Denna nya Nanotech-belÀggning gör att fingeravtryck försvinner

SĂ€g hejdĂ„ till de irriterande fingeravtrycken som suddar din iPhone-skĂ€rm och gör dina köksapparater besvikna: NBD Nanoteknik har infört en patenterad belĂ€ggningslösning, InvisiPrint, som förhindrar att fingeravtrycksmĂ€rken syns pĂ„ glas- och metallytor. Även om det redan finns andra produkter pĂ„ marknaden som kan rengöra fingeravtryck frĂ„n ytor, har det Ă€nnu inte funnits nĂ„got som förhindrar fingeravtryck helt.

Den komplexa formeln kan sprida oljan frÄn fingret till ytan som den kommer i kontakt med, sÄ att ljuset kan passera igenom utan att förvrÀngas av fingeravtrycket. Detta, för blotta ögat, gör att det verkar som att fingeravtrycket inte ens finns dÀr.

Detta Ă€r ytterligare ett steg framĂ„t i NBD: s projekt att tillhandahĂ„lla ”vĂ€tbarhetslösningar” till vardagliga produkter. VĂ€tbarhet omfattar lösningar som gör plast-, glas-, metall- och fĂ€rgprodukter frĂ„nstötande mot vatten, smuts, olja och kemikalier. Även om dessa lösningar Ă€r extremt anvĂ€ndbara för att avvĂ€rja oönskade vĂ€tskor och kemikalier, representerar de nĂ„got mycket viktigare: trenden mot nanoteknik.

Vad Àr nanoteknik?

Nanoteknik Àr ett mycket brett begrepp som involverar skapandet av enheter eller maskiner som sköter nanometerskalan. Det möjliggör en hel rad tekniska möjligheter pÄ grund av de unika egenskaperna som erbjuds i en sÄ liten skala.

En nanometer Àr som referens storleken pÄ ett par atomer eller en liten molekyl. Nanoteknologi Àger rum inom 1-100 nanometeromrÄdet.

Varför ska vi bry oss?

Nanoteknik finns överallt. FlÀck- och rynkresistenta klÀder, reptÄlig fÀrg och transparent zinkoxid solskyddsmedel anvÀnder alla nÄgon form av nanoteknik, vare sig det Àr nano-morrhÄr, nanopartiklar eller nanorör. Genom att skapa produkter som kan manipulera ett objekts egenskaper pÄ en sÄ liten nivÄ kan företag introducera ett helt nytt universum av lösningar som verkar ouppnÄeliga och kan göra det mer hÄllbart och billigare.

Vi ser ocksÄ snabba förbÀttringar varje Är. Förra Äret byggde en grupp ingenjörer framgÄngsrikt en en nanometer lÄng transistor för ett datachip, i motsats till den 15 nanometertransistorn du skulle hitta i ett Intel-datachip 2009. Denna snabba förbÀttring av nanoteknik innebÀr betydande förbÀttringar med den vardagliga tekniken som vi anvÀnder.

Det betyder ocksÄ att en teknisk revolution snabbt nÀrmar sig. Nanoteknik banar vÀg för oförutsedda möjligheter att bli legitima verkligheter. JÀrnnanopartiklar som rengör giftigt vatten och smÄ robotar som fÀrdas genom matsmÀltningssystemet för att registrera information Àr konkreta uppfinningar som bara Àr en marknadsföringsstrategi frÄn att anvÀndas i massskala.

NÀr vi ser framÄt i framtiden för nanoteknik mÄste vi förbereda oss för en helt ny era av innovation och inse att svettning av smÄ saker kommer att göra vÄra liv mycket sÀkrare och lÀttare.

Foto: Flickr / Milosz1