Den vikbara iPhone kan ha en skärm som reparerar sig själv

Den vikbara iPhone kan ha en skärm som reparerar sig själv

En ny upptäckt förstärker rykten om att Apple arbetar med en hopfällbar iPhone.
Ett patent beskriver teknik som skyddar skärmen från repor och andra oavsiktliga skador.
Apple arbetar med ett självläkande material som gör att iPhone kan reparera sig själv.


När Samsung skickade ut de första Galaxy Fold-enheterna till granskare förväntade sig företaget förmodligen att det skulle behöva avbryta telefonens lansering och gå tillbaka till ritbordet för att fixa dess design. Men det var precis vad som hände i april 2019. Tidiga användare hittade brister i skärmen och gångjärnet som ledde till samma oönskade bieffekt: Skärmfel. Telefonen lanserades fem månader senare, men plastskärmen var fortfarande en oro, eftersom den lätt kunde repas och punkteras. Andra generationens Samsung vikbara enheter har lindrat några av dessa bekymmer. Z Flip och Z Fold 2 har båda Ultra Thin Glass-skärmar. Men glaskiktet är så tunt att det kan gå sönder. Och det är inte lämpligt för stylusbruk.

Samsung kan vara den ledande utmanaren i det hopfällbara smartphoneloppet, men det är inte den enda spelaren. Apple har varit mycket tystare jämfört med andra, men vi har sett många tecken som pekar på en framtida hopfällbar iPhone. Nyligen rapporterade att Apple beställde vikbara skärmar från Samsung, medan en läckare hävdade att han hade detaljer om en hopfällbar iPhone-prototyp. De senaste bevisen kommer i form av ett nyligen upplagd dokument som föreslår en intressant lösning för att förhindra skador på vikbara skärmar: Självläkande skärmar.

Patentans√∂kan l√§mnades in i slutet av januari men publicerades i torsdags den USPTO webbplats (via 9to5Mac). Apple l√§mnar ofta in patent f√∂r innovationer som kan anv√§ndas i framtida produkter. √Ąnd√• finns det ingen garanti att den sj√§lvl√§kande displaytekniken som f√∂resl√•s i dokumentet kommer att g√∂ra det till framtida iPhones.

Figur 6 i Apple-patentansökan nr. 20200313111 visar ett bildskärmskikt (24) för en bildskärm (14) som har styva delar (24A) och flexibla delar (24B). Bildkälla: Apple Inc. via USPTO

Men bilderna och språket gör det klart att tekniken skulle gynna hopfällbara skärmar:

En elektronisk enhet kan ha ett gångjärn som gör att enheten kan böjas runt en böjaxel. En skärm kan spänna över böjaxeln. För att underlätta böjning kring böjaxeln utan skador kan displayen innefatta ett displaytäcklager med en flexibel del. Det flexibla partiet av displaytäckningsskiktet kan placeras mellan första och andra styva delar av displaytäckningsskiktet i ett exempel.

Det var där skärmens självläkande krafter skulle vara till nytta:

Under användning av en elektronisk enhet kan skärmskyddet för den elektroniska enheten repas eller bucklas. För att förbättra estetiken hos den elektroniska anordningen kan det vara önskvärt att förekomsten av repor och bucklor minimeras. För att minska antalet bucklor, repor eller andra brister i ett bildskärmslager kan skärmskyddet innehålla ett lager av självläkande material.

Apple förklarar att det självläkande materialet kan placeras över hela skärmens yta, eller bara i gångjärns flexibla område, som till synes täcker alla potentiella användningsscenarier.

Vikbart iPhone-patentFigurerna 3 och 4 i Apple-patentansökan nr. 20200313111 visar en anordning (10) med en display (14) monterad i ett hus (12) böjt runt en axel (22). Skärmen är på utsidan (fig. 3) eller på insidan (fig. 4). Bildkälla: Apple Inc. via USPTO

Företaget förklarar också hur det självläkande förfarandet kan hända:

Självläkning kan förekomma i skiktet av självläkande material utan uppmaning (t.ex. när den självläkande beläggningen är bucklad kan beläggningsmaterialet fylla bucklan även utan yttre ingripande). Alternativt kan självläkningen initieras eller påskyndas av externt applicerad värme, ljus, elektrisk ström eller annan typ av extern stimulans.

Apple föreslår att man använder värme för den självläkande processen, med genomskinliga ledare som skulle bilda ett värmeskikt i skärmens täcklager.

Bilderna visar att den vikbara skärmen kan sitta på utsidan av telefonen (Mate X-stil) eller interiören (som Galaxy Folds). Apple säger att skärmskyddet kan vara tillverkat av plast, glas eller annat transparent material. Med andra ord ser Apple till att det täcker alla möjliga användningsfall för en hopfällbar skärm.

Det är oklart när eller om Apple släpper en hopfällbar iPhone. Men det ser ut som om Apple kommer att spendera mer tid än Samsung gjorde på att se till att den viktigaste komponenten i gadgeten kommer att tas om hand.