledande uttalande mÄlade han sig sjÀlv som det perfekta exemplet pÄ den amerikanska drömmen och berÀttade för kommittén att hans lyckliga stÀllning var tack vare hÄrt arbete och möte kundernas krav.

Men för vissa sÀljare, som representanter hade talat med, Àr det mindre den amerikanska drömmen och mer av en mardröm att arbeta med Amazon.

Rep Lucy McBath sa till kommittĂ©n att nĂ€r man talade med Amazon-sĂ€ljare var det inte ovanligt att höra ord som “mobbning, rĂ€dsla och panik”, med en sĂ€ljare som jĂ€mför Amazon med en lĂ€kemedelshandlare.

Bezos motverkade genom att hĂ€vda att sĂ€ljare har fördelar frĂ„n Amazons tillvĂ€xt, och att “tredje parts sĂ€ljare totalt sett klarar sig extremt bra pĂ„ Amazon.”

Amazon attackerades ocksĂ„ av rep. Pramila Jayapal, vars distrikt inkluderar Amazons huvudkontor i Seattle. Jayapal hĂ€vdade att anstĂ€llda behandlar sĂ€ljardata som “en godisaffĂ€r”, som sedan anvĂ€nds för att utveckla sina egna produkter för sitt varumĂ€rke, ett uttalande som Bezos var snabb att förneka.

“[Amazon has] en policy mot att anvĂ€nda sĂ€ljarspecifik data för att hjĂ€lpa vĂ„r private label-verksamhet, men jag kan inte garantera dig att den policyn aldrig har brutits. ” – Jeff Bezos, VD för Amazon

Jayapal drev poÀngen genom att sÀga att Amazon har tillgÄng till mycket mer kunddata Àn sina sÀljare, som de tÀvlar direkt med.

Anklagelse: Google har blivit en muromgÀrdad trÀdgÄrd

Googles vd Sundar Pichai Àr inte frÀmmande för att tala inför kongressen, och den hÀr gÄngen befann sig att försvara Googles praxis för sökmotorer.

“Bevisen verkar mycket tydlig för mig nĂ€r Google blev porten till internet, det började missbruka sin makt och anvĂ€nda sin övervakning över webbtrafiken för att identifiera konkurrenshot och krossa dem.” – Kongressledamot David Cicilline

En av de viktigaste kritikerna för sent betrÀffande Google Àr att det kringgÄr andra webbplatser genom att visa upp innehÄll pÄ sjÀlva söksidan, som restauranglistor, recept, köpalternativ och annan information. Detta tar bort behovet av att faktiskt besöka webbplatserna som ger resultaten, och dÀrmed hÄlla mer av anvÀndaren inom Googles muromgÀrdade trÀdgÄrd och behÄlla mer annonsintÀkter för Google sjÀlv.

Pichai instÀmde inte och uppgav att Google hade gott om konkurrenter, namnskontroll av Amazon, samt att de flesta av Googles sökningar inte innehÄller annonser. Han insisterade pÄ att markering av sökdata pÄ söksidan gjordes i konsumentens bÀsta.

Inte för första gÄngen höjdes ocksÄ Googles hantering av data. Trots att Pichai uppgav att Google-anvÀndare hade absolut kontroll över sina egna data och att företaget hade förenklat sina instÀllningar var inte alla ombord. Rep Val Demings drog Google över kolen för sin hantering av anvÀndardata.

“Ju mer anvĂ€ndardata Google samlar in, desto mer pengar kan Google tjĂ€na.” – Rep. Val Demings

Det Àr ganska svÄrt att argumentera med det uttalandet, för att vara rÀttvis.

Vad Àr nÀsta för antitrustförhandlingen?

Det var en stenig första dag för utfrÄgningarna, och det Àr osannolikt att nÄgon av sidorna kom bort och kÀnde att de kunde göra ansprÄk pÄ en seger. Med stor teknik som stÄr inför nÄgra sökande frÄgor kommer de troligen att kÀnna trycket. Men samtidigt kommer deras svar att ha vÀckt fler frÄgor Àn svar med kongressen.

Slutresultatet av allt detta Ă€r makt – vem ger den, vem som har för mycket av den och vem som ska vara ansvarig för den.

Slutresultatet av allt detta Ă€r makt – vem ger den, vem som har för mycket av den och vem som ska vara ansvarig för den. Med sĂ„ mycket inflytande över vĂ„ra liv befinner sig teknikföretag i en mycket privilegierad position att veta nĂ€stan allt om oss, liksom att kontrollera var vi spenderar vĂ„ra pengar.

Det Àr ett problem för kongressen, och om det inte kan fÄ nÄgra rimliga försÀkringar frÄn teknologiföretag, kan de möta att ha kÀmpat mot dem eller till och med brytas upp.

Vi mĂ„ste vĂ€nta och se vad som hĂ€nder hĂ€rnĂ€st, men det Ă€r sĂ€kert att ingen av sidorna kommer att gĂ„ ner utan en kamp, ​​medan bĂ„da pĂ„stĂ„r sig ha allmĂ€nhetens bĂ€sta i hjĂ€rtat.