De 3 anledningarna till att virtuell verklighet fortfarande tar en stund att fÄnga

De 3 anledningarna till att virtuell verklighet fortfarande tar en stund att fÄnga

VR har varit den coolaste nya saken inom teknik sÄ lÀnge att den nÀstan Àr för gammal för att vara cool lÀngre. HÀr Àr till exempel ett klipp av ett headset som demonstreras för ett kvarts sekel sedan.

Trots en hyped 2016-högsĂ€song med VR-hĂ„rdvarudebuter, har enheterna fortfarande inte tagit fast med allmĂ€nheten. Forrester-data visar att 42 procent av amerikanska vuxna online 2016 inte hade hört talas om VR-headset. 46 procent sa ocksĂ„ att “de inte ser en daglig anvĂ€ndning för det sina liv.”

Vad tar sÄ lÄng tid?

VR Àr för nytt

En enkel ekvation avgör om nÄgot Àr coolt: Det mÄste kÀnnas nytt, men ÀndÄ gammalt. Nya saker Àr spÀnnande, men gamla saker Àr tröstande. SÄ hÀr uttryckte en Vox-författare det i en ny recension av en bok om hur popularitet fungerar, Hit Makers:

”MĂ€nniskor gillar saker som Ă€r behagligt bekanta, med en mild kĂ€nsla av överraskning. Vi gillar filmer som StjĂ€rnornas krig som kombinerar genrer som vi redan kĂ€nner – Western, en hjĂ€ltes resa – pĂ„ nya och spĂ€nnande sĂ€tt (i rymden!). Vi gillar poplĂ„tar som upprepar samma fyra ackord med en ny krok. Vi gillar att lĂ€sa böcker och uppsatser som elegant bekrĂ€ftar idĂ©er som vi mer eller mindre trodde var sanna, samtidigt som vi presenterade lite nytt bevis. ”

IPhone uppfann inte smarttelefonen: den förbÀttrade den bara och blev en hit pÄ 3,3 miljoner enheter inom sex mÄnader 2007.

VR Àr dock en helt ny vÀrld, vilket gör det typ av obehag. Du mÄste sÀtta pÄ ett headset, skÀra av din syn och dÀmpa hörseln. Du kan fÄ Äksjuka. Du vill definitivt inte vara under vattnet med den pÄ, oavsett hur bra MIT Technology Review berÀttar för dig att upplevelsen Àr.

MÀnniskor mÄste investera i det pÄ förhand

Kommer du ihÄg hur enormt en modefluga Pokémon Go var förra Äret? Det beror pÄ att AR körs pÄ smartphones, som alla har i fickan. För tiotals miljoner potentiella konsumenter var en förstÀrkt verklighetsvÀrld bara nedladdning av en app.

VR krÀver emellertid ett headset, ett kompatibelt system för att köra det pÄ, fysiska spel och kanske en falsk nÀsa. Det kan ge dig 400 till 800 dollar, och det Àr ett pris som allmÀnheten inte kommer att ta ut för en teknik som de aldrig har sett förut. Skriva för MIT, Signe Brewster förklarade att Àven VR-företagen fritt erkÀnner att deras teknik kommer att ta en stund att anpassas:

”Oculus-grundare Palmer Luckey berĂ€ttade för Financial Times redan i januari att den första konsumentversionen av headsetet, som debuterade i mars men hade sina kontroller försenade till december, mest skulle vĂ€dja till hĂ„rda spelare och tidiga anvĂ€ndare. Företaget har hĂ€vdat att det tar ett lĂ„ngsiktigt synsĂ€tt och erkĂ€nner att det kan ta fem eller tio Ă„r innan tekniken Ă€r tillrĂ€ckligt mogen för att helt möta allmĂ€nhetens förvĂ€ntningar. ”

VR har inte nÄgot mÄste-se innehÄll Àn

SÄ vad krÀvs för att allmÀnheten ska bry sig om att sÀtta sitt förtroende för en skrÀmmande ny teknik? En ny berÀttelse som gör VR för spÀnnande för att hoppa över och lutar sig till det faktum att det Àr en överraskande, aldrig tidigare skÄdad teknik. VR behöver sin Pokemon Go.

Det finns mÄnga sÀtt detta kan fungera pÄ. Jag har tidigare argumenterat för att Steven Spielberg Àr en bra match för styrkor och svagheter i en VR-film, eftersom han Àr expert pÄ att rikta publikens uppmÀrksamhet och faktiskt redan arbetar pÄ ett hemligt VR-projekt. Ett annat möjligt alternativ Àr ett VR-skrÀckspel knutet till en berömd IP som Walking Dead: Eftersom skrÀck lyckas genom att fördjupa mÀnniskor i ett visceralt kÀnslomÀssigt tillstÄnd, Àr det en naturlig passform för VR-mediet.

Troligtvis kommer emellertid VR-filmen eller spelet frÄn en ny nykomling. FörvÀnta dig inte det pÄ fem eller tio Är. Fram till dess kommer VR att fortsÀtta att stanna nÀstan, men inte riktigt, nÀsta stora sak.

Bild: Flickr / Andri Koolme