De 5 mest ikoniska iPhone-funktionerna som har försvunnit genom Ären

iPhone 11 tippad för att erbjuda de snabbaste datahastigheterna pÄ nÄgon iPhone nÄgonsin

Om det finns ett tema som kommer att vara utbrett i smartphone-industrin 2019 Ă€r det förĂ€ndring. Efter ett löjligt trĂ„kigt Ă„r 2017 och ett annat ganska trĂ„kigt Ă„r förra Ă„ret fram till de sista mĂ„naderna 2018 kommer detta Ă„r att introduceras av alla möjliga nya smarttelefonformfaktorer och funktioner. “Hela skĂ€rmen” kommer Ă€ntligen att vara mer Ă€n bara BS-marknadsföring under 2019, eftersom telefontillverkare introducerar innovativa nya lösningar som gör att deras skĂ€rmar verkligen nĂ„r alla kanter pĂ„ en smartphone. Telefoner med hopfĂ€llbara skĂ€rmar kommer Ă€ntligen att trĂ€ffa marknaden ocksĂ„ under 2019, efter Ă„r av rykten och förvĂ€ntningar. Fingeravtryckssensorer blir inbĂ€ddade under telefonens skĂ€rmar istĂ€llet för under dem eller pĂ„ baksidan av telefoner, kameratekniken förbĂ€ttras snabbt och mĂ„nga fler anmĂ€rkningsvĂ€rda förĂ€ndringar kommer att komma till nya smarttelefonmodeller 2019.

Intressant Àr att det kommer en ny smarttelefonlinje 2019 som ryktas sakna den typ av förÀndring som kunderna letar efter: Apples nya iPhone-sortiment. Rykten sÀger att den kommande iPhone 11-serien kommer att ÄteranvÀnda Apples iPhone X-design för tredje Äret i rad, vilket Àr andra gÄngen Apple har valt att Ätervinna samma gamla iPhone-design i mer Àn tvÄ Är. Den hÀr gÄngen kan dock beslutet ha en enorm inverkan pÄ försÀljningen, till skillnad frÄn iPhone 7 och 7 Plus, som fortfarande sÄlde ganska bra tillbaka 2016 och 2017. Apples nuvarande generation iPhone XS, XS Max och XR Àr sÄ trÄkiga och sÄ dyra att Apple-fans uppgraderar i mycket mindre volymer, och Apples resultatprestanda tar en hit som ett resultat.

IPhone 11, iPhone 11 Max och iPhone 11R (som de antagligen kommer att kallas) ryktas vara ganska smÄ uppgraderingar i Är. De kommer förmodligen att ha mindre skÄror och bÀttre kameror, med en ny kamera med tre objektiv som förmodligen Àr instÀlld pÄ debut pÄ iPhone 11 Max. Bortsett frÄn det kommer de att se ut som förra Ärets iPhone XS och iPhone X frÄn tvÄ Är sedan. Allt detta medan andra företag som Samsung slÀpper helt nydesignade flaggskeppstelefoner med nya spÀnnande skÀrmar.

Trots det faktum att 2019 hÄller pÄ att utvecklas till ett annat lÄngsamt Är för Apple nÀr det gÀller designinnovation, kan man inte förneka att iPhone har förÀndrats avsevÀrt genom Ären. I sjÀlva verket Àr det mer Àn bara lite ironiskt att alla större förÀndringar som kommer till iPhone skickar folk till en frenesi, och ÀndÄ klagar de fortfarande lika mycket nÀr nya iPhones debuterar utan tillrÀcklig förÀndring. I det hÀr inlÀgget ser vi tillbaka pÄ fem ikoniska iPhone-funktioner som Apple har förÀndrat genom Ären.

Skeuomorfism

Fram till iOS 7 debuterade tillbaka 2013 var Apples skeuomorphism-laced iOS-anvÀndargrÀnssnitt kanske den mest ikoniska med iPhone. Ovan pÄ vÀnster sida prÀglades Apples gamla anvÀndargrÀnssnitt av texturer och mönster som efterliknade verkliga material som trÀ och lÀder.

