De 6 sÀtten typografi kan pÄverka ditt varumÀrke

De 6 sÀtten typografi kan pÄverka ditt varumÀrke

En funktion med typografi Àr att tjÀna som en del av en identitet, oavsett om det Àr för ett företag eller till och med bara för ett personligt varumÀrke. Det du slutar anvÀnda ska representera vad ditt varumÀrke handlar om och fÄ resonans med andra mÀnniskor. Apple Inc. anvÀnder till exempel för nÀrvarande Myriad som typsnitt.

HÀr Àr sex kriterier som visar vilken typografi som passar ditt varumÀrke:

LĂ€sbarhet

Text har ett obestridligt syfte – att lĂ€sas. Om du inte kan lĂ€sa en bit text Ă€r den vĂ€rdelös. Typografikunsten handlar om att uppnĂ„ en balans mellan estetik och lĂ€sbarhet, och det borde ocksĂ„ vara vad du letar efter i din design. Detta gĂ€ller antingen brödtext, rubriker eller logotyper och andra applikationer.

MÄnga saker kan göra texten olÀslig: Teckenstorleken Àr för liten, radhöjden Àr för trÄng eller teckensnittet Àr helt enkelt ful och svÄrt att skilja. Det Àr förvÄnande hur mÄnga affÀrsbutiker dÀr ute begÄr dessa övertrÀdelser, sÄ att göra din text lÀsbar ger dig poÀng, sÀrskilt frÄn potentiella kunder som surfar pÄ din webbplats online.

Dessutom, om dina webbplatsuttalanden kan lÀsas tydligt och du anvÀnder rÀtt ord, kommer du att bygga förtroende hos din mÄlgrupp.

Personlighet

Utseendet pĂ„ ett teckensnitt kan ge en viss stĂ€mning och kĂ€nsla som kan diktera hur texten lĂ€ses och uppfattas. Även om det inte finns nĂ„gra faststĂ€llda riktlinjer för vilken personlighet varje typsnitt har, kan uppvĂ€xten i modern kultur ha utvecklat ett sĂ€tt att tĂ€nka som frĂ€mjar koppling mellan livlösa och abstrakta objekt som teckensnitt med olika mĂ€nskliga personligheter.

NÀr du annonserar pÄ sociala medier bör din typografi alltid ha personlighet eftersom varje typsnitt Äterspeglar en viss personlighet som kan vara öppen för tolkning för de flesta, men som verkligen kan diktera kÀnslan av din design.

Klarhet

Den valda typsnittet mÄste kunna förmedla ditt budskap lika tydligt som innehÄllet. Det mÄste vara liten eller ingen avskrÀckande effekt av typsnittet pÄ innehÄllet som kan hindra lÀsarens förstÄelse. Om nÄgon med rimligt tydlig syn mÄste kisa eller luta huvudet för att förstÄ vad som stÄr, Àven om det bara Àr en etikett pÄ en logotyp, och det var tÀnkt att vara lÀtt att förstÄ, sÄ har det misslyckats.

Medan uttryck för personlighet och kreativitet Àr helt bra med anvÀndning av ett typsnitt, Àr dess tydlighet av yttersta vikt. Du kan inte sÀlja en glass om du inte kan förmedla att den smakar bra och Àr kall.

Tona

Olika typsnitt har olika toner som kan pÄverka alla andra delar av designen. Till exempel framkallar serif-teckensnitt professionalism och ett mer klassiskt utseende, sÄ de Àr bÀst för mer formellt utseende. MÄnga av sans serifs ger ett mer modernt och förenklat utseende, vilket gör dem bra för renare och mer minimalistiska mönster.

Smala teckensnitt avger antingen elegans eller relatabilitet pÄ grund av hur den packas mer i ett mindre utrymme, vilket gör dem perfekta för mönster som inte ger sÄ mycket utrymme för text.

Fet och tunga teckensnitt Àr bra för tydligheten, vilket gör dem antingen generiska, vÀnliga eller dramatiska beroende pÄ sammanhanget. De kan vara bra för logotyper och rubriker.

Handskrivna teckensnitt Àr knÀppa och roliga, men inte sÀrskilt lÀsbara om de inte sprÀngs i storlek. De Àr bÀst för logotyper och andra visuella applikationer och Àr avskrÀckta för brödtext. De kan vara bra för bloggar och andra mönster som vill förmedla en positiv, lÀttsam och rolig natur.

FĂ€rger

Även om fĂ€rg inte Ă€r av största vikt nĂ€r det gĂ€ller att vĂ€lja typsnitt, spelar det nĂ„gon roll nĂ€r man pratar om slutresultatet. Undvik till exempel att anvĂ€nda ljusa fĂ€rger för tunna och lĂ€tta typsnitt eftersom det skulle göra dem Ă€nnu mindre lĂ€sbara.

Oavsett vilken fÀrg du vÀljer för en specifik text, gÄ med vad som stÄr i kontrast till bakgrunden och nÀrliggande element samtidigt som du ser till att allt Àr balanserat sÄ att texten Àr lÀsbar och inte kolliderar med resten av designen samtidigt.

VarumÀrke / logotyp

Titta pÄ de fem föregÄende kriterierna för att ta reda pÄ vilken typografi som Àr bÀst för ditt varumÀrke eller logotyp. Det Àr inte precis en klippt och torr process, sÄ fokusera pÄ vad som ser ut och kÀnns rÀtt. Beroende pÄ vad ditt varumÀrke handlar om kan du fÄ typsnittet att Äterspegla mer av antingen personlighet eller anvÀndbarhet. I slutÀndan Àr det viktigaste att logotypen representerar ditt varumÀrke och allt det stÄr för.

Att vÀlja typsnitt eller typsnitt för din design Àr en avgörande process, men det Àr ocksÄ nÄgot du inte bör tÀnka över. Det bÀsta du kan vÀlja Àr det som uppfyller alla ovannÀmnda kriterier och som passar just din design.

LÀs mer om att bygga ditt varumÀrke pÄ Tech.Co.