Det ser ut som att Galaxy S10 inte har iPhones mest avancerade funktion

Nya Galaxy S10-lÀcka avslöjar alla lagrings- och RAM-konfigurationer

Samsungs nÀsta flaggskeppstelefon kommer att fÄ oss Ànnu nÀrmare smarttelefondesignen i vÄra drömmar. Samsung presenterade redan en massa nya versioner av sin Infinity-skÀrm som alla driver oss nÀrmare en ramlös telefon. Utöver det sa en massa rapporter under de senaste veckorna samma sak, att Galaxy S10 skulle ha en ny Infinity-O-skÀrm, skÀrmdesignen med ett hÄl för selfie-kameran som först kommer att visas pÄ Galaxy A8s och pÄ en kommande Huawei-telefon. Men kan Galaxy S10-designen ocksÄ stödja Face ID-liknande 3D-ansiktsigenkÀnning?

Apples nyare iPhone-modeller som iPhone XS och XR har alla skÄror högst upp eftersom de alla stöder Face ID, en funktion som krÀver en rad sensorer och kameror:

BildkÀlla: Apple

HÀr Àr ytterligare en illustration som förklarar syftet med varje komponent:

Att borra ett hÄl genom skÀrmen skulle inte rÀcka för Face ID. Samsung tillverkar dock minst fyra olika Galaxy S10-versioner, och minst en av dem kommer att ha en frontkamera med dubbla linser, enligt de senaste rapporterna. En andra kamera krÀver ytterligare ett hÄl pÄ skÀrmen, men det betyder inte nödvÀndigtvis att Samsung anvÀnder dubbla kamerainstÀllningar för 3D-ansiktsigenkÀnning. NÀr allt kommer omkring sÀtter Google tvÄ frÀmre kameror pÄ Pixel 3 för att möjliggöra bredare selfies, inte för att aktivera Face ID.

För att inte tala om att Face ID, som vi har sett ovan, krĂ€ver en punktprojektor och en översvĂ€mningsbelysning. Men det som Ă€r intressant med Galaxy S10-rykten, sĂ€rskilt de som kommer frĂ„n Korea, Ă€r att de levererar alla möjliga detaljer. Till exempel en berĂ€ttelse frĂ„n TheElec för nĂ„gra dagar sedan nĂ€mnde först att Samsung kommer att anvĂ€nda “Hole in Active Area” (HIAA) -teknologi för att göra Galaxy S10-skĂ€rmar och att en diodpumpad halvledarlaser (DPSS) kommer att krĂ€vas för borrning. Samma rapport sĂ€ger att Samsung Display kommer att borra tvĂ„ olika hĂ„l i panelen för den frĂ€mre kameralinsen och den infraröda (IR) sensorn. Rapporten konstaterade att nĂ€rhetssensorn, ljussensorn och LED-statusindikatorn alla skulle hittas under skĂ€rmen – sĂ„ hĂ€r ser den nuvarande sensorinstĂ€llningen ut pĂ„ Galaxy S9-telefonerna:

Varför skulle Galaxy S10 krÀva en infraröd sensor om den inte stöder avancerad 3D-ansiktsskanning? Förutsatt att rapporten Àr korrekt kanske vi inte har tillrÀckligt med hÄl pÄ skÀrmen för att rymma andra komponenter som ses i Apples hack. TheElec utarbetade inte vad Galaxy S10-versionerna kommer med tvÄ HIAA-hÄl, men rapporter som följde nÀmnde ocksÄ tekniken och sa att HIAA OLED-skÀrmar kommer att vara en Samsung exklusiv ett tag.

Det Àr ocksÄ viktigt att pÄpeka att Àven om vi har sett pÄstÄdda Galaxy S10 skÀrmskydd ute i naturen, sÄ visade alla lÀckage skydd som passar enhÄls skÀrmar.

Men lÄt oss grÀva upp en rapport frÄn mitten av januari som sa att Apples 2019-iPhones kommer att ha ett mindre hack tack vare en innovation som gör att Apple kan kombinera FaceTime-kameran med den infraröda kameran. Som ett resultat skulle skÄrstorleken minskas avsevÀrt, Àven om komponenter som punktprojektorn och översvÀmningsbelysningen fortfarande skulle krÀvas.

Även om det kan fĂ„ Face ID att fungera pĂ„ Infinity-O-skĂ€rmar, behöver Samsung verkligen 3D-ansiktsigenkĂ€nning för Galaxy S10 just nu? Kunde den koreanska jĂ€tten kringgĂ„ Apples leveranskedjelĂ„sning med sina egna Face ID-innovationer som skulle göra Face ID möjligt pĂ„ en enhet som bara har ett par hĂ„l pĂ„ skĂ€rmen snarare Ă€n ett helt hack?

För att inte tala om att Samsung har utvecklat en mer sofistikerad fingeravtrycksteknik pÄ skÀrmen Àn vad som för nÀrvarande Àr tillgÀngligt frÄn andra Android-leverantörer. Galaxy S10 sÀgs ha en ultraljud fingeravtryckssensor under skÀrmen istÀllet för en optisk. SÄ Face ID kanske inte ens behövs pÄ en telefon som gungar en snabb fingeravtryckssensor under skÀrmen. Dessutom kommer Galaxy S10-telefonerna förmodligen inte att ha irisigenkÀnningskameror, vilket verkar vara en annan indikation pÄ att Face ID inte finns i korten. Tidiga rapporter sade att handenheten skulle ha Face ID-stöd, men 3D-ansiktsigenkÀnning har inte kommit upp nyligen i Galaxy S10-rykten.

Under tiden kommer Huaweis Mate 20 Pro bÄde med Face ID-stöd via ett iPhone-liknande hack och en optisk fingeravtryckssensor pÄ skÀrmen. Och Samsung kanske inte vill uppfattas som ett företag som inte kan matcha arbetet med sin största Android-rival, sÀrskilt med tanke pÄ vad Huawei har gjort upp pÄ det senaste.