Det finns mer att Facebook Att köpa Giphy Àn uppfyller ögat

Det finns mer att Facebook Att köpa Giphy Àn uppfyller ögat

Förra veckan meddelade Facebook att man köpte GIF-databas och sökmotor Giphy för den coola summan pÄ 400 miljoner dollar.

Men inte alla Àr nöjda med affÀren. Faktum Àr att vissa lagstiftare tycker att det Àr ett annat landgrepp frÄn Facebook som försöker svÀlja upp sÄ mycket anvÀndardata som möjligt. Andra tror att Facebook anvÀnder coronavirus för att snap-up mindre företag billigt.

LÄt oss ta en nÀrmare titt pÄ Facebooks affÀr och dess potentiella fallgropar för anvÀndare.

Åtkomst till mer data

50% av Giphys trafik kommer redan frĂ„n Facebook-appar. Det finns dock mĂ„nga andra appar som anvĂ€nder Giphy’s databas inklusive iMessage och Snapchat – med Facebook som nu kontrollerar Giphy’s API, betyder det att det sociala nĂ€tverket kommer att ha tillgĂ„ng till bĂ„tmĂ€ngder med data.

Nu Ă€r det viktigt att betona att Facebook inte kommer att kunna se inuti dina iMessage- eller Snapchat-konversationer – nĂ„got som sannolikt kommer att trösta mĂ„nga.

via GIPHY

Facebook kommer dock att kunna se vilka anvÀndare som söker och vilka GIF-filer de vÀljer för specifika termer. Detta innebÀr att Facebook sannolikt kommer att kunna skapa en mycket mer fördjupad karta över söktermer, anvÀndarens avsikt och GIF-val baserat pÄ den information som ges till dem. Som ett resultat kommer Facebook att kunna korrelera söktermer med betydelsen och undertexten i GIF (som datorer inte riktigt kan urskilja).

Än sen dĂ„? Varför spelar det nĂ„gon roll att Facebooks datorer kanske kan urskilja skillnaderna mellan tvĂ„ GIF-filer? Det betyder att Facebook Ă€r mer benĂ€gna att tjĂ€na dig den GIF du vill ha, vilket i sin tur sannolikt kommer att hĂ„lla dig kvar pĂ„ webbplatsen. Facebooks viktigaste mĂ„tt Ă€r anvĂ€ndarengagemang – det gör företaget mer pengar och hĂ„ller dig borta frĂ„n sina konkurrenter.

Att samla in mer data om betydelsen och semantiken bakom vÄra konversationer kommer sannolikt ocksÄ att hjÀlpa Facebook att finjustera sin reklambaserade affÀrsmodell. Med en bÀttre förstÄelse för vad vi menar nÀr vi sÀger saker, Àr det mer sannolikt att Facebooks algoritmer kan tjÀna oss annonser pÄ ett sÄdant sÀtt att det kan förbÀttra chansen att vi faktiskt köper nÄgot.

Instagrams grundare, Adam Mosseri, sĂ€ger att affĂ€ren inte handlade om data. “Vi köpte Giphy eftersom det Ă€r en fantastisk tjĂ€nst som behövde ett hem, de har ett fantastiskt team och de har ett uttrycksfullt skapargemenskap, punkt.” Han fortsatte: “Jag var sponsor för den hĂ€r affĂ€ren, och data var inte motivationen.”

Det verkar dock inte som alla tror pÄ honom.

KonkurrensbegrÀnsande beteende

Lagstiftare frÄn bÄda sidor av huvudboken i USA har snabbt tagit pÄ sig Giphy-förvÀrvet, vilket gör att det verkar som ett landgrepp av Facebook.

“Facebook fortsĂ€tter att leta efter Ă€nnu fler sĂ€tt att ta vĂ„ra uppgifter”, sade senator Josh Hawley (R-MO) i ett uttalande till GrĂ€nsen. ”Precis som Google köpte DoubleClick pĂ„ grund av sin utbredda nĂ€rvaro pĂ„ internet och förmĂ„ga att samla in data vill Facebook ha Giphy sĂ„ att det kan samla in Ă€nnu mer data om oss. Facebook borde inte förvĂ€rva nĂ„gra företag medan det Ă€r under antitrustutredning för sina tidigare köp. ”

Det finns ocksÄ en oro för att Facebook (och andra stora företag) anvÀnder coronavirus-pandemin för att snabba upp mindre företag billigt.

“Facebooks förvĂ€rv Ă€r Ă€nnu ett exempel pĂ„ att ett gigantiskt företag anvĂ€nder pandemin för att ytterligare konsolidera makten – den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r det ett företag med en historia av krĂ€nkningar av integritet som fĂ„r mer kontroll över onlinekommunikation”, sĂ€ger en talesman för senator Elizabeth Warren (D-MA) pĂ„ fredag.

I februari 2016 vĂ€rderades Giphy till 300 miljoner dollar efter att ha samlat in 55 miljoner dollar i riskkapitalfinansiering. Men i oktober 2016 samlade Giphy ytterligare 72 miljoner dollar i finansiering. Under de mellanliggande fyra Ă„ren har Giphy gjort flera egna förvĂ€rv, inklusive imoji – en app som förvandlar bilder till klistermĂ€rken för sms – och det vĂ€lkĂ€nda Slash Keyboard.

Det Àr fullt möjligt att Facebook sÄg en stor möjlighet att döda tvÄ fÄglar med en sten pÄ 400 miljoner dollar. Det kan ge Giphy internt, sÄ att en av de mest anvÀnda API: erna pÄ Facebooks produkter kan hanteras direkt av företaget, och det skulle hjÀlpa till att generera anvÀndarnas uppmÀrksamhet och potentiellt öka intÀkterna.

Under tiden hade Giphy samlat in mycket VC-pengar men hade ingen vÀlutvecklad affÀrsmodell. Det hade startat en del inbyggd reklam och hade drivit partnerskap med sÄdana som Disney, Fox och Universal Studios. Men inför en hotande lÄgkonjunktur kan det ha verkat klokt att snÀppas upp av Facebook, Àven till en lÀgre marknadsnivÄ, för att inte gÄ ur drift.

Mosseri sa att Giphy trots allt ”behövde ett hem”.