De 5 sakerna att veta om att skaffa fröfinansiering

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

SĂ„ du har en idĂ© och nu behöver du lite ekonomiskt stöd för att fĂ„ bollen att rulla. Vid denna tidpunkt kan sĂ„ddkapital vara till hjĂ€lp. Även om fröomgĂ„ngen vanligtvis Ă€r mindre och kan komma frĂ„n mĂ„nga finansieringsalternativ (vĂ€nner, familj, inkubatorer, Ă€nglar, VC), Ă€r det viktigt att vara strategisk eftersom den bygger grunden för senare finansieringsrunder.

Eftersom det inte finns nÄgon formel för hur man gör detta och att navigera i den hÀr processen kan vara övervÀldigande för spirande företagare, pratade vi med tvÄ erfarna VC: er om nÄgra viktiga saker som en nystartad entreprenör behöver veta nÀr man skaffar sÄddfinansiering frÄn ett riskkapitalföretag.

TÀnk pÄ timing och beloppet

En vanlig frĂ„ga bland nya grundare Ă€r: NĂ€r Ă€r det bra att höja en fröomgĂ„ng? NĂ€r en start tror att de Ă€r “pĂ„ nĂ„got” kan tiden vara mogen att undersöka alternativ för utsĂ€desfinansiering, sĂ€ger Florian Heinemann, grundare av Project A Ventures, en tidig investerare och VC med fokus pĂ„ e-handel, marknadsplatser och SaaS.

“NĂ€r de ser de första tecknen pĂ„ deras idĂ© potentiellt utveckla relevans, Ă€r det vettigt att tĂ€nka pĂ„ om denna utveckling skulle kunna pĂ„skyndas av ytterligare finansiering för att skĂ€rpa affĂ€rsmodellen och förfinansiera utvecklingen av en initial konfiguration,” han Lagt till.

NĂ€r det gĂ€ller beloppet kan sĂ„ddkapitalet strĂ€cka sig frĂ„n 100 000 euro till 1 miljon euro. “Jag har alltid svĂ„rt att berĂ€tta för nĂ„gon att det finns en absolut mĂ€ngd som Ă€r korrekt”, förklarade Gabriel Matuschka, partner pĂ„ Fly Ventures, ett VC-företag som gör sĂ„dd och investeringar före serie A inom omrĂ„dena maskininlĂ€rning, marknadsplatser och SaaS över hela Europa . ”Det Ă€r en sak frĂ„n fall till fall och företag för företag. Det beror verkligen pĂ„ vilken typ av företag och vad du kan göra. ”

Men vanligtvis bör mÄlet vara att höja tillrÀckligt för att nÄ nÀsta definierade milstolpe med lite buffert.

”FröomgĂ„ngen bör vara ett steg mot att höja en serie A, sĂ„ grundarna mĂ„ste frĂ„ga sig vilka delar av sin verksamhet de vill ha bevisat genom att höja serien A”, sĂ€ger Heinemann.

”Ofta innebĂ€r detta att visa första kommersiella dragkraft, viss förstĂ„else för lönsamhet pĂ„ kundnivĂ„ och först skalning av organisationen. Helst skulle pengarna ge dem en landningsbana pĂ„ 15–18 mĂ„nader. ”

Var tydlig och kortfattad om din berÀttelse

”PĂ„ fröstadiet handlar det inte sĂ„ mycket om mĂ„tt som om tydlighet och syfte. Investerare vill veta, ‘Vem Ă€r dessa mĂ€nniskor och vad gör de?’ “, SĂ€ger Matsuschka, som har arbetat pĂ„ bĂ„da sidor av bordet – som entreprenör och investerare.

Att kunna beskriva din idé och prata om ditt team pÄ ett övertygande sÀtt Àr viktigare Àn att visa mÀtvÀrden i detta skede.

Grundare borde veta hur man pratar om sitt team, deras produkt, marknaden, deras historia, sina kunder, takten i produktutveckling etc. pÄ ett mycket lÀttförstÄeligt och koncist sÀtt.

LÀr dig sjÀlv om processen

För entreprenörer kan den stora mÀngden information som ligger till hands vara bÄde en vÀlsignelse och en förbannelse. NÀr man letade efter resurser för att skaffa sÄddkapital föreslog Matuschka att man tittade pÄ Seedsummit för att fÄ en förstÄelse av kÀrntermer i satsning samt att fÄ en uppfattning om vilka typer av termblad som mÀnniskor anvÀnder för brittiska eller tyska erbjudanden.

”Om nĂ„gon ber om 30 procent av företaget Ă€r det förmodligen fel, om nĂ„gon ber om mer Ă€r det vĂ€ldigt fel. Om nĂ„gon ber om 2,5 procent och ger dig en miljon Ă€r sannolikheten för att de Ă€r skurk eller inte vet vad de gör mycket höga. Det finns vissa intervall som Ă€r okej nĂ€r det gĂ€ller vĂ€rdering, men det coolaste Ă€r att de flesta av dessa saker redan Ă€r offentliga idag, ”tillade han.

Heinemann rekommenderade att entreprenörer skulle utbilda sig om begreppet intjÀning, klippa och likvidationspreferenser. Om du Àr osÀker, kontakta experter.

Glöm inte hastighet

Det Àr inte ovanligt att nystartade företag gÄr igenom ett antal finansieringsrunder under sin livstid, sÄ försök att vara sÄ effektiva som möjligt nÀr du gÄr igenom denna fas.

”Hastighet Ă€r ett kritiskt element i fröstadiet. Ett typiskt företag i detta skede Ă€r sĂ„ litet att den hĂ€r omgĂ„ngen upptar eller distraherar mĂ„nga eller alla grundarna ofta, ”förklarade Matuschka. “Att försöka bli klar med det tidigare Ă€n senare Ă€r ett viktigt inslag.”

Hitta rÀtt entreprenör och investerare

Oavsett hur mÄnga investerare som deltar i sÄddrundan Àr det viktigt att tÀnka pÄ dina investerares rykte och om de passar din vision.

“Det finns bra investerare som förmodligen inte Ă€r bra investerare för dig”, sĂ€ger Matushka. “Att fĂ„ en kĂ€nsla av vem rĂ€tt person Ă€r för dig eftersom de förstĂ„r ditt utrymme och de har gjort nĂ„got dĂ€r Ă€r nyckeln.” Dessutom sa Heinemann att det Ă€r viktigt att vara medveten om sannolikheten för att deltagande investerare gör eller stöder uppföljningsrundor.