NÀr iOS 7 (sett ovan pÄ höger sida) först debuterade förlorade Apple-fans kollektivt sinnet. Alla kÀnda strukturer var borta, ersatta av ett mycket mer minimalistiskt grÀnssnitt med platta ikoner och fÀrger som dyker upp. Naturligtvis tog det inte lÄng tid för mÀnniskor att vÀrma upp det nya utseendet, och nu kan alla mÀnniskor som gnÀllde dÄ förmodligen inte förestÀlla sig att gÄ tillbaka till det daterade utseendet pÄ iOS 6 och tidigare versioner.

Hemknapp

Apples cirkulÀra hemknapp var en hÀftklammer pÄ varje iPhone-modell under de första tio Ären av telefonens existens. Sedan, precis som det, tog Apple bort det.

Hemknappen hade förÀndrats lite genom Ären, men den förblev alltid central för iPhone-anvÀndarupplevelsen. Först behövdes det för navigering, och sedan började med iPhone 5s det blev ocksÄ hem för Apples Touch ID-fingeravtryckssensor. 2017 introducerade Apple iPhone X med en ny design som drog hemknappen, men mÀnniskor som var ovilliga att göra Àndringen hade fortfarande nya alternativ i iPhone 8 och iPhone 8 Plus. FrÄn och med förra Äret hade dock varje ny iPhone-modell slÀppt hemknappen.

Tryck pÄ ID

Att komma över förlusten av hemknappen skulle ha varit mycket lÀttare för vissa iPhone-anvÀndare om de fortfarande kunde lÄsa upp sina telefoner och autentisera betalningar med Touch ID. Men tyvÀrr bestÀmde Apple sig för att döda sina fingeravtryckssensorer ocksÄ.

IPhone X var den första Apple-smarttelefonen sedan 2012 som saknade fingeravtryckssensor. Faktum Àr att Ànda sedan Apple först populariserade fingeravtryckslÀsare för smarttelefoner som började med iPhone 5s har nÀstan alla flaggskeppstelefoner pÄ planeten inkluderat en fingeravtryckssensor. Men Apple skiftade till ansiktsigenkÀnning pÄ iPhone X, och nu Àr det den enda biometriska sÀkerhetsfunktionen pÄ Apples hela iPhone-sortiment 2018 samt de senaste iPad Pro-modellerna.

30-polig kontakt

Ärren frĂ„n förlusten av iPhones hemknapp och Touch ID Ă€r fortfarande fĂ€rska för mĂ„nga mĂ€nniskor, sĂ„ det kan vara en bra tid att pĂ„minna alla om att tiden lĂ€ker alla sĂ„r.

Har du varit en iPhone-anvĂ€ndare sedan Ă„tminstone sĂ„ lĂ„ngt tillbaka som 2011? DĂ„ kommer du ihĂ„g att varje iPhone-modell frĂ„n originalet och fram till iPhone 4S hade Apples pĂ„litliga gamla 30-stifts kontakt, precis som iPod. År 2012 drog Apple 30-stiftsanslutningsporten till förmĂ„n för en mycket mindre blixtport, och folk tappade absolut sinnet för att de skulle behöva köpa adaptrar eller nya tillbehör. Naturligtvis nĂ„gra korta Ă„r senare brydde sig ingen om eller förmodligen ens den 30-stiftiga kontakten lĂ€ngre.

Dedikerad hörlursuttag

BildkÀlla: Richard Drew / AP / Shutterstock

Medan upproret över iPhones Lightning-uttag försvann ganska snabbt har mÄnga iPhone-anvÀndare fortfarande inte fÄtt över Apples beslut att dike det dedikerade hörlursuttaget.

Om du anvĂ€nder Bluetooth-hörlurar skulle du förmodligen inte bry dig mindre om att Apple drog ut hörlursuttaget för nĂ„gra Ă„r sedan. NĂ€r allt kommer omkring tar du bort 3,5 mm ljudporten utrymme inuti iPhone för viktigare saker, som ett större batteri. Men mĂ„nga Ă€r fortfarande arg över att de inte kan ansluta vanliga gamla hörlurar utan att anvĂ€nda en adapter. Även dĂ„ kan de inte ocksĂ„ ansluta en kabelansluten laddare utan att köpa en separat tredjepartsdelare som den hĂ€r, som har en blixtport och en 3,5 mm ljudport pĂ„ en enda dongel.