Denna animationsapp hjÀlper autismgemenskapen att lÄsa upp deras kreativitet

Denna animationsapp hjÀlper autismgemenskapen att lÄsa upp deras kreativitet

Har du en idĂ© till en berĂ€ttelse som du vet bara skulle bli begravd om du försökte lĂ€gga upp den pĂ„ sociala medier? Sedan den Wisconsin-baserade start Dodles har bara den sociala animationsappen för dig. Deras app tillĂ„ter anvĂ€ndare att designa sin egen visuella berĂ€ttelse och dela den med en grupp intresserade. Över 250 professionella artister Ă€r inloggade för att bidra med tillgĂ„ngar till en öppen marknadsplats som kan anvĂ€ndas för att sammanföra olika karaktĂ€rer och berĂ€ttelser. Appen, som Ă€r utformad för att inkludera de i autismgemenskaperna, samlade 300 000 dollar i Ă€ngelfinansiering i augusti och har en betauppsĂ€ttning att lanseras i oktober.

Jag Àr ett stort fan av fjÀrrarbete och Dodles lyfter fram en stor fördel bakom arbetsstilen: Det gör att mÀnniskor kan vÀlja en miljö som passar dem bÀst. För dem med högfunktionell autism, arbetar hemifrÄn ned pÄ sensorisk överbelastning samtidigt som sociala interaktioner blir mer hanterbara, och appar som Dodles ger kanalerna för att göra just det.

HÀr Àr en intervju med Dodles grundare Craig Doriot om fördelarna med appen, hur dess design hjÀlper dem med autism och vad som Àr i framtiden för Dodles.

Kan du förklara appens överklagande för personer med autism?

Enkelt uttryckt gör Dodles det enklare och snabbare att skapa animationer, till och med gör det praktiskt för alla. De som befinner sig i autismspektrumet och de som stöder deras utveckling letar ofta efter de senaste och bÀsta verktygen för att underlÀtta deras kreativitet och tillvÀxt.

Vissa omrÄden dÀr mÀnniskor i spektrumet kÀmpar betydligt med social interaktion ansikte mot ansikte pÄ grund av svÄrigheter med icke-verbala signaler och ögonkontakt och en tendens att hyperfokusera pÄ sina egna Àmnen istÀllet för att anpassa sig till det typiska flödet av konversation. Dessa sociala utmaningar gör att mÄnga förblir betydligt underanstÀllda i förhÄllande till sina tekniska fÀrdigheter.

NÀr vi vÀxer i denna digitala tidsÄlder mot ökad affÀrs- och socialkommunikation som intrÀffar online, minskar de interpersonella hinder för tillvÀxt, och mÄnga kan se sprÄnget framÄt i möjligheter som dodles representerar.

I en traditionell affÀrsmiljö ökar de pÄ spektrumet arbetsstress med sociala svÄrigheter och sensorisk överbelastning som leder till dÄlig prestanda och utmaningar med personlig interaktion. Men den digitala vÀrlden tillÄter mÀnniskor att arbeta frÄn sina hemmiljöer och slingrar till och med omkopplaren för dem i spektrumet, dÀr hyperfokus kan bli en kant, eftersom personen blir mycket specialiserad i sitt nischomrÄde.

Dodles gör det möjligt för mÀnniskor att hitta och utforska sin unika kreativa nisch, finslipa sitt hantverk, samarbeta med andra och utveckla en lukrativ efterföljare pÄ sina egna villkor och utan hÀngningar för interaktion ansikte mot ansikte.

AnvÀndare kan frÀmja sin kreativitet inom konst, design, ljud och animering med en enklare, gratis verktygssats för att komma igÄng omedelbart. De har en öppen, internationell marknad för sina unika skapelser, sÄsom animerade berÀttelser, reklam, karaktÀrsdesign, scener, föremÄl, musik, ljudeffekter, röstskÄdespel, etc. De flesta Àr alla köpare och sÀljare eller producenter som behöver samarbetsinnehÄll. frÄn andra för att pÄskynda utvecklingen av sina egna skapelser. InnehÄllsskapare stÀller in sin egen prissÀttning och en skapelse kan sÀljas digitalt i masskvantiteter utan overhead.

NÄgot att lÀgga till om fördelarna med Dodles?

NÄgot att tÀnka pÄ Àr att Dodles eliminerar företagets mellersta mÀn som styr handvÀskorna och dikterar den kreativa inriktningen.

Anta att du arbetar för en stor produktionsstudio. Du blir förmodligen en liten kugge i en mycket större maskin och din kreativitet Àr inpackad för att passa agendan för det företaget och de hanterare som stÄr mellan dig som skapare och slutgubben.

FÀrre, större företag köper ofta framgÄngsrika mindre studior och sÄ fÄr du ofta en konsolidering av den övergripande kreativa inriktningen igen. Resultatet av detta Àr att friheten pÄ den totala marknaden blir ganska begrÀnsad till den riktning dessa större företag driver.

Dodles tar effektivt bort dessa mellanskikt, kopplar skapare direkt till sin publik och de som vill licensiera sin kreativitet, pÄ ett sÀtt som Àr ekonomiskt lukrativt. De Àr inte lÀngre begrÀnsade till mellanmÀnnens begrÀnsningar, men fÄr utforska deras unika egenskaper. I sjÀlva verket blir just det unika som skulle ha orsakat sÄdana problem i företagsvÀrlden just det som skiljer dem ut pÄ en global marknad.

Hur hjÀlpte kunskapen / erfarenheten frÄn medlemmarna i ditt team med autism i appens utvecklingsfas?

Jag Àr personligen pÄ spektrumet med hög fungerande autism, tidigare kallad Asperger. De flesta av arbetsflödesdesignen och kÀrnverktygen designades av mig sjÀlv konceptuellt, och jag har varit mycket involverad i hela den tekniska processen, efter att ha tillbringat större delen av min karriÀr som programmerare.

För drygt ett Är sedan anstÀllde vi en begÄvad utvecklare i ett klassiskt exempel pÄ nÄgon med autism som kÀmpade med underanstÀllning pÄ grund av sociala svÄrigheter. Han ledde en stor pivot inom vÄr produkt mot en mer robust underliggande plattform som sÀtter dodles pÄ en solid grund för exponentiell framtida tillvÀxt. Han utvecklade ocksÄ ett antal faktiska ritnings- och animeringsverktyg.

Vilka planer har du för appens framtid?

Beta-utgÄvan kommer att hÄlla allt ganska grundlÀggande, Àven om vi har framtida utgÄvor under utveckling precis bakom det. Med denna beta slÀpper vi ritverktyg, former och ett begrÀnsat antal animeringsfunktioner. DÀrifrÄn kommer vi att expandera med djupare animationsverktygssatser för avancerade anvÀndare, ljudverktyg, import, dodles sociala nÀtverk och den öppna marknaden.

LÀs mer om startupsvÀrlden hÀr pÄ TechCo