Denna videokonferensteknik revolutionerar tyst pÄ nÀtet

Denna videokonferensteknik revolutionerar tyst pÄ nÀtet

FrĂ„n Jules Vernes novell frĂ„n 1800-talet År 2889 till Stanley Kubrik’s 2001: A Space Odyssey, videochatt var inget annat Ă€n en fixtur av science fiction under mĂ„nga Ă„r. Men i dagens tekniska tidsĂ„lder har nĂ€stan alla som har tillgĂ„ng till en smartphone eller dator gĂ„tt med i ett videosamtal vid ett tillfĂ€lle i sina liv. TyvĂ€rr Ă€r det inte precis den futuristiska upplevelsen vi lovades. Fördröjning, dĂ„lig upplösning och fullstĂ€ndiga avbrott plĂ„gar ofta den moderna videokonferensupplevelsen.

Trots dessa brister har efterfrÄgan pÄ video aldrig varit högre. Appar som Snapchat och Facebook Live har skjutit i höjden i popularitet och till och med traditionella mediebutiker undviker skriftlig kopia till förmÄn för video. Men nÀr det gÀller realtid, peer-to-peer-videochatt, lÀmnar upplevelsen fortfarande nÄgot att önska.

Lyckligtvis finns det goda nyheter i horisonten. Under de senaste fem Ă„ren har vĂ€rldens tekniska giganter – Google, Microsoft, Mozilla – arbetat med en lösning för detta problem. Du kanske inte Ă€r bekant med det Ă€nnu, men 2017, WebRTC kommer att störa hela kommunikationsindustrin med lĂ„ngsiktiga effekter under kommande Ă„r.

En standard för molnbaserad video

Varför har video kÀmpat sÄ lÀnge? Sedan starten har videokonferensföretag förlitat sig pÄ anpassade tekniska stackar för backend och intern kod för att fungera. Och för mÄnga Àr detta deras viktigaste skillnad. Plattformar med den bÀsta programvaran för backend erbjuder den bÀsta upplevelsen, vilket ger dem ett försprÄng pÄ marknaden, medan de utan förstklassig kod lider av dÄliga anvÀndarupplevelser och ofta stavar deras bortgÄng. NÀr det gÀller videokonferenser Àr det verkligen de starkaste att överleva, med varje företag i konstant konkurrens om att övertrÀffa de andra genom sin egen unika programvara.

Men medan videokonferensplattformar var upptagna med att höja varandra sÄg ett antal av vÀrldens största mjukvaruföretag möjligheten att samlas och skapa en industristandard. Och 2011 gick de ut pÄ ett uppdrag att bygga en open source-videokonferensplattform som kunde övertrÀffa resten. Genom Ären har företag som Google, Mozilla och Microsoft sammanfört ingenjörer frÄn olika branscher och företag för att bygga WebRTC, en serie protokoll och API: er som ger kommunikation i realtid till webblÀsare och appar. Och nu Àr de i slutskedet av att omdefiniera videokommunikation i grunden 2017.

Videokommunikationens nya ansikte

Efter Ă„r av samarbete har vi nĂ„tt en teknisk konvergens som gör det möjligt för WebRTC att verkligen bli den nya standarden för videokonferensapplikationer överallt. Dagens tekniska funktioner har gjort det möjligt för Google att tillkĂ€nnage stödet för H.264 och VP9 – videokodek som driver mĂ„nga av dagens videokonferenslösningar – i sina senaste Chrome-uppdateringar. Med den hĂ€r uppdateringen kommer WebRTC, som oftast körs i kombination med den dominerande H.264-codec, Ă€ntligen att finnas i stor skala för alla att anvĂ€nda.

Den omedelbara effekten Ă€r naturligtvis att konsumenterna kommer att fĂ„ en bĂ€ttre videokonferensupplevelse. Oavsett om du streamer en live-konferens, tittar pĂ„ ett webbseminarium eller gĂ„r med i ett videosamtal kan du njuta av flytande ljud och video med hög upplösning, allt utan att sĂ€nka ditt nĂ€tverk med bandbredd. Och med möjligheten att starta frĂ„n din webblĂ€sare blir det faktiskt lĂ€tt att anvĂ€nda – en nyhet för en bransch dĂ€r löftet har blivit orealiserat i Ă„rtionden. Med detta kan videokonferenser Ă€ntligen bli standardmetoden för kommunikation för allt frĂ„n en snabb inhĂ€mtning mellan vĂ€nner till ett affĂ€rsmöte mellan företagskontor pĂ„ motsatta sidor av vĂ€rlden.

Floodgates Open

Med stora störningar finns det dock ofta olyckor – i det hĂ€r fallet traditionella videokonferensplattformar vars viktigaste förslag Ă€r deras anpassade, backend-programvara. Med sĂ„ lĂ€tt tillgĂ€nglig WebRTC-teknik kommer alla utvecklare att kunna bygga en högkvalitativ videoplattform. SĂ„ Ă€ven om adoption utan tvekan kommer att öka, Ă€r det sannolikt ocksĂ„ konkurrens.

För att sticka ut mÄste företagen tÀnka om hur de skiljer sig frÄn förpackningen. NÀr solid backend-programvara Àr en given, kommer det att finnas ett ökande fokus pÄ vem som utnyttjar den bÀst. Saker som UX, hÄrdvara, prispunkt och kundsupport kommer att vara mer kritiska Àn nÄgonsin tidigare. Företag som inte kan uppfylla dessa krav kan tvingas svÀngas eller till och med lÀgga sig helt.

Även om det kanske Ă€nnu inte Ă€r klart vem som kommer att dominera branschen, Ă€r en sak sĂ€ker – nu, mer Ă€n nĂ„gonsin, Ă€r videomarknaden mogen för valet.

LÀs mer om andra affÀrstrender hÀr pÄ Tech.Co