De första riktmärkena för Apples ARM macOS-utvecklingssats online

De första riktmärkena för Apples ARM macOS-utvecklingssats online
Något att se fram emot: Apples första anpassade ARM-baserade kisel för Mac-datorer är inte här än, men det ser alltmer ut som om det kommer med en smäll. Utvecklarens övergångssatser som Apple skickar ut använder ett chip designat för iPads och de visar anständig prestanda jämfört med andra lösningar även när man kör x86_64-kod under emulering. Den första officiella processorn som används på Apple Silicon Macs förväntas överträffa den med stor marginal.

Apple presenterade planer på att överföra Mac-datorer till sina egna processorer baserat på ARM-arkitekturen under WWDC 2020 förra veckan. Medan övergången kommer som goda nyheter för ARM och återantänder drömmar om en framtid där en MacBook kan hålla en hel dag på batteri, fanns det inget definitivt ord om prestanda för Apples kommande processorer.

Företaget har börjat skicka ut utvecklarpaket som ser ut som Mac-minis, men inuti kommer en A12Z SoC ihopkopplad med 16 GB RAM och en 512 GB SSD. De första riktmärkena är inne, och det ser ut som att Apples första ARM-baserade Mac-plattform kan få i genomsnitt 811 poäng i Geekbench-enkärntestet och 2781 i flerkärnigtestet. Det bör noteras att dessa resultat erhölls med Apples Rosetta 2 virtualiserings- / översättningslösning, så det är mer en representation av hur appar skulle fungera när de inte har portats för att fungera på den nya plattformen.

Medan det bara är en grov jämförelse får Microsofts Surface Pro X som drivs av anpassat kisel baserat på Qualcomms Snapdragon SQ1 en genomsnittlig poäng på 726 poäng i Geekbench 5-enkärnigtestet och 2831 poäng i testet med flera kärnor. Vid första intrycket skulle detta se ut som om A12Z bara kan kanta Snapdragon-lösningen i testet med en enda kärna. Surface Pro X-testerna utfördes dock med hjälp av en naturlig ARM-byggnad av Geekbench 5, vilket innebär att Apples A12Z som körs på 2,4 GHz och en emulerad version av riktmärket nästan slår det anpassade Microsoft-chipet och körs med 3 GHz på inbyggd programvara.

Jämfört med 2018 iPad Pro, som har A12X Bionic-processor som fungerade som grund för A12Z (den senare får en extra GPU-kärna), fungerar den ganska dåligt. Men i det här fallet kör iPad Pro en inbyggd ARM-byggnad av Geekbench, vilket är hur den kan uppnå ~ 1100 poäng på testet med en kärna och 4600 på testet med flera kärnor. Dessa resultat liknar de för A12Z-utrustade iPad-uppdateringar från tidigare i år.

2020 MacBook Air utrustad med en dual-core, Intel Core i3-1000NG4 CPU får cirka 1005 poäng på Geekbench-enkärnigtestet och 2016 poäng på flerkärnigtestet. När de är utrustade med den mer kraftfulla fyrkärniga Intel Core i7-1060NG7, hoppar resultaten till 1133 poäng respektive 2990 poäng. Under tiden får en Windows-stationär PC med en Ryzen 5 3600-processor 1 254 poäng i Geekbenchs enda kärntest och 7497 i flerkärnig. Bumpa det till en 3950X CPU och poängen med en kärna rör sig knappast, medan multi-core går genom taket till cirka 15.000 poäng. Det vill säga, Geekbench är långt ifrån ett definitivt test.

Sammantaget är dessa resultat inte så överraskande och inte vad Apple avser att leverera i sin första Apple Silicon Mac senare i år. Enheten kommer sannolikt att ha ett mycket nötare, 5nm eller 7nm-chip baserat på A14 SoC som kommer att driva iPhone 12 och nästa års iPad.

Riktmärket för Apples ARM-baserade övergångssats för utvecklare berättar inte hela historien, men de ger några intressanta inblick i effekterna av Rosetta 2 på prestanda. Det verkar som att köra x86_64-appar som inte har portats till ARM64 kommer att leda till en prestationshit på någonstans mellan 25 och 40 procent. Apple har planerat en tvåårig övergång till ARM, och detta kommer att vara en viktig faktor att tänka på för utvecklare av populära appar.

Det blir intressant att se vilken Mac som är den första som övergår till Apple-kisel också. Vissa spekulerar på att det kommer att vara MacBook Air, som är en vanlig bärbar dator. Andra inklusive Ming Chi-Kuo tror att 13-tums MacBook Pro blir Apples första val, följt av en nydesignad 24-tums iMac nästa år.