De viktigaste skillnaderna vid övergÄng frÄn VD till styrelseledamot

De viktigaste skillnaderna vid övergÄng frÄn VD till styrelseledamot

Som VD var ditt jobb att hantera det dagliga arbetet i ditt team. Men nÀr du flyttar till styrelserummet mÄste du fokusera pÄ organisationens övergripande mÄl.

För mÄnga av mina kunder Àr övergÄngen frÄn företagsledning till styrelserum en betydande vÀndpunkt i deras karriÀr och i den övergripande organisationsstrukturen. Att hantera roller och ansvarsomrÄden mellan C-sviten och styrelsen pÄ ett korrekt sÀtt Àr nyckeln till att sÀkerstÀlla en meningsfull tillvÀxt i en organisation. Efter att ha arbetat med hundratals kunder för att bygga sitt ledarskap pÄ bÄde lednings- och styrelsenivÄ Àr följande mina viktigaste insikter om övergÄngen mellan de tvÄ ledarrollerna.

1. Daglig ledning kontra högnivÄövervakning

Som VD Àr ditt jobb att leda ditt team att möta företagets resultat och mÄl varje dag. Du mÄste övervaka marknadsförings- och försÀljningsteamen för att sÀkerstÀlla att företaget genererar en konstant tillvÀxt och du mÄste hantera driftsteamet för att sÀkerstÀlla att order uppfylls och kundernas förvÀntningar uppfylls konsekvent.

NÀr du byter till ledarskap i styrelserummet, Àr din prioritet mÄste vara den övergripande strategiska planen, företagets ekonomiska hÀlsa och att optimera företagets tillvÀxt.

Inte bara Ă€ndrar ditt ansvar, men din ledarstil mĂ„ste ocksĂ„ förĂ€ndras. I styrelserummet Ă€r du medlem i ett samarbetsgrupp dĂ€r ingen enskild person fattar beslut – det görs av gruppen. Som verkstĂ€llande Ă€r uppenbarligen individuellt beslut mycket mer lĂ€mpligt inom din givna domĂ€n (CFO fattar ekonomiska beslut, VD fattar företagsövergripande beslut, CMO fattar marknadsföringsbeslut etc.), och det Ă€r dĂ€rför viktigt att skilja mellan de tvĂ„.

2. Tanke ledarskap kontra team ledarskap

I C-sviten mÄste ditt fokus vara att leda och stödja ditt team för att uppnÄ de mÄl och resultat som styrelsen anger. Din ledarstil nÀr du effektivt kommunicerar med dina anstÀllda, implementerar de system som anges i organisationen och maximerar produktiviteten Àr av största vikt. Vid övergÄngen till styrelserummet Àr din förmÄga att skapa nya idéer för tillvÀxt, ledd genom att pÄverka styrelsens team att anpassa sig till dina idéer, och kommunicera dessa idéer till C-sviten för implementering avgörande för din framgÄng.

I styrelserummet bör ditt fokus vara pÄ den totala kundupplevelsen, lönsamheten och lÄngsiktiga tillvÀxt i verksamheten.

3. Företagsövervakning

Som styrelseledamot Àr ditt jobb att styra verkstÀllande direktören för att maximera resultatet. Medan VD i allmÀnhet rapporterar direkt till styrelsen, finns det mÄnga C-nivÄ- och mellanledningschefer som rapporterar till VD. Det Àr din plikt att ge vd sÄ mycket som möjligt. Att gÄ förbi VD och gÄ direkt till en annan chef eller chef kan Àventyra VD: s auktoritet och trovÀrdighet som ledare för laget.

4. Finansiell tillsyn

VD: s ledarskap dagligen kommer att pÄverka ditt lags förmÄga att följa med de större ekonomiska mÄlen för organisationen. Styrelsens fokus Àr pÄ kvartalsvisa och Ärliga intÀktsmÄl och att se till att VD Àr instÀlld för att effektivt möta dessa resultat dagligen. NÀr du gÄr in i en styrelse mÄste ditt fokus flyttas frÄn dagliga intÀkter till att sÀkerstÀlla att högre nivÄ och lÄngsiktiga intÀkter och ekonomiska mÄl hÄller sig pÄ rÀtt spÄr.

Om ditt företag eller din organisation inte Ă€r redo att ha en styrelse, bör VD upprĂ€tthĂ„lla ledarskap och tillsyn över alla punkterna ovan. Brist pĂ„ styrelse betyder inte att man kan ignorera de lĂ„ngsiktiga ekonomiska mĂ„len, den övergripande kundupplevelsen eller företagets tillvĂ€xtstrategi. Även en nystartad eller medelstor verksamhet kan hitta mĂ€tbart vĂ€rde i att ha en styrelse eller rĂ„dgivande styrelse för att styra sina utsikter pĂ„ hög nivĂ„. NĂ€r allt kommer omkring Ă€r en av de största utmaningarna för VD att ta sig bort frĂ„n den dagliga verksamheten för att fokusera pĂ„ att skapa lĂ„ngsiktiga strategier pĂ„ högre nivĂ„. Din rĂ„dgivare eller styrelseledamöter kan effektivt leda det samtalet och leda dig att hĂ„lla den lĂ„ngsiktiga visionen och utsikterna nĂ€rvarande i en organisation.

Jag fĂ„r ofta frĂ„gan: “Hur vet jag om jag Ă€r redo för en styrelse eller om jag behöver rĂ„dgivare?” till vilket jag svarar: Ӏr du verksam? DĂ„ behöver du en rĂ„dgivande styrelse eller styrelse. ”

Jag tror att det inte finns nÄgot viktigare Àn ett företags kultur, vision och tillvÀxtstrategi. NÀr ett företag vÀxer mÄste de verkstÀllande ledarna ha ett team av rÄdgivare eller styrelseledamöter som kan styra samtalen som ledningen Àr för upptagen för att fokusera pÄ. Att identifiera de Ärliga mÄlen för en organisation, leta efter möjligheter att bygga in nya system i verksamheten och se till att företagskulturen och kundupplevelsen Àr i linje med visionen för organisationen Àr alla prioriteringar för rÄdgivare och styrelseledamöter som ofta glömmas bort frÄn ledningen nivÄ.