Den nya vÄgen av Netflix-nÀtfiskeattacker Àr sÄ dÄlig att FTC utfÀrdade en varning

SÄ hÀr delar du vad du tittar pÄ pÄ Netflix till din Instagram Story

Året kan komma att avslutas men det betyder inte att bedragare tar ledigt för semestern. En ny bulletin som utfĂ€rdats av Federal Trade Commission belyser en ny vĂ„g av Netflix-nĂ€tfiskebedrĂ€gerier som har landat i e-postkorgar över hela vĂ€rlden.

SjĂ€lva bluffen Ă€r gammal. Det Ă€r en klassisk “uppdatera din betalningsinformation” -förfrĂ„gan som innehĂ„ller en lĂ€nk till en falsk Netflix-inloggningsskĂ€rm dĂ€r lĂ€tt troende mĂ€nniskor kan ange sina detaljer, och det Ă€r den typ av saker som vi ser ganska regelbundet i vĂ„ra skrĂ€ppostfilter och skrĂ€ppostmappar, men det hĂ€r sĂ€rskild bluff Ă€r uppenbarligen tillrĂ€ckligt utbredd för att ha uppmĂ€rksammat FTC.

FTC: s varning kommer med en skÀrmdump av hur den falska Netflix-e-posten ser ut.

Som du kan se Àr det ett ganska vanligt nÀtfiskeförsök som innehÄller flera lÀnkar, men de tar dig inte till Netflix officiella webbplats. IstÀllet skickas du till en falsk Netflix-sida dÀr inloggningsuppgifterna skördas och skickas tillbaka till bedragarna.

FTC sÀger att detta e-postmeddelande erhölls via brottsbekÀmpning frÄn Ohio men, som Engadget pÄpekar att texten Àr brittisk engelska. BedrÀgerier som detta tenderar att kasta ett brett nÀt sÄ det Àr helt möjligt att nÄgon i Ohio fick detta e-postmeddelande, eller att skÀrmdumpen togs frÄn nÀtfiskevarningar som utfÀrdats av myndigheter i Storbritannien eller nÄgon annanstans.

I vilket fall som helst Àr det en bra pÄminnelse att inte lita pÄ nÄgot du lÀser i din e-post innan du grÀver lite för att verifiera att dina e-postmeddelanden kommer frÄn rÀtt platser. HÀr Àr FTC: s genomgÄng av steg du bör ta innan du litar pÄ ett e-postmeddelande sÄ hÀr:

Kolla in det. Om du har problem med e-postmeddelandet, kontakta företaget direkt. Men leta upp deras telefonnummer eller webbplats sjÀlv. PÄ det sÀttet vet du att du fÄr det riktiga företaget och inte hÄller pÄ att ringa en bedragare eller följa en lÀnk som laddar ner skadlig kod.

Ta en nĂ€rmare titt. Medan vissa phishing-e-postmeddelanden ser helt legitim ut, kan dĂ„lig grammatik och stavning ge dig tips om phishing. Andra ledtrĂ„dar: Ditt namn saknas, eller sĂ„ har du inte ens ett konto hos företaget. I Netflix-exemplet anvĂ€nde bedragaren den brittiska stavningen “Center” (Center) och anvĂ€nde hĂ€lsningen “Hej kĂ€ra.” Att bara ange ett internationellt telefonnummer för ett amerikanskt företag Ă€r ocksĂ„ misstĂ€nkt.

Rapportera phishing-e-postmeddelanden. Vidarebefordra dem till [email protected] (en adress som anvĂ€nds av FTC) och till [email protected] (en adress som anvĂ€nds av Anti-Phishing-arbetsgruppen, som inkluderar Internetleverantörer, sĂ€kerhetsleverantörer, finansiella institutioner och brottsbekĂ€mpande myndigheter) . Du kan ocksĂ„ rapportera nĂ€tfiske till FTC pĂ„ ftc.gov/complaint. LĂ„t ocksĂ„ företaget eller personen som utfĂ€rdades veta om nĂ€tfiske. För Netflix skickar du meddelandet till [email protected]