Det Àr svÄrt att hoppa över klassen i Kina, för skoluniformer kommer nu med trackers

Det Àr svÄrt att hoppa över klassen i Kina, för skoluniformer kommer nu med trackers

Kinesiska medborgare vÀnjer sig ganska tidigt i livet att leva i ett konstant tillstÄnd av att spÄras och övervakas av myndigheter. I det som lÄter lite som ett avsnitt av Svart spegel fÄ liv, kinesiska skolor ger nu elever skoluniform som kommer med tvÄ marker i axlarna som spÄrar elevernas platser.

Det Ă€r tĂ€nkt att hĂ„lla hand om nĂ€r studenter kommer och gĂ„r – du vet, naturligtvis bara för nĂ€rvaroĂ€ndamĂ„l. Som ett komplement till marker anvĂ€nder skolorna ocksĂ„ ansiktsigenkĂ€nning vid ingĂ„ngarna för att se till att eleverna bĂ€r den uniform som tillhör dem.

Om du bestÀmmer dig för att klippa klassen medan du bÀr uniformen, utlöser det ett alarmljud. Det larmet kommer ocksÄ att ljuda om en elev ger en kompis sin uniform att bÀra, och sedan försöker den kompisen att gÄ genom ingÄngen med fel uniform.

Rapporterar den statliga tidningen The Global Times, “Uniformerna kan framkalla integritetsproblem eftersom systemet kan lokalisera studenter Ă€ven under skoltiden.” Men tidningen citerar sedan Lin Zongwu, rektor pĂ„ Renhuai School 11 i Guizhou-provinsen, som sĂ€ger (utan tvekan lite olycksbĂ„dande) att “Vi vĂ€ljer att inte kontrollera elevernas exakta plats efter skolan.”

Dessa uniformer anvÀnds enligt uppgift i tio skolor för tillfÀllet, och bland andra funktioner kan de upptÀcka nÀr en student nickat av under en förelÀsning.

Den hĂ€r typen av saker har verkligen blivit en del av vad det innebĂ€r att vara kinesisk medborgare idag. Det Ă€r dĂ€rför som det Ă€r vettigt att myndigheterna skulle börja denna typ av insatser tidigt. Bland andra relaterade initiativ i landet rapporterade vi bara förra mĂ„naden om den tidiga utrullningen av ett slags dystopiskt system för “social kredit” i Kina som Ă€r tĂ€nkt att betygsĂ€tta medborgarna efter deras beteende.

FÄ dÄlig poÀng, och regeringen kommer att blockera dig frÄn vissa aktiviteter som att boka flyg och Äka tÄg.

Under de första fem mĂ„naderna i Ă„r hade den kinesiska regeringen redan anvĂ€nt resultaten av detta poĂ€ngsystem för att hindra mer Ă€n 11 ​​miljoner mĂ€nniskor frĂ„n att boka flyg och ytterligare 4,25 miljoner frĂ„n att ta höghastighetstĂ„gresor. Det finns ocksĂ„ straff utöver dem, som tros innehĂ„lla smĂ„ olĂ€genheter som att regeringen saktar ner din internethastighet, förhindrar bokning pĂ„ vissa hotell och förlorar rĂ€tten att Ă€ga husdjur.