Denna massiva soldrivna bÄt lÄter oligarker kryssa haven utan att stanna för bensin

solar impact yacht

Elbilar verkar verkligen vara framtiden, med nÀstan alla större bilmÀrken som följer Teslas ledning till en gasfri framtid, men kommer samma sak att gÀlla för bÄtar? Yachter Àr en stor statussymbol för rika mÀnniskor, men de Àr ocksÄ enorma gas-guzzlers. Nu hoppas ett svenskt företag som heter Solar Impact att Àndra pÄ det med en underbar fritidsbÄt som aldrig dricker en droppe brÀnsle.

Fartyget Ă€r ett tekniskt underverk – som, det bör noteras, Ă€nnu inte har byggts – och Ă€r helt tĂ€ckt av kraftgenererande solpaneler. Möjligheten att generera sin egen kraft ger bĂ„ten obegrĂ€nsad rĂ€ckvidd, men det pĂ„stĂ„endet kommer med lite asterisk.

Kallas helt enkelt Solar Impact Yacht (som kan förÀndras nÄgon gÄng), erbjuder det nÀstan 80 fot lÄnga fartyget tre vÄningar roligt. Totalt Àr sex stugor undangömda nedanför medan stora sociala omrÄden dominerar huvuddÀcket, och en lounge ligger ovanpÄ.

Detta mĂ€ktiga fartyg har en klass pĂ„ över 1300 hĂ€stkrafter, och nĂ€r det Ă€r i full gas kan det kryssa med imponerande 22 knop. Den hastigheten skulle dock tömma det stora 800 kWh batteriet snabbare Ă€n solpanelerna faktiskt kan ladda det. För verkligen obegrĂ€nsat rĂ€ckvidd mĂ„ste du minska hastigheten till mycket lĂ„ngsammare 5 knop. I elektrisk lĂ€ge Ă€r bĂ„ten “ljudlös” enligt tillverkaren.

Om du befinner dig fast med molntÀckt himmel och ett tomt batteri kan du antingen vÀnta pÄ att solen ska skina igenom eller starta upp de dubbla reservmotorerna för diesel för att driva dig med. Tillsammans med dessa kraftalternativ hÀvdar företaget att bÄten kommer med nÄgon form av artificiell intelligens, men det har inte exakt förklarat hur det fungerar.

Trots massor av specifikationer och en detaljerad layout tillgĂ€nglig för att blĂ€ddra pĂ„ sin webbplats har företaget lĂ€mnat mĂ„nga frĂ„gor obesvarade. Ingen faktisk tillgĂ€nglighetsinformation finns tillgĂ€nglig förutom en vag antydan att “nĂ€sta Ă„r” Ă€r nĂ€r bĂ„ten faktiskt kan vara en riktig sak. Viktigast av allt, det finns inte ens ett ballparkpris, men en helelektrisk soldriven superyacht lĂ„ter sĂ€kert som nĂ„got som bara ett dussin mĂ€nniskor pĂ„ jorden har rĂ„d med.