Det finns inget sÀtt att ÄterstÀlla data frÄn nya MacBook Pros om nÄgot gÄr sönder

Det finns inget sÀtt att ÄterstÀlla data frÄn nya MacBook Pros om nÄgot gÄr sönder

Tidigare denna mÄnad rullade Apple tyst ut en uppsÀttning interna uppdateringar till MacBook Pro-sortimentet. NÄgra av dessa förÀndringar, som uppdaterade Intel-processorer, var uppenbara och vÀlkomna. Andra, som det nya membranet som gör tangentborden mindre sÄrbara för dammflÀckar, var ovÀntade men ÀndÄ fördelaktiga. Men nÄgra av förÀndringarna, som det faktum att de bÀrbara datorerna till synes inte kan köras med sina maximala hastigheter pÄ grund av överhettning, eller att data inte kan ÄterstÀllas frÄn lagringsenheten om moderkortet gÄr sönder, Àr mycket mindre vÀlkommet.

Sedan 2016, nÀr Apple lanserade den första MacBook Pro med en Touch Bar, har SSD-enheten (SSD) lödts direkt pÄ logikkortet. Det betyder att vid ett fel pÄ logikkortet fanns det bara ett sÀtt att extrahera data frÄn SSD. Apple behöll en liten proprietÀr port pÄ logikkortet, och genom att ta din bÀrbara dator till en Genius Bar och lÄta dem anvÀnda egenutrustning kan du ofta hÀmta data frÄn SSD.

Men tack vare en nedbrytning frÄn jag fixar det, vi vet nu att dataÄterstÀllningsporten har försvunnit. Enligt MacRumors kÀllor i Apple, det beror pÄ att det nu inte finns nÄgot sÀtt att ÄterstÀlla data frÄn en MacBook Pro med ett defekt logikkort:

Flera kÀllor hÀvdar att data inte kan ÄterstÀllas om logikkortet har misslyckats pÄ en MacBook Pro 2018. Om den bÀrbara datorn fortfarande fungerar kan data överföras till en annan Mac genom att starta systemet i Target Disk Mode och anvÀnda Migration Assistant, vilket Àr standardprocessen som Àr beroende av Thunderbolt 3-portar.

DataÄterstÀllningsporten togs sannolikt bort eftersom MacBook Pro-modellerna 2018 har Apples anpassade T2-chip, som ger hÄrdvarukryptering för SSD-lagring, som iMac Pro, sÀger vÄra kÀllor.

Till en viss grad Ă€r förĂ€ndringen vettigt. Enhetskryptering förlitar sig nu pĂ„ anpassad hĂ„rdvara i MacBook (det T2-chipet), och utan bĂ„de krypterad data pĂ„ solid state-enheten och nĂ„got sĂ€tt att dekryptera den med T2-chipet finns det inget sĂ€tt att Ă„terstĂ€lla data, Ă€ven om MacBooks hade fortfarande den dataĂ„terstĂ€llningsporten. Men om nĂ„gon har stĂ€ngt av enhetskryptering betyder det nu att ett fel pĂ„ en helt annan komponent pĂ„ logikkortet kan döda all din data. Naturligtvis Ă€r det lĂ€tt att sĂ€ga att du ska hĂ„lla en uppdaterad sĂ€kerhetskopia pĂ„ ett annat lagringsmedium – och det bör du! – men det tar tid och pengar som vissa inte har.

Naturligtvis kommer hela detta problem frÄn Apples ursprungliga beslut att anvÀnda solid state-lagring lödda direkt pÄ logikkortet, snarare Àn de borttagbara modulerna som hittades i MacBook Pros i ett decennium. Att klaga över Apples beslut att flytta frÄn delar som kan bytas ut av anvÀndaren Àr naturligtvis inte en ny sak, men detta Àr ett helt bra exempel pÄ en speciell negativ bieffekt som kan undvikas genom att hÄlla fast med en mer universell design.