De 5 viktigaste effekterna av Brexit pÄ European Tech Community

De 5 viktigaste effekterna av Brexit pÄ European Tech Community

Theresa Mays Brexit-meddelande Àgde rum precis: Artikel 50-brevet har levererats till Bryssel. Medan vi funderar över vad det betyder för dem som handlar med Storbritannien och i Europa, hÀr Àr nÄgra makroekonomiska signaler att se upp för.

1: Stoppade M & A-erbjudanden

LSE och Deutsche Borse Àr en av dessa. Den föreslagna sammanslagningen skulle ha sitt huvudkontor i London. Det var uppenbarligen en fast punkt för europeiska tillsynsmyndigheter med Brexit-skilsmÀssan. Monopol var en annan anledning, sÀrskilt med tanke pÄ valuta och andra makropolitiska krafter.

2: Svagare pund, mer turism

Pundet har tappat över 15 procent av sitt vÀrde sedan folkomröstningen. Och det finns inga tecken som kommer att förÀndras.

London har blivit det billigaste av vĂ€rldens största globala centra, med levnadskostnaderna som faller bakom New York, Paris och Tokyo, enligt Guardian. Oxford Street och Convent Garden har sett nya höjder inom turismen – shoppa tills du tappar har en nyvunnen betydelse. Enligt Guardian har till och med lĂ„gkostnadsklĂ€der Primark rapporterat stark försĂ€ljning till utlĂ€ndska turister, och gick med i lyxvarumĂ€rken som Burberry och fick en ökad försĂ€ljning frĂ„n besökare.

3: Fallande fastighetspriser

Brittiska bostadstransaktioner under andra halvĂ„ret 2016 minskade med 9 procent jĂ€mfört med samma period 2015, enligt siffror frĂ„n HM Revenue & Customs. Enligt FT sĂ€ger byrĂ„gruppen Countrywide att omröstningen i folkomröstningen i juni 2016 “hade en inverkan pĂ„ förtroendet för bostadsmarknaden.” Även om priserna förblir höga Ă€r pristillvĂ€xten platt och kommer sannolikt att bli negativ nĂ€r makroekonomiska effekter uppstĂ„r.

4: Nya EU-portar

IMF: s rapport i april förutspÄdde att den amerikanska ekonomin skulle vÀxa till cirka 18,6 biljoner dollar 2016. EU 27-ekonomin (utan Storbritannien) prognostiserades till 13,7 biljoner dollar. Enligt samma rapport vÀrderas Storbritanniens ekonomi till 2,64 biljoner dollar. Det vÀrdet Àr bara 14 procent av den amerikanska ekonomin och 20 procent av EU 27. Företagen förstÄr det nÀr de utforskar expansion till regionen. Det Àr dÀrför ingen överraskning att London lÀnge gynnat som porten till Europa sannolikt kommer att förlora sin lockelse.

Det finns funktioner i London som skapar alternativ nĂ„gon annanstans. En fĂ€rsk rapport gynnade Luxemburg (banker och försĂ€kringsbolag som Lloyds, AIG, Blackstone) framför Dublin som nĂ€sta “London”. Amsterdam har ocksĂ„ gjort listor, förutom Frankfurt och Berlin.

5: Talent Competition

Eftersom EU och Storbritannien genomgÄr skilsmÀssoförfaranden kommer svÄrigheten att hitta tekniska talanger att öka. De senaste kvartalsvisa migrationssiffrorna frÄn kontoret för nationell statistik visar att invandringen minskade med 23 000 till 596 000 under de 12 mÄnaderna till september 2016, medan emigrationen ökade med 26 000 till 323 000. Det kommer att bli mer konkurrens för de fÄ högkvalificerade talanger som finns kvar i Storbritannien efter brexit.