Denna bank kommer snart att debitera kunder för UPI-betalningar

Denna bank kommer snart att debitera kunder för UPI-betalningar

“FrĂ„n och med maj debiteras Kotak Mahindras kunder upp till Rs 5 per transaktion efter att de har gjort mer Ă€n 30 transaktioner pĂ„ en mĂ„nad”

I ett överraskande drag har Kotak Mahindra enligt uppgift blivit den första banken i Indien som tar ut en transaktionsavgift för peer-to-peer-betalningar som görs via UPI. Enligt en rapport frÄn The Times of India, banken skickade ett e-postmeddelande till kontoinnehavarna som informerade dem om den nya flytten. Det Àr vÀrt att notera att avgiften tas ut pÄ transaktioner som gÄr utöver de 30 gratis UPI-betalningarna som Àr tillgÀngliga per mÄnad för konsumenterna och börjar frÄn maj. För nÀrvarande Àr UPI bland de mest populÀra sÀtten att betala online, med tusenÄriga som gynnar plattformen av skÀl som snabbt utförande samt cashback-incitament som erbjuds av plattformar som Google Pay och Paytm.

upi-630x420

Kotak Mahindra meddelade sina kontoinnehavare att de kommer att debitera Rs 2,50 för varje transaktion pÄ 1000 Rs eller mindre, och Rs 5 för transaktioner över Rs 1000. Detta kommer att gÀlla anvÀndare av UPI oavsett vilken plattform de anvÀnder, inklusive Google Pay, PhonePe och Paytm. Banker som SBI eller HDFC har Ànnu inte infört nÄgra avgifter av detta slag för P2P-anvÀndare. Flytten kan dock ha en negativ inverkan pÄ det digitala betalningssystemet som fortfarande vÀxer och konsumenter kan tvingas gÄ tillbaka till kontantbetalningar, sÀrskilt om fler banker börjar anta samma strategi.

En talesman frÄn Kotak Mahindra förklarade flytten och sa att 95 procent av sina kunder gör i genomsnitt 5-10 UPI-transaktioner per mÄnad och sannolikt inte kommer att pÄverkas av avgifterna. En av anledningarna till flytten verkar vara UPI: s icke-lönsamma faktor. Faktum Àr att banker tappar intÀkter med varje UPI-transaktion. Kotak Mahindra ser ocksÄ flytten som ett sÀtt att begrÀnsa missbruk av plattformen av cashback-sökande